Dodaj do ulubionych

zgrzytanie zębami

20.08.09, 08:37
Moja 4letnia córka od jakiegoś czasu zgrzyta w nocy zębami. Słyszałam, że to
może być objaw jakiś pasożytów. Robiłam badania dwukrotnie i nic nie wyszło.
Jakie moga być inne przyczyny i jak je wyeliminować?
Obserwuj wątek
    • yula Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 09:30
      może być nieprawidłowy zgryz, my sie wybieramy do ortodonty by to sprawdzić
    • tusia2312 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 10:43
      Moim dzieciom też zdarzało się zgrzytać zębami w nocy. Nigdy nie robiłam żadnych
      badań na pasożyty. Lekarz zawsze dawał im środki na odrobaczenie i zgrzytanie
      mijało. Na Twoim miejscu bym i tak odrobaczyła. Mój pediatra uważa, że jak
      dzieci chodzą do przedszkola to profilaktycznie dobrze ich odrobaczać raz w roku
      i tak robimy. Moi obydwoje chodzą do przedszkola.
      • kubakuba6 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 20:53
        Moja tez zgrzyta!
        Co zaleca Ci lekarz na odrobaczenie i w jakich dawkach ?
    • kasiak37 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 23:18
      to NIC nie musi znaczyc.I ze to objaw robakow to MIT.
      • blueluna Re: zgrzytanie zębami 21.08.09, 17:04
        to NIC nie musi znaczyc.I ze to objaw robakow to MIT.

Zaden mit.
        Zgrzytanie zebow to charakterystyczny objaw owsikow (ktore
        praktycznie nie wychdoza w ogolnych badaniach kalu, trzeba
        zastosowac plasterek na odbyt) - wywolujac silny swiad w czasie
        najglebszego snu dziecka (a okolo 2 godziny po zasnieciu), powoduja
        jego duzy niepokoj bez wybudzania sie.
        Gdy dziecko ma sen plytki to sie wybudza i drapie.
        Co wiecej - zdarza sie ze wcale nie tam gdzie swedzi (miedzy
        posladkami) tylko po glowie, twarzy, dloniach (po odkrytej skorze).

Jak na to ze silne zgrzytanie zebami w nocy przez dziecko to mit -
        to zadziwiajaco czesto skutecznie tenze objaw eliminuje proste
        odrobaczanie.
        • farfalina Re: zgrzytanie zębami 01.09.09, 09:00
          zgadzam sie,ze nie zawsze jest to objaw pasozytow.ja rowniez polecam
          odrobaczanie profilaktyczne u dzieci przedszkolnych ale jesli to nie
          pomoze jest jeszcze inny powod zgrzytania zebami-nadpobudliwosc u
          dziecka,nie mylic z ADHD.Moja corcia wlasnie tak ma,jest bardzo
          zywym dzieckiem i wszystko przezywa w nocy,czasem cos opowiada
        • mamciulka-nikulka Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 19:15
          To nie jest mit, choć nie musi bezwzględnie świadczyć o pasożytach.

Mój syn odkąd poszedł do przedszkola, co parę tygodni ma gorsze noce, rzuca
          nogami, wierci się, wybudza w histerii, no i zaczął zgrzytać zębami. Wczoraj
          przeczytałam ogłoszenie w przedszkolu, że u jednego z dzieci wykryto owsiki!

Czy byłem wystarczająco uprzejmy, Asteriksie? [Obelix]
          http://fotoforum.gazeta.pl/a/21581,0.html
    • olinka733 Re: zgrzytanie zębami 01.09.09, 11:25
      Ja tez uważam ze to moga byc pasożyty ale ja np. zgrzytam gdy jestem bardzo
      zestresowana i mocno zaciskam zęby w nocy. Boli mnie wtedy rano szczęka a mąż
      mówi że strasznie zgrzytałam w nocy. Może maluch ma jakiegoś stresa.
    • martyn.mysza Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 11:51
      Moje dziecko też strasznie zgrzyta zębami. W sumie zaczęło ostatnio, gdy
      pierwszy raz poszło do szkoły. Znalazłam ciekawy artykuł na temat zgrzytania
      zębami - wiele naprawdę przydatnych informacji
      www.ochoroba.pl/artykuly/3194-zgrzytanie-zebami-przez-dziecko
      • aga_sama Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 12:17
        Odrobaczanie w ciemno nie jest dobrym pomysłem, bo leki stosowane w Polsce są
        bardzo inwazyjne i mają wiele skutków ubocznych. Odrobaczyć powinna się cała
        rodzina + zwierzęta i bywalcy domu, po dokładnym wywiadzie lekarskim z każdym.
        Jest wiele chorób, przy których te leki mogą powodować pogorszenie. My już
        mieliśmy recepty w ręce, gdy wspomniałam, że mam HBS+, no i nici z
        profilaktycznego odrobaczania, bo wątroba by mi wysiadła.
        Najlepiej zrobić badanie kału w laboratorium felix. Próbki do standardowego
        badania na lamblie można im wysłać pocztą (opis na ich stronie). Nie wiem, jak
        jest z badaniem plasterkowym na owsiki.
        Jest jeszcze balsam kapucyński - ziołowa nalewka, informacje o nim znajdziesz na
        forum alergie i forum pasożyty.
        • mamciulka-nikulka Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 19:22
          W ciemno można jedynie odrobaczać Pyrantelum - skuteczne tylko na owsiki. Jest
          to najłagodniejszy lek i można go stosować już u dzieci 6miesięcznych. Jeśli po
          takiej kuracji nie będzie poprawy to trzeba robić badania, bo nie znam lekarza,
          który w ciemno leczyłby lamblie czy glistę ludzką.

Co do choroby, to wyłącza się taką osobę z leczenia, tak samo jak matkę karmiącą
          czy kobietę w ciąży, ale mimo wszystko jeśli są wskazania dziecko powinno być
          odrobaczone. W profilaktyce dobrze sprawdzają się domowe metody (wspomniany
          wcześniej balsam, czosnek, pestki dyni)
          • gabrielle76 nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 09.10.09, 21:04
            Profilaktycznie to mozna sobie kota lub psa odrobaczac a nie dzieci uncertain leki na
            robaki sa silnie toksyczne i nie mozna ich ot tak sobie podawać.
            Zgrzytanie zebami może byc z wielu przyczyn a podawanie leków na robaki z tego
            powodu jest co najmniej chore uncertain

Krzyczycie tui wielce zeby witamin nie dawac , nie leczyc przeziębień lekami bo
            to chemia a serwujecie dzieciakom silnie toksyczne leki profilaktycznie... rece
            opadaja
            • eweczkqa Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 09.10.09, 22:54
              Bardzo dużo dzieci zgrzyta właśnie ze stresu z przeżywania jakiejś przygody.
              Jeżeli się ma już pewność że dziecko nie ma pasożytów a zgrzyta non stop w nocy
              to można zrobić w gabinecie stomatologicznym taka wkładkę do buźki zapomniałam
              fachowej nazwy i dzieciątko wkłada ja na noc bo jak jest starsze i wychodzą
              stałe ząbki to szkoda gdy zdziera sobie szkliwo zgrzytając tak strasznie zębami...
              • naszaheidi Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 08:11
                Sprawdz kal pod kontem:lamblia,glista ludzka,wsiki.2X to ciut za
                malo.Owsika mozna w kale zobaczyc,mnie sie udalo u syna i
                odrobaczali sie domownicy.lamblie tez wykrylam,ale on mial
                podkrazone,sine oczy i chrzakal.
                Naczytalam sie na f.alergie w dziale o pasozytach i obsesji wtedy
                dostalam.kapucynski jest tak obrzydliwy,ze syn zwymiotowal,dorosly
                ledwo przelknie
                • mamciulka-nikulka Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 12:17
                  kapucynski jest tak obrzydliwy,ze syn zwymiotowal,dorosly
                  > ledwo przelknie

a mój syn uwielbia, sam się dopomina, ale podaję mu na cukrze, stąd pewnie
                  różnica w smaku.
                  • naszaheidi Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 19:03
                    Tak,bo ja na mace podawalam przeciez..
                    Jest to obrzydliwe i nie ma tu dwoch zdan,malo kto toleruje
            • mamciulka-nikulka Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 12:24
              Gabrielle, ja uważam, że Pyrantelum jest jedynym lekiem, który można podać na
              podstawie objawów (nie jednego objawu!) bez robienia badań - większość lekarzy,
              którzy leczą tego typu choroby tak robią. Wolę toksyczność leku w 2-4 dawkach
              niż toksyczne odchody pasożytów przez lata. Część lekarzy zaleca profilaktyczne
              odrobaczenie raz w roku jeśli dziecko uczęszcza do przedszkola. Większa część
              lekarzy uważa, że dziecko nie może mieć pasożytów uncertain
              • gabrielle76 Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 16:48
                Nie no oczywiscie pasozyty sa paskudne dla organizmu ale zanim poda sie
                jakikolwiek lek na robaki trzeba mieć 100% pewnoscie ze te robaki sa w organizmie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka