niusia-ania 24.08.10, 22:38 mój synek ma 3 lata i wlasnie dowiedzialam sie ze ma pasożyty lambli, bardzo dużo. czy wiecie cos o tej chorobie, juz sporo sie naczytalam wczesniej bo tak podejrzewalam. jakiego jedzienia unikac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: lamblia :( 24.08.10, 22:43 ja dostalem to od owocow tropikalnych... ale to bylo 28 lat temu uleczalne, nie wpadaj w panike Odpowiedz Link Zgłoś
woman-in-the-city Re: lamblia :( 24.08.10, 22:51 To choroba brudnych rak, ale jaja lambli mooga byc w zasadzie wszedzie, dlatego nalezy myc wszystko dokładnie, przegotwywac wode i wyleczyc dziecko oraz wszystkich członków rodziny. Mój syn od wrzesnia idzie do przszkola i najbardziej przeraża mnie fakt, ze moze zarazic się tam m.inn lambliozą. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: lamblia :( 25.08.10, 06:57 Lamblie ma ponoć większość dorosłych, ale tylko niektórzy od nich chorują, stąd jej łatwość rozprzestrzeniania - ludzie nie zdają sobie sprawy, że lamblie mają i zarażają. Lamblie lubią słodycze, białe węglowodany i słodkie (nieprzetworzone) mleko, więc to własnie tych produktów trzeba unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: lamblia :( 25.08.10, 08:35 forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: lamblia :( 25.08.10, 10:27 Unikaj słodyczy, bo lamblie żywią się prostym cukrem zawartym w treści jelitowej. Mleka bym nie ograniczała, bo np. mleko kobiece ma właściwości toksyczne dla lamblii, ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych. Co do zakażenia, to uniknąć go trudno, bo lamblie są niewrażliwe na chlor i zdarzały się masowe zakażenia wodą z kranu (co interpretowano jako "grypę jelitową"), najczęściej jednak zakażenie leczy się samo. Dziecko i osoby o przewlekłym zakażeniu lepiej jest jednak przeleczyć. Odpowiedz Link Zgłoś