anet01 08.02.10, 13:35 czy Drogie mamy zdarzyło sie u was ze wasze dziecko miało/ma alergie pokarmowa a długo nie wiedziałyscie na co? Czy sa mamy którym dzieci wyrosły z alergi mimo nie dokonca lub nie przestrzegnia diety???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia782 Re: wyrosnac z alergi 08.02.10, 13:54 podam przykłąd córka 4 latka, była na mleku sojowym miala skaze i azs teraz wcina serki, danonki itp. skóa w miare ok czasami nieco sucha to stosujemy masc horesterolową. Widac wyszla ale pojawilas ie alergia wziewna Odpowiedz Link Zgłoś
kina82 Re: wyrosnac z alergi 08.02.10, 14:31 Mój 13-to miesięczny synek wyrósł z alergii pokarmowej. Tzn nie jestem pewna czy to do końca była alergia. Jednak były momenty, że myślałam, że nietoleruje niczego. Ja karmiąc go piersią w pewnym momencie jadłam tylko chleb, który sama upiekłam i nic więcej bo nie wiedziałam co mu jest. Jednak przestrzegaliśmy diety bardzo starannie, choć nie dało się wyeliminować wszystkiego bo ciagle pojawiało się cos nowego. Teraz już jest ok i synek je praktycznie wszystko. Nie ma narazie żadnych objawów innych alergii (ale jest zima więc nie wiem co będzie na wiosnę). Na szczęście moja rodzina nie jest obciążona alergiami więc liczę na to, że była to poprostu niemowlęca nietolerancja. Objawów azs też brak. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: wyrosnac z alergi 08.02.10, 23:42 > stosujemy masc horesterolową. Widac wyszla ale pojawilas ie alergia > wziewna nie wyszła. MA klasyczny marsz alergiczny, gdy niewłaściwie zadbana alergia pokarmowa przechodzi we wziewną. Następnym krokiem (przy braku odpowiednich działań - w tym diety, skoro mleko ciągle jednak szkodzi) jest pełnoobjawowa astma. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 09:46 Chalsia ma rację. Dbaj o dietę dziecka i to solidnie jeśli chcesz uniknąć marszu alergicznego, albo go złagodzić... Odpowiedz Link Zgłoś
beatle1 Re: wyrosnac z alergi 11.02.10, 12:52 niestety mozna wejsc w alergie wziewna nawet przy prawidlowej diecie... Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: wyrosnac z alergi 11.02.10, 23:11 > niestety mozna wejsc w alergie wziewna nawet przy prawidlowej > diecie... No i co z tego? Można również od razu mieć alergię i pokarmową i wziewną i kontaktową. Jak już jest pokarmowa, to trzeba scisle trzymać dietę bez alergenów bo wtedy jest SZANSA, że wziewna sie nie pojawi jako marsz alergiczny. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 14:22 dziewczyny pyam poniewaz martwie sie co bdzie dalej dziecko ma 16 mies a ja nadl nie wiem n co jest uczulone.Npewno mleko,jaja,wieprzowine,jabło takwyszło z testów.Je marchew,ziemniak,królik,kalafior,ryz i nutramigen jak dokładam jakas nowsc to od rzu kupy sluzowate,rzadkie.Cigle szukam czegos by rozszerzyc jego diete le buraki,por,brukselka,brokuły kasza jaglana odpadaja.Wiec juz nie wiem co robic.chce jak najlepiej dla dziecka.dziecko bierze zyrtec jestesmy pod opieka alergologa Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 17:19 a próbowaliście innego mleka czy tylko nutra? Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 18:42 Niestety tylko nutramigen.Lekarze ciagle podkreslaja ze jest on odpowiedni przy alergi i nikt mi innego mleka nie wypisze.Jakie bys proponowała?Juz sama nie wiem co robic. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 19:49 Moje dziecko było uczulone na Nutramigen. Dla takich dzieci jest właśnie Elecare (sprowadzany na import docelowy). Wpisz w wyszukiwarkę "Elecare". Jest jeszcze Neocate, ale koszmarnie drogi (nierefundowany) - ok. 170 zł za puszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 19:50 Wyszłam z założenia, że Bebilon Pepti się u Was nie sprawdził, ale jeśli nie próbowałaś Pepti, to od tego bym zaczęła. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 14:25 Dodam ze dziecko dostaje tez dicoflor. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 19:54 Dicoflor jest teoretycznie dla alergików, ale u nas nie przeszedł (zaostrzały się zmiany na nogach). Lepsze okazały się BioGaia i ProbioLac Plus. Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 19:58 pepti ma inny skład niż nutramigen wiec może warto spróbować. nutra ma skrobie kukurydzianą w składzie a pepti nie. moja córka po zjedzeniu czegokolwiek z tą skrobią jest czerwona więc nawet nie próbowałam dawać nutramigenu a pepti na szczęście spasowało. neocate/elecare jest strasznie drogie Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 19:59 dziwne ze lekarz nie chciał dać recepty na pepti. niby czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 20:48 Dzieki za zainteresowanie tez myslałam by spróbowac pepti.!Bede u gastrologa poprosze o wypisanie.Moze uda mi sie do tego czasu kupic puszke bez recepty to wypróbuje.Ale mam watpliwoscie ,moze tu nie o mleko chodzi?????sama nie wiem nie bardzo jest jak tosprawdzic a moze macie jakis pomysł?A te drogie mleka o których piszecie?jakie maja składy dokładnie nie znalazłam dokładnego składu?Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 20:59 spróbuje pepti,a co myslice o tym by choc przez tydz spróbowac podawac dziecku mleko ryzowe z kleikiem ryzowym?dziecko ryz moze jesc?Chodzi o to by sprawdzic czy tu o mleko sie rozchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: wyrosnac z alergi 09.02.10, 21:13 Moje jest na ryż uczulone. Lepiej byłoby spróbować Pepti, eliminując stopniowo Nutramigen. Pepti i Nutramigen różnią tym, że jedno jest wytwarzane na bazie serwatki a drugie kazeiny. I cześć dzieci może pić jedno, a część drugie (w zależności od tego, na co są uczulone). A Elecare czy Neocate to mieszanki aminokwasów, czyli preparaty o wysokim stopniu hydrolizy i zwykle dzieci jeden lub drugi tolerują (choć są dzieci, które i tych preparatów nie tolerują). Elecare z refundacją kosztuje ok. 3 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 09:45 kupiłam bebilon pepti.Zobaczymy,kiedy sie spodziewac zmiany?moge ryz odstawic choc w testach z krwi wyszła najnizsza wartosc.Tylko czym zastapic,jak nie mamy zadnej kaszy sprawdzonej nie wiem które kasze maluch toleruje.Kukurydzy nie toleruje,jaglanej raczej tez nie,amarantus kleskaNarazie stoimy w miejscu bo brzydkie kupy sie pogarszaja.Jestescie bardziej doswiadczone pomózcie co mam robic? 18lutego idziemy do gastrologa innego poprosze o skierowanie na oddział i konkretne badania.Moze nietolerancja cukrów-ciagle to mi chodzi po głowie.U nas tylko kupy,choc oststni tydz policzki robia sie czerwone z drobnymi krostkami.Dziewczyny rece mi opadaja trwa to juz 10mies a konktetnej diagnozy wciaz brak. Odpowiedz Link Zgłoś
kina82 Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 12:31 Trzeba wziąść jeszcze jedno pod uwagę: nutramigen nie zawiera laktozy a to właśnie ona jest sprawcą alergii - tzn dziecko może mieć nietolerancje laktozy. Pepti zawiera laktozę i może w tym przypadku beć nieodpowiedni. Jak lekarz dał nutra to chyba wiedział co robi. Mi przy alergii najpierw przepisali pepti bo wiedzieli, że jak karmiłam piersią będąc na bezmlecznej diecie i bylo ok tzn że dziecko nie ma nietolerancji laktozy. Skoro Wam lekarz w pierwszej kolejności przepisał nutramigen to musi cos w tym być. Druga sprawa, to ja zrozumiałam, że dziecko jedząc wymienione przez ciebie produkty nie ma objawów alergii a pojawiają się one dopiero po próbie wprowadzenia czegoś nowego, tak? Jeśli tak to nie powinnas podejrzewać niczego z tych rzeczy co dziecko je. Trzeba jedynie próbować wprowadzać nowości, jak jedna nie przejdzie, to kolejna itd. U nas swego czasu było tak, że musiało minac kilka dni podawania nowiści i organizm sie przyzwyczajał mimo, że pierwszego dnia reagował źle. Myślałam wtedy, że syn jest uczulony na wszystko, potem zagryzłam zęby i przeczekałam i po ok 4 dniach większośc nowości przechodziło. A objawy pierwszego dnia to czerwone plamy, rzadsze kupy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 15:31 ja mam pomysł zanim kolejny raz zrobisz na dziecku eksperyment pod tytułem zmiana mleka albo wyeliminowanie czegoś z diety, najpierw zrób badanie na pasożyty, candidę oraz owsiki (koniecznie metodą plastrową) moje dziecko miało to samo co Twoje-było na Nutramigenie (wcześniej było Pepti ale żadnej różnicy większej), ryzu, marchewce i króliku i mimo że jadło wciąż to samo to było zsypane prawie cały czas, a były dni (rzadko) że było dobrze, a dieta wciąż ta sama i otoczenie również (więc to nie grzyb ani roztocza bo u nas to wyeliminowaliśmy praktycznie). Okazało się że mały miał owsiki i candię ++. Owsiki wyleczone, candida jeszcze nie ale skora (odpukać) jest cudna.. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 16:09 zdziwiła mnie wypowiedz ze dziecko moze nie tolerowc od razu ale za kilka dni.czy to oznacza ze jak zauwaze brzydkie kupy to nie odstawiac nowosci tylko dawac przez kolejne 3-4dni?jak wy myslicie?candide,pasozyty,owsiki wiele razy badałam i nic nie wyszło.dzis zanioslam na lambie i posiew kału choc wiele rzy juz robiłam i było ok.moje dziecko nie ma wysypki tylko brzydkie sluzowate,czesto zielone kupki.Tak jak dziecko je ryz,marchew,nutre,kalafior i ziemniak kupki ok jak dołoze cos innego tzn mieso,oliwe z oliwek,inne warzywo kasze itd to juz jest zle .Ciagle stoimy w miesjcu od 10mies i dziecko nie toleruje nic poz tymi produktami.Prosze napiszcie czy macie dziecko silnie uczulone co jedza wasze maluchy,jakie kasze, warzywa?wiem ze kazde dziecko jest inne kazego moze co innego uczulic ale moze cos wybiore dla nas. Odpowiedz Link Zgłoś
eter.nal Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 16:43 a moze jak żadnej z kasz nie toleruje to ma alergie na skrobie? wszystkie zboża mają skrobię to może to. gdzieś mi się rzuciło w oczy sformułowanie "alergia krzyżowa na skrobie" ale nie wiem dokładnie o co chodzi, nie czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
glicynia Re: wyrosnac z alergi 10.02.10, 21:11 Jeśli skóra jest ładna i kupki ok, gdy dziecko je produkty, które wymieniłaś, to rzeczywiście nie ma co kombinować z mlekiem. Kina82 ma rację, trzeba próbować, w końcu coś przejdzie. Wiem, jak to brzmi, ale jestem właściwie w takiej samej sytuacji jak Ty (tylko zmiany skórne a nie "kupkowe"). Do 13. miesiąca moje dziecko było właściwie tylko na Elecare + tapioka, bataty, jagnięcina i oliwa (czasem troszkę kalafiora). Nic innego nie przechodziło. Żadne warzywa, kasze. W ostatnich kilku tyg. udało mi się wprowadzić kilka warzyw (cukinia, fasolka szparagowa, szparagi). Ze zbóż polecam teff - z mąki robię kleik i zagęszczam nią zupę. A czy dajesz na początek bardzo małą ilość? Tak na czubku łyżeczki? Potem pół łyżeczki, 3. dnia łyżeczka. Może organizm musi się przyzwyczaić do nowości. Odpowiedz Link Zgłoś
kina82 Re: wyrosnac z alergi 11.02.10, 10:37 ja napisałam tylko jak było w moim przypadku, jak podawałam nowość to były złe objawy, od razu odstawiałam i podawałam kolejną i kolejne złe objawy i tak w kółko, w końcu załamałam się i przez pewiem czas podawałam nowość mimo złych objawów, dodam tylko, że te objawy nie były bólowe, była wysypka (nieswędząca), rzadsze kupy ale nic synka nie bolało (bo jakby go np. brzuszek bolał to oczywiste że bym go nie męczyła) i w pewnym momencie zobaczyłam, że to działa, kilka dni (3-4-5) złych objawów i organizm się przyzwyczajał do nowości. Nawet teraz czasem jak podam dziecku cos nowego to się zdarza, że zareaguje luźniejszą kupą a wczoraj np. po papryce dostał krostek przy odbycie i znów mam zagwostkę czy podawać dalej. takie są rozterki matek alergików. Swoją drogą ja bym na twoim miejscu zrobiła wszystkie badania na pasożyty, kompletne i w dobrym labie. Ja nie robiłam mimo tak silnej alergii bo jakoś nie mogłam się zebrać, jak już się zdecydowałam to alergia zaczęła się wyciszać a teraz jak już jest ok to nie robię. W zależności od wyników badań zdecydujesz, jeśli to pasożyty to po przeleczeniu będzie lepiej, jeśli nie to próbuj do skutku, jakas nowość powinna przejść w końcu. Jeśli ciągle będzie problem z rozszerzaniem diety to pogadaj z lekarzem o suplementacji witamin i czekaj, większości dzieci z wiekiem sie poprawia. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwkawawa Re: wyrosnac z alergi 11.02.10, 14:19 może w posiewie wyjdzie jakiś gronkowiec.. Odpowiedz Link Zgłoś
anet01 Re: wyrosnac z alergi 11.02.10, 15:29 Dzieki dziewczyny.Poczekam na wynik posiewu i lambi.Do tej pory te badania były ok.18 lutego idziemy do innego gastrologa zobaczymy co ona na to,bo alergolog nas tam wysyła,a dwóch gastrologów nic nie widzi badania do tej pory ok. Odpowiedz Link Zgłoś