barbami 20.08.09, 08:37 Moja 4letnia córka od jakiegoś czasu zgrzyta w nocy zębami. Słyszałam, że to może być objaw jakiś pasożytów. Robiłam badania dwukrotnie i nic nie wyszło. Jakie moga być inne przyczyny i jak je wyeliminować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yula Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 09:30 może być nieprawidłowy zgryz, my sie wybieramy do ortodonty by to sprawdzić Odpowiedz Link Zgłoś
tusia2312 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 10:43 Moim dzieciom też zdarzało się zgrzytać zębami w nocy. Nigdy nie robiłam żadnych badań na pasożyty. Lekarz zawsze dawał im środki na odrobaczenie i zgrzytanie mijało. Na Twoim miejscu bym i tak odrobaczyła. Mój pediatra uważa, że jak dzieci chodzą do przedszkola to profilaktycznie dobrze ich odrobaczać raz w roku i tak robimy. Moi obydwoje chodzą do przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
kubakuba6 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 20:53 Moja tez zgrzyta! Co zaleca Ci lekarz na odrobaczenie i w jakich dawkach ? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: zgrzytanie zębami 20.08.09, 23:18 to NIC nie musi znaczyc.I ze to objaw robakow to MIT. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: zgrzytanie zębami 21.08.09, 17:04 to NIC nie musi znaczyc.I ze to objaw robakow to MIT. Zaden mit. Zgrzytanie zebow to charakterystyczny objaw owsikow (ktore praktycznie nie wychdoza w ogolnych badaniach kalu, trzeba zastosowac plasterek na odbyt) - wywolujac silny swiad w czasie najglebszego snu dziecka (a okolo 2 godziny po zasnieciu), powoduja jego duzy niepokoj bez wybudzania sie. Gdy dziecko ma sen plytki to sie wybudza i drapie. Co wiecej - zdarza sie ze wcale nie tam gdzie swedzi (miedzy posladkami) tylko po glowie, twarzy, dloniach (po odkrytej skorze). Jak na to ze silne zgrzytanie zebami w nocy przez dziecko to mit - to zadziwiajaco czesto skutecznie tenze objaw eliminuje proste odrobaczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
farfalina Re: zgrzytanie zębami 01.09.09, 09:00 zgadzam sie,ze nie zawsze jest to objaw pasozytow.ja rowniez polecam odrobaczanie profilaktyczne u dzieci przedszkolnych ale jesli to nie pomoze jest jeszcze inny powod zgrzytania zebami-nadpobudliwosc u dziecka,nie mylic z ADHD.Moja corcia wlasnie tak ma,jest bardzo zywym dzieckiem i wszystko przezywa w nocy,czasem cos opowiada Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 19:15 To nie jest mit, choć nie musi bezwzględnie świadczyć o pasożytach. Mój syn odkąd poszedł do przedszkola, co parę tygodni ma gorsze noce, rzuca nogami, wierci się, wybudza w histerii, no i zaczął zgrzytać zębami. Wczoraj przeczytałam ogłoszenie w przedszkolu, że u jednego z dzieci wykryto owsiki! Czy byłem wystarczająco uprzejmy, Asteriksie? [Obelix] http://fotoforum.gazeta.pl/a/21581,0.html Odpowiedz Link Zgłoś
olinka733 Re: zgrzytanie zębami 01.09.09, 11:25 Ja tez uważam ze to moga byc pasożyty ale ja np. zgrzytam gdy jestem bardzo zestresowana i mocno zaciskam zęby w nocy. Boli mnie wtedy rano szczęka a mąż mówi że strasznie zgrzytałam w nocy. Może maluch ma jakiegoś stresa. Odpowiedz Link Zgłoś
martyn.mysza Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 11:51 Moje dziecko też strasznie zgrzyta zębami. W sumie zaczęło ostatnio, gdy pierwszy raz poszło do szkoły. Znalazłam ciekawy artykuł na temat zgrzytania zębami - wiele naprawdę przydatnych informacji www.ochoroba.pl/artykuly/3194-zgrzytanie-zebami-przez-dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 12:17 Odrobaczanie w ciemno nie jest dobrym pomysłem, bo leki stosowane w Polsce są bardzo inwazyjne i mają wiele skutków ubocznych. Odrobaczyć powinna się cała rodzina + zwierzęta i bywalcy domu, po dokładnym wywiadzie lekarskim z każdym. Jest wiele chorób, przy których te leki mogą powodować pogorszenie. My już mieliśmy recepty w ręce, gdy wspomniałam, że mam HBS+, no i nici z profilaktycznego odrobaczania, bo wątroba by mi wysiadła. Najlepiej zrobić badanie kału w laboratorium felix. Próbki do standardowego badania na lamblie można im wysłać pocztą (opis na ich stronie). Nie wiem, jak jest z badaniem plasterkowym na owsiki. Jest jeszcze balsam kapucyński - ziołowa nalewka, informacje o nim znajdziesz na forum alergie i forum pasożyty. Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: zgrzytanie zębami 09.10.09, 19:22 W ciemno można jedynie odrobaczać Pyrantelum - skuteczne tylko na owsiki. Jest to najłagodniejszy lek i można go stosować już u dzieci 6miesięcznych. Jeśli po takiej kuracji nie będzie poprawy to trzeba robić badania, bo nie znam lekarza, który w ciemno leczyłby lamblie czy glistę ludzką. Co do choroby, to wyłącza się taką osobę z leczenia, tak samo jak matkę karmiącą czy kobietę w ciąży, ale mimo wszystko jeśli są wskazania dziecko powinno być odrobaczone. W profilaktyce dobrze sprawdzają się domowe metody (wspomniany wcześniej balsam, czosnek, pestki dyni) Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 09.10.09, 21:04 Profilaktycznie to mozna sobie kota lub psa odrobaczac a nie dzieci leki na robaki sa silnie toksyczne i nie mozna ich ot tak sobie podawać. Zgrzytanie zebami może byc z wielu przyczyn a podawanie leków na robaki z tego powodu jest co najmniej chore Krzyczycie tui wielce zeby witamin nie dawac , nie leczyc przeziębień lekami bo to chemia a serwujecie dzieciakom silnie toksyczne leki profilaktycznie... rece opadaja Odpowiedz Link Zgłoś
eweczkqa Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 09.10.09, 22:54 Bardzo dużo dzieci zgrzyta właśnie ze stresu z przeżywania jakiejś przygody. Jeżeli się ma już pewność że dziecko nie ma pasożytów a zgrzyta non stop w nocy to można zrobić w gabinecie stomatologicznym taka wkładkę do buźki zapomniałam fachowej nazwy i dzieciątko wkłada ja na noc bo jak jest starsze i wychodzą stałe ząbki to szkoda gdy zdziera sobie szkliwo zgrzytając tak strasznie zębami... Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 08:11 Sprawdz kal pod kontem:lamblia,glista ludzka,wsiki.2X to ciut za malo.Owsika mozna w kale zobaczyc,mnie sie udalo u syna i odrobaczali sie domownicy.lamblie tez wykrylam,ale on mial podkrazone,sine oczy i chrzakal. Naczytalam sie na f.alergie w dziale o pasozytach i obsesji wtedy dostalam.kapucynski jest tak obrzydliwy,ze syn zwymiotowal,dorosly ledwo przelknie Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 12:17 kapucynski jest tak obrzydliwy,ze syn zwymiotowal,dorosly > ledwo przelknie a mój syn uwielbia, sam się dopomina, ale podaję mu na cukrze, stąd pewnie różnica w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
naszaheidi Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 19:03 Tak,bo ja na mace podawalam przeciez.. Jest to obrzydliwe i nie ma tu dwoch zdan,malo kto toleruje Odpowiedz Link Zgłoś
mamciulka-nikulka Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 12:24 Gabrielle, ja uważam, że Pyrantelum jest jedynym lekiem, który można podać na podstawie objawów (nie jednego objawu!) bez robienia badań - większość lekarzy, którzy leczą tego typu choroby tak robią. Wolę toksyczność leku w 2-4 dawkach niż toksyczne odchody pasożytów przez lata. Część lekarzy zaleca profilaktyczne odrobaczenie raz w roku jeśli dziecko uczęszcza do przedszkola. Większa część lekarzy uważa, że dziecko nie może mieć pasożytów Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle76 Re: nie odrobacza sie profilaktycznie !!! 10.10.09, 16:48 Nie no oczywiscie pasozyty sa paskudne dla organizmu ale zanim poda sie jakikolwiek lek na robaki trzeba mieć 100% pewnoscie ze te robaki sa w organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś