Dodaj do ulubionych

Nestle Sinlac????????błagam o pomoc

27.01.04, 12:02
jestem mamą 5-cio miesięcznego kamilka.wczoraj byliśmy na testach i okazało
się ze mój maluszek jest uczulony prawie na wszystko!na roztocza,na pylenie,
na orzechy,cytrusy,kakao,mąkę żytnią,jajka ,drób i oczywiście mleko.do tej
pory podawałam mu bebilon sojowy.na testach soja nie wyszła ale pani
alergolog kazała odstawić mleko na miesiąc.problem polega na tym ze ja nie
mam juz tyle pokarmu! dzisiaj nie przespaliśmy nocy.mały chciał jeść,budził
się co pół godziny a ja nie miałam mu co dać.czy mogę podawać mu nestle
sinlac? niestety pani alergolog nie miała nic do powiedzenia na temat tego
mleka gdyż nigdy o nim nie słyszała! mój pediatra uwaza ze testy w takim
wieku są "bez sensu" i trzeba podawać soję. Naprawdę nie wiem co robić !!!
Dziewczyny pomóżcie!!!!!
Obserwuj wątek
    • kasska0 Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 27.01.04, 13:52
      sprawdzę w domu, czy ma jakieś ograniczenia wiekowe.
      Ja podaję od roku mojemu synkowi (miał 13 miesięcy jak zaczął)
    • ewurek Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 27.01.04, 14:44
      Nestle sinlac to kaszka, którą możesz ew. zagęszczać mleko, albo podawać na
      gęsto łyżeczką. Przede wszystkim udaj się do Waszego pediatry i poproś o
      receptę na mleko. Skoro malutki ma uczulenie na białko mleka krowiego zapewne
      będzie to nutramigen lub bebilon pepti.A bebilon sojowy lekarka kazała odstawć
      pewnie dlatego, że dzieciom z alergią na nabiał często towarzyszy alergia na
      soję.
      Nie załamuj sie, kazda z nas to przechodziła. Moja dzidzia miała testy robione
      w w wieku 6 mies. w klinice i wszystko się zgadza po dzień dzisiejszy (obecnie
      ma 2 latka).Także róznie z tą wiarygodnością bywa.Jezeli nie będzie chciał
      wystawić recepty to zmień lekarza.
      • moldin Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 22:39
        czy dobrze rozumiem, że mało, że szykuje mi się problem z restrykcyjną dietą,
        to jeszcze mam się spodziewać biegania do pediatry po recepty na mleko ? sad(
        Póki co próbuję wykluczyć mleko krowie i pochodne, ale z tego napięcia i nie
        ukrywam, że nerwów mam mniej pokarmu. Chcę za każdą cenę utrzymać karmienie
        piersią, ale nic nie poradzę na rosnące potrzeby mojej 5 miesięcznej córeczki.
        Jeśli to nie przejściowe problemy, to znaczy, że te ercepty na Bebilon Pepti
        lub Nutramigen będą potrzebne ? Naprawdę te mleka są tak paskudne, że dzieci
        ich nie chcą pić ?
    • isma Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 27.01.04, 14:53
      O pokarm musisz powalczyc - jesli bedziesz regularnie odciagac i przystawiac
      jak najczesciej, jest szansa, ze bedzie go wiecej. To jest dla dziecka
      najlepsze, pod warunkiem rygorystycznego trzymania sie diety.
      Sinlac chyba faktycznie jest dla starszych niemowlat, natomiast Nutramigen i
      Bebilon Pepti sa mlekami przeznaczonymi dla uczulonych na bialko mleka krowiego
      (aczkolwiek sa oczywiscie tez na bazie mleka krowiego, tylko bialka sa w nich
      pociete na male fragmenciki, zawieraja tez sladowe ilosci soi).
      Przetrwasz, cierpliwosci.
    • nata76 Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 27.01.04, 14:57
      Nestle sinlac od 5.mies.Ale to raczej kaszka niż mleko.No i trzeba ostrożnie,bo
      zdarzają się dzieciaczki na niego uczulone.
      Nie wiem,jaki ma smak bebilon sojowy,ale przy tak silnej alergii podaje się
      Nutramigen lub Bebilon Amino(jeszczw bardziej zhydrolizowane białka).Nie są one
      za smaczneMoja pediatra-alergolog(a wie dużo,ciągle się dokształca) poleca te
      dwa mleka,odradza Bebilon Pepti oraz sojowy.mam nawet od niej artykuł z
      konferencji alergologów dot.wyboru mieszanek dla alergików.
      pozdrawiam,natalia
      • ulala72 Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 27.01.04, 20:43
        Dodam jeszcze, że jeśli pani alergolog nie miała nic do powiedzenia o
        zagęstniku Sinlac, należałoby ją wymienić. Ponadto również zachęcam do walki o
        mleko - 5 mies. to przecież maluszek.
        Pozdrawiam
    • rodziceatopika Re: Nestle Sinlac - dobry produkt 28.01.04, 00:16
      Znamy ten ból. Pediatra który twierdzi, że testy są bez sensu sam jest bez
      sensu. Zresztą zwykły pediatra z reguły mało wie o alergiach. Nam na przykład
      wmawiali, że niemożliwe żeby 2-tygodniowe dziecko miało już alergię. Na
      szczęście wiedzieliśmy swoje. Robiliśmy testy już po 3-miesiącu (na nasze
      naleganie) i dzisiaj (dziecko ma teraz dwa lata) okazuje się, że wyniki były
      trafne.
      Sinlac nie jest preparatem mlekozastępczym i stanowi jedynie pożywienie
      uzupełniające. Nasz synek odzywia się głownie mieszanką Nutramigen+Sinlac i
      jakoś to działa chociaż nie przekroczył 15..20-tego centyla. Mamy bardzo dobre
      zdanie o Nestle Sinlac.
      Na silne alergie alergolog zaleci pewnie właśnie Nutramigen. Ma bardzo wysoki
      stopień rozdrobnienia białek i w większości przypadków nie uczula. Soja
      znajduje się na liście 9 głównych alergenów (m. in. według amerykańskiego
      stowarzyszenia alergologów). Pediatra który zaleca soję w ciemno jest mocno
      podejrzany.
      Pierwszą poprawę mieliśmy po odstawieniu cyca i przejściu na Nutramigen.
      Zrobiliśmy to wbrew opini lekarza, który twierdził, że mleko matki raczej nie
      uczula. Ale każdy przypadek może być inny.
    • mamadawidka Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 07:51
      Mój syn ma 7 mies i jest na Bebiko sojowym i Sinlacu. Nie miał robionych
      testów, bo lekarka powiedziała, że w przypadku takich maluchów wyniki mogą być
      zakłamane. Wszystko wskazywało jednak na to, że mały ma nietolerancję laktozy
      lub/i skazę białkową. Gdy odstawiłam go od piersi (w mleku kobiecym też jest
      laktoza) i wszelkich kaszek mlecznych, wszystko się zmieniło. Na soję dobrze
      reaguje, a Sinlac bardzo lubi. Poza tym to kaszka właśnie dla alergików, więc
      warto ją dawać.Życzę wytrwałości.
      • anja.t Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 15:50
        Zmieniaj czym prędzej panią alergolog, skoro nie słyszała nigdy o Sinlacu. A z
        cycem ja sie też męczyłam. Pomimo mojej drakońskiej diety mój mały był ciągle
        wysypany, miał sluzowate kupy. Dopiero jak przeszłam na Nutramigen ( mały miał
        5 mies) skończyły się wysypki. Prawdopodobnie ma nietolerancję laktozy, a
        Nutramigen jej nie ma.
        Od cyca odstawiłam sama i od lekarza zażądałam recepty na mleko zastępcze. I
        to był dobry pomysł. Synek teraz jest pulchniutki, pomimo tego że jest
        oczywiście na diecie.
        Tak że na to co mówią lekarze też trzeba wziąć poprawkę.
        Pozdrawiam
    • akaisha Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 17:47
      dzięki dziewczyny.poszłam do innego lekarza i rzeczywiście przepisał ten
      nutramigen,tylko ze moje maleństwo nie chce tego jeść!.z resztą co tu dużo
      gadać wcale mu się nie dziwię to mleko jest bleh!nestle sinlac mogę podawać.
      a czy ten nutramigen można czymś posłodzić? cukrem albo glukozą?
      • sgosia5 Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 18:38
        To zależy, czy podawałaś już coś poza mlekiem, o znanym smaku. Ja Bebilon
        Pepti słodziłam soczkiem, tzn. najpierw do soczku dolewałam troszkę mleka,
        potem stopniowo powoli zwiększałam proporcje, aż do pełnej porcji mleka (ok.
        120ml-bo tyle max piło moje dziecko) z odrobiną soku, aż się przyzwyczaiła.
    • gosiaolo Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 22:04
      OLek ma teraz 20 miesięcy.Karmiłam go 8 miesięcy i było to na pewno o 3
      miesiące za długo. Według zaleceń ograniczałam dietę, doszłam do tego,że przez
      tydzień jadłam tylko ryż i jabłka. Okazało się , że to ryż. Niestety trwało to
      tak długo, że mały uczulił się na jeszcze kilka innych pokarmów. Gdybym
      karmiła go nutramigenem doszłabym do tego szybciej . Karmienie naturalne
      niewątpliwie jest najlepsze ale nie dla wszystkich dzieci. Czy ktoś mógłby
      konkretnie podać co jest takiego niezastąpionego w mleku matki dla 6
      miesięcznego dziecka?
      Jeżeli nie jesteś przekonana, że Twój pokarm jest dla twojego dziecka
      najlepszy to przestań karmić i nie miej wyrzutów sumienia. Kamilek jak będzie
      głodny to będzie jadł nutramigen. Dobrze by było aby początkowo podawał mu go
      ktoś inny : tata lub babcia. Nie dopuść aby był wtedy zdenerwowany. Ja
      słodziłam nutramigen glukozą - podaje się ją noworodkom( np. planteks).Teraz
      Olo pije go jak coś najlepszego, a ja mogę dokładnie kontrolować co jadł i co
      mu szkodzi. Jeżeli przejdziesz na nutramigen i mały się poprawi , to mimo
      wszystko bądż bardzo ostrożna z rozszerzaniem diety, zwłaszcza w okresie
      szczepień i infekcji. Sinlak ma złożony skład. Nikt nie umiał mi wytłumaczyć
      dlaczego Olkowi nie służy -bo przecież jest dla alergików. A jest w nim
      właśnie ryż.
      Presja karmienia piersią jest ogromna. Widać to też na tym forum.
      Przeciwstawić się większości jest bardzo trudno. Pozdrawiam Gosia
      • chalsia Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 30.01.04, 23:36
        Mojemu Sinlac po jednej próbie musiałam odstawić. Jak dla mnie alergenem (dla
        moejgo synka akurat) była mączka chleba świętojańskeigo.

Pozdrawiam,
        Chalsia
    • akaisha Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 28.01.04, 23:27
      no własnie...ten ryż.sama już nie wiem co mam robić.z moich obserwacji wynika
      ze mały nie jest uczulony na soje,a lekarze twierdzą ze jesli na mleko to na
      soje też musi być.czy to jest jakaś reguła? przez ostatnie 3 dni jadłam tylko
      ryż i mały dostawał maleko sojowe.nie było żadnych zmian na gorsze ,nic się nie
      działo.Właściwie u niego jedynym objawem alergii są czerwone poliki.nie ma na
      skórze żadnych wysypek ani niczego innego.Po tej trzydniowej kuracji na
      policzkach były tylko ślady a wieczorem na jednym policzku tylko niewielka
      zmiana.Dzisiaj próbowałam wmusić w niego ten nutramigen i wieczorem znowu
      poliki były zaognione.Czy nutramigen może uczulać?podobno jest z mleka krowiego.
      • gosiaolo Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 30.01.04, 01:19
        Wszystko może uczulać. Alergia na soję nie musi być ale bardzo często jest
        razem z alergiąna mleko. Jest to póżniej o tyle kłopotliwe, że mączka sojowa
        jest w bardzo wielu gotowych pokarmach np. w prawie każdym pieczywie bo
        przedłuża jego świeżość.
      • chalsia Re: Nestle Sinlac????????błagam o pomoc 30.01.04, 23:40
        Kobitko, trzeba czekać około 3 tygodnie na efekt, i w tym czasie NIC nie
        zmieniać ani nie wprowadzać !!
        Pozdrawiam,
        Chalsia

PS. wszystko może uczulać. Wszystkie preparaty mlekozastępcze dla alergików są
        z mleka alboz soji. Te z mleka jednak są tak przetworzone by było OK. Dla
        najbardziej uczulonych jest Bebilon Amino - ten NIE uczula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka