Dodaj do ulubionych

jaki krem AZS

06.09.10, 15:16
poradzicie mi jaki jest najlepszy krem na AZS? Myslalam ze juz mamy to za soba po 10 miesiacach powróciło AZS ,syn ma cale czerwone policzki ,porobily mu sie rany ,stosujemy AtopiClair ale mam pytanie jakim kremem moge go smarowac wychodzac na spacerki?Do tej pory uzywalam bambino ale ten krem ma tlenek cynku i wysusza skóre mojego synka
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: jaki krem AZS 06.09.10, 15:32
      Dopóki nie ma mrozów i silnych wiatrów to po co smarować? A potem Nivea na każdą pogodę.
      A jeśli chcesz leczniczą maść to skonsultuj się z lekarzem. I zanim zaczniesz stosować "normalne" kremy, najpierw wylecz skórę.
      • sinusoidaa Re: jaki krem AZS 06.09.10, 16:01
        Ano po to krem, żeby nawilżyć/natłuścić skórę. Proponuję odrobinę zgłębić temat AZS, a dopiero potem radzić na forum.
        Co do kremu - w pokrewnym wątku na tym forum polecałam A-Dermę. U mojego synka sprawdziła się rewelacyjnie. Skórka jak aksamit.
        Pozdrawiam
        • ma_niusia Re: jaki krem AZS 06.09.10, 16:05
          Mam malucha, silnego alergika z AZS i pod stałą opieką lekarzy. I właśnie od nich mam taką wiedzę, że do nawilżania/natłuszczania skóry z AZS powinno się używać głównie robionych maści na receptę, dostosowanych do potrzeb indywidualnie. U nas się to sprawdzało i sprawdza. A dopiero w przypadku mrozów lub silnych wiatrów - któryś z "normalnych" kremów.
          • sinusoidaa Re: jaki krem AZS 06.09.10, 16:47
            Mój lekarz natomiast twierdzi, że wlasciwe nawilżenie skóry, to połowa sukcesu w walce z AZS. U mojego synka nie sprawdziły się maści robione w aptece na receptę. Natomist kremu Nivea nie zalecił mi żaden z lekarzy, a moje dzieci przewinęły się przez wielu specjalistów alergologii, problem AZS nie jest mi obcy.
        • aniapal9 Re: jaki krem AZS 24.07.11, 23:55
          Stosowałam A-Dermę i podawałam Latopic. Skóra dziecka była wyraźnie gładsza tylko nie wiem czy to zasługa A-dermy czy Latopicu. Ważne że są efekty.
    • ma-gusia Re: jaki krem AZS 06.09.10, 18:44
      u nas sprawdził sie emolium - krem specjalny
      • gavagai1 Re: jaki krem AZS 06.09.10, 19:01
        u nas jak u ma-gusi, Emolium, krem specjalny.
        • lechmiki Re: jaki krem AZS 06.09.10, 19:06
          u mnie równiez (ja mam azs) dla dzieci zwykly emolium
          • inserthome Re: jaki krem AZS 08.09.10, 13:44
            Mojego młodego też smaruję emolium, z tym że tym trójaktywnym, z tzw. serii "P". Kosztuje ok. 28 zł, a w połączeniu z trójaktywną emulsją do kąpieli emolium (też seria "P") i syropem "Aerius" daje efekty.
    • aphoper1 Re: jaki krem AZS 06.09.10, 19:49
      U nas wszystko poprawiło się niesamowicie po przejściu na SVR seria topialyse - krem i emolient do kąpieli. Niestety b.drogie.
      Oilatum, oilatum soft i emolium nie sprawdziły się.
      • aphoper1 Re: jaki krem AZS 06.09.10, 19:50
        A na spacery? Ja nie smaruję innym niż w domu, chyba że na słońce to mleczkiem z filtrem 50 tez z SVR.
    • green_hill Re: jaki krem AZS 06.09.10, 20:02
      U mojego syna rewelacyjnie dziala Excipial z olejkiem migdalowym. Jest to bardzo tlusta masc, dobrze chroni przed wiatrem i zimnem. Zawiera wprawdzie tlenek cynku i petrolatum, ale wlasnie ta mascia uratowalam synowi skore - byla sucha jak papier scierny. Emolium bylo za malo tluste wink Masc polecila mi dermatolog. Jest przeznaczona specjalnie dla dzieci.
      • kasiuchna_symphonica Re: jaki krem AZS 07.09.10, 10:29
        do suchej skury używa się kremów głęboko nawilżających i odbudowujacych, nie tłustych . Ja używam emolium krem, emolium emulsia do smarowania po kąpieli i emulsię do kąpieli. Dzieci maja skórkę jak laleczki a obydwoje mają azs. wcześniej korzystałąm z balneum terz się sprawdzał, ale wiele dzxieci ma uczulenie na olej kukurydziany w nim zawarty. Urzywałam tez oilatum, najgorszy. oilatum soft jest chyba lepszy.
        • sinusoidaa Re: jaki krem AZS 07.09.10, 10:55
          Balneum nie zawiera oleju kukurydzianego. Balneum Hermal i Balneum Hermal Plus mają w składzie olej sojowy, a Balneum Hermal F zawiera olej arachidowy.
        • green_hill Re: jaki krem AZS 07.09.10, 12:25
          Owszem, uzywa sie. Wszystko zalezy od stopnia wysuszenia skory. Jak juz doprowadzilam skore syna do porzadku, "przesiadlam" sie na zwykly lotion nawilzajacy dla skory wrazliwej z drogerii. I jest ok.
    • o.magnolia Re: jaki krem AZS 08.09.10, 12:49
      dla nas rewelacja na czerwone spieczone policzki Amilan (emolient) a po wyciszeniu skórki świetny Ceralan- fińska marka godna plecenia wink
    • morelee Re: jaki krem AZS 08.09.10, 13:55
      U nas sprawdził się Elidel, paskudnie drogi niestety...
      • marketta Re: jaki krem AZS 24.06.11, 21:53
        najlepszy moim zdaniem jest Exomega
    • yula Re: jaki krem AZS 25.06.11, 11:50
      U mnie sie sprawdziła seria Emolium,
    • lenddi Re: jaki krem AZS 26.06.11, 21:53
      Witam. Swoje dziecko smarowałam Emolium ale najbardziej to sprawdziło mi się połączenie kremu z podawaniem Latopicu- probiotyku. Skóra dziecka stała się wyraźnie gładsza i bardziej nawilżona.
      • plancton Re: jaki krem AZS 28.06.11, 01:19
        jeśli chodzi o emolienty, to ja zachwalać będę a-derme, która mi ze wszystkich innych dotąd wypróbowywanych przypasowała najbardziej
        • claphands Re: jaki krem AZS 28.06.11, 11:08
          tak, mnie także... szczególnie krem zmiękczająco, nawilżający Exomega z A-Dermy, który działa cuda u mojego malucha.

Ale walka z azs to nie tylko kremy!!! To także mnóstwo zasad, których trzeba przestrzegać, żeby nie dopuszczać do ostrego przebiegu choroby. Zachęcam do zajrzenia na stronę Centrum Zdrowia Skóry Dziecka , żeby je poznać.
        • alizee44 Re: ale z a-dermy krem czy mleczko??? 29.06.11, 08:16
          j.w...co uzywacie???
          • claphands Re: ale z a-dermy krem czy mleczko??? 05.07.11, 17:01
            Ja wolę mleczko, bo jest delikatniejsze i przez to lepiej się rozprowadza, szybciej się wchłania i na dłużej wystarcza smile
            • claphands Re: ale z a-dermy krem czy mleczko??? 05.07.11, 17:08
              ale to oczywiście teraz latem, kiedy kosmetyk musi być wyjątkowo "lekki" i delikatny. Przy poważniejszych zmianach jednak używamy kremu zmiękczająco-nawilżającego. Jak już pisałam wcześniej jego działanie jest nie do przecenienia.
    • alabama8 żaden! 01.07.11, 09:53
      Żaden krem! ... ale zaraz wyjaśnie co mam na myśli ...
      Jestem matką ośmiolatka z AZS. Mały choruje praktycznie od urodzenia. Pierwsze 4 lata jego życia to bezustanne wizyty u lekarz, nawilżanie, natłuszczanie, kremowanie. Skórę miał tak suchą, że w środku nocy musiałam trzepać prześcieradło - bo tyle się nazbierało zdrapanego naskórka że spało się jak w łóżku pełnym piachu smile Co lekarz to nowa maść, nowy krem ... ktoś przecież musi zarobić.
      Tak więc przez 4 lata mały był tak intensywnie sztucznie nawilżany i kremowany, że jego skóra nie potrafiła chyba sama wytwarzać ochronnej bariery lipidowej (to tak samo jak z mycie włosów - im częściej myjesz tym szybciej się przetłuszczają).
      W końcu gdzieś wyczytałam, że sztuczne nawilżanie (kremowanie) trzeba ograniczać. Najpierw zrobiłam młodemu solidne odkażanie skóry (bo za część jego kłopotów odpowiedzialny był gronkowiec - lekarze twierdzili że każdy to ma i tego się nie leczy), a potem zaczełam ograniczać smarowanie. Coraz mniej i mniej. Coraz rzadziej. Potem już tylko po kąpieli. Świetnie się sprawdził zwykły krem Nivea for Men. Dziś skóra gładka, czasem tylko zaostrzenia na nadgarstkach czy karku - ale to mały pikuś.
      Czyli: Smarować - owszem - ale jak najmniej - to tak jak z przetłuszczającymi się włosami ... wink

Alabama8
      • mag_da_lena9 Re: żaden! 08.07.11, 23:53
        Pewnie po części masz rację ale jak dziecko ma bardzo wysuszoną skórę to musisz czymś nawilżyć. Nie dawano znajmy lekarz poleci nam podawać dziecku Latopic probiotyk pomagający ponoć w AZS. Stosuje go już miesiąc i muszę przyznać że skóra małego wygląda coraz lepiej.
    • inezz11 Re: jaki krem AZS..zaden????? 02.07.11, 20:46
      my uzywamy 2 razy dziennire a-derma exomega -krem regenerujacy i balsam i powiem szczerze ze skora naprawde poprawiła sie..Liszaje zrobiły sie bladego koloru i powoli zanikają..zobaczymy na jak długo ale narazie jest ok..Nie wiem jak mam sie ustosunkowac do tegorii ze zadnego kremu nie uzywac, bo jak przetrawac okres gdzie dziecko ma straszne liszajowate, czerwone suche plamy..?????...prędzej by skora w tych miejscach popękała i nadkaziła co w rezultacie doprowadziło by do grokowca...tak mi sie wydaje...ale są rozne szkoly postepowania z AZS..
      • claphands Re: jaki krem AZS..zaden????? 05.07.11, 16:58
        Wydaje mi się, że autorce chodziło o to, żeby nie przesadzać z nawilżaniem skóry w okresach bezobjawowych.

Ja też sobie nie wyobrażam zaniechać nawilżania, suchych placków na rączkach i nóżkach, choć przyznam, że kiedy skóra ładnie się wygładza, to też smarujemy. Ponoć exomega pobudza skórę do własnej pracy nad odbudową warstwy lipidowej, a do tego zauważyłam, że przy regularnym używaniu, znacznie mniej rzeczy podrażnia skórę mojego malucha.
    • alabama8 Re: jaki krem AZS 07.07.11, 15:41
      Z tym nie kremowaniem chodziło mi to, żeby nie przesadzać. U mniejszych dzieci (1-4l.) z silnym AZS objawy są faktycznie ciężkie - i wtedy kremować trzeba, ale pamiętać żeby to robić z umiarem. Jeśli zmiany są tylko na części ciała, to smarować tyko tą część, cienko, nie lecieć po całości. Pozwolić skórze żeby dojrzała i sama się zaczęła się nawilżać.
    • olaleman Re: jaki krem AZS 20.07.11, 10:09
      ja ze swojej strony mogę zaproponować bardzo fajną maść szwedzką dostepną w aptekach HUD SALVA silnie nawilżająca maść skóra jest po niej taka miła w dotyku ale co najważniejsze nie brudzi ubranek bo fajnie się wchlania koszt ok.28 zł
    • paula_alergiczka Re: jaki krem AZS 01.09.17, 12:00
      Kremów na AZS jest bardzo dużo , nawet za dużo wink tutaj jest wyjaśnione na co warto zwrócić uwagę, bo to co jednemu pomaga komuś innemu może szkodzić...www.urok-zycia-alergika.pl/2017/07/jak-wybrac-krem-na-azs.html
    • jakucja_1 Re: jaki krem AZS 22.09.17, 10:43
      U nas najlepiej się sprawdziła krem Elodermu szybko łagodzi podrażnienia i przynosi ulgę przy swędzeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka