Dodaj do ulubionych

wędliny - skład

06.09.10, 11:29
wczoraj odkryłam w jednym z osiedlowych spożywczaków, że każda wędlina ma obok ceny rozpisany szczegółowy skład.
mój alergik [1,5roku] wędlin jeszcze nie jadł, bo obawiam się wszelkich mąk sojowych etc w składzie.
teraz sytuacja się dla mnie pozytywnie zmienia, bo mogę prześwietlić to, co kupuję.
pani 'na mięsnym' uświadomiła mnie że to wymóg prawa, żeby taką rozpiskę udostępniać,
spotkałyście się z tym gdzieś?

Obserwuj wątek
    • meaby Re: wędliny - skład 08.09.10, 09:55
      wszędzie wink

jak się boisz zrób sama wędliny
      szyneczka, karczek, schabik w ziołach i do piekarnika i kroisz na zimno
      albo pasztet

pozdr
    • very.martini Re: wędliny - skład 15.09.10, 03:11
      Zawsze musisz liczyć się z tym, że jeżeli wędliny leżą już poplasterkowane - taki polski zwyczaj w wielu sklepach - to mogą mieć ze sobą kontakt (hmm, dwuznacznie zabrzmiało) i coś tam może przeleźć z jednego plasterka na drugi. Zawsze trzeba prosić o nakrojenie nowych

16%VOL
      22%VAT
      • halszka111 Re: wędliny - skład 15.09.10, 11:09
        No tak, ale krajalnica zwykle jest jedna...
        • kruffa Re: wędliny - skład 15.09.10, 13:05
          A któraś z was wierzy, że jest podany pełen skład? Nawet produkty eko go nie mają.
          Kupuję córce parówki eko - bardzo dobre, nie szkodzą jej. Przed podaniem zadowniłam do fabryki za zaczęłam wypytywać co jest w składzie jako przyprawy. I okazało się, że jakaś pochodna mleka jako wiązadło mięsa - mieli na to certyfikat i dla nich to była przyprawa.
          A wędliny ze sklepu nigdy bym moim dzieciom (choć z pokarmówki już właściwie wyrosły) nie dała. I nie wierzę, że gdziekolwiek podadzą pełen skład. Za dużo byłoby tych składników do wymienienia - szczególnie chemicznych.

Kruffa
          • very.martini Re: wędliny - skład 15.09.10, 13:26
            > A któraś z was wierzy, że jest podany pełen skład? Nawet produkty eko go nie ma
            > ją

A co produkt typu szynka czy kiełbasa eko ma mieć w składzie? Mięcho, flak, sól do peklowania i przyprawy - kwestia tego, jakie. I tyle. Jeśli ma więcej, to to jakiś syf, a nie eko, i nie należy tego kupować, nie ze względu na alergię, ale po to, żeby nie nabijać kabzy komuś, kto rynek psuje, no wybaczcie.

16%VOL
            22%VAT
        • very.martini Re: wędliny - skład 15.09.10, 13:21
          Dobrze gadasz, trza kupować w kawałku. Od tak dawna nie kupuję wędlin, że w ogóle o tym nie myślęsmile A jeśli już, to cały kawałek, ale to ze względów praktycznych, nie znoszę, jak mi plastry obsychają.

16%VOL
          22%VAT
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka