Dodaj do ulubionych

azs a wit d

26.07.10, 15:14
Witam mam małego alergika dość ostro wysypanego z sączącymi się rankami, tak się ostatnio zaostrzyło i mam pytanie czy znacie przypadek aby wit d ? Karmię piersią, dieta moja jest oparta głównie na ryżusmile czytam, szukam jak pomóc i niedługo zwariuję.
Obserwuj wątek
    • e-kasia_mm9 Re: azs a wit d 28.07.10, 15:35
      W D3 jest mnóstwo składników, które mogą uczulać. Napisz dokłdnie, co jesz i
      pijesz, może coś podpowiem.
      • ewa_mama_krzysia Re: azs a wit d 02.08.10, 14:52
        piję tylko wodę i od kilku dni rano herbatę czarną, sok czasem jabłkowy jak sobie sama zrobię. Jem wafle ryżowe i ryż, jabłka, warzywa zielone: cukinia, kabaczek, groszek, fasolka, szpinak, marchew i pietruszka z zupie. Mięso zwykle pieczone szynka lub pierś z indyka czasem mielone wieprzowe. Dżem porzeczkowy, który sama zrobiłam.
        • e-kasia_mm9 Re: azs a wit d 02.08.10, 23:08
          Jeśli na takiej diecie dziecko jest całe wysypane, to najprawdopodobniej winne
          są jabłka. Odstaw je, zamiast tego możesz jeść arbuza, melona, banany, czsrne
          jagody, porzeczki, borówki amerykańskie.
          Marchew i pietruszkę, seler, koper też odstaw bo jak na jabłka reaguje, to na to
          prawdopodobnie też(reakcje krzyżowe).
          W vit D jest zapach anyżkowy(też może wywoływać reakcję przy uczuleniu na jabłka).
          Zamiast tego możesz jeść buraki, sałatę, ogórki, kukurydzę.
          Dżem jeśli używałaś cukru żelującego, lub innego środka żelującego, też odstaw,
          bo to pektyna z jabłek.
          Indyk i wieprzowina powinny być dobre, ale nie kupuj mięsa mielonego(zawierać
          może wołowinę i inne uczulające substancje), tylko miel w domu.
          Jak po dwóch tygodniach takiej diety nie będzie poprawy, to trzeba będzie ją
          radykalnie zmienić, bo i ryż i indyk i wszystko inne też może uczulać.
          • ewa_mama_krzysia Re: azs a wit d 03.08.10, 13:44
            dzięki za podpowiedź
            od dziś robię sobie 3 dni oczyszczenia na ryżu i indyku, potem będę wprowadzała stopniowo warzywa nowe i owoce o których napisałaś, w pon mamy wizytę u alergologa zobaczę co mi powie.
            Cudów się nie spodziewam, ale próbować trzeba może tym razem uzyskam odp. na pytania wydawałoby się proste.
    • mnaimmnia Re: azs a wit d 28.07.10, 21:55
      nie wiem jaką d3 dajesz, ale mojemu starszemu mocno szkodził Vigantol,
      zmieniliśmy więc na Devikap. Młodszemu od razu dałam Devikap i jest ok. Odradzam
      Ci ryżową dietę jeśli widzisz że nie przynosi ona rezultatów.
      • ewa_mama_krzysia Re: azs a wit d 02.08.10, 14:47
        też devikap, oby nie zapeszyć strupki się goją powoli smile ale drapie się nadal
    • b.bujak Re: azs a wit d 29.07.10, 09:56
      widzę, że koncentrujesz swoje obserwacje na uczuleniach pokarmowych - a to może
      też być objaw uczuleń wziewnych (pyłki, roztocza, pleśnie...) lub kontaktowych
      (ubrania, kosmetyki, detergenty...)

oczywiście leki, witaminy tez mogą uczulać, i ryż też....
      • ewa_mama_krzysia Re: azs a wit d 02.08.10, 14:59
        wszystko się zgadza
        staram się eliminować rzeczy uczulające, piorę w płatkach mydlanych, myjemy się w mydle "biały jeleń", myśleliśmy nawet że woda warszawska szkodzi ale byliśmy 2 tyg na wakacjach i nie było poprawy.
        Teraz czekam na wizytę u kolejnego poleconego specjalisty i układam listę pytań. Tylko Julka szkoda...
        ach
        Krzyś 13 sie 2008 3665/58
        Julek 17 mar 2010 4095/61
        • kae1 Re: azs a wit d 03.08.10, 09:10
          mydło Biały Jeleń to nadal mydło, używaj raczej emolientów, w
          aptekach jest duży wybór kostek, żeli czy płynów do kąpieli
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka