02.01.11, 18:04
Wiem,że było kilka takich tematów, ale nie mogę nadal znaleźć dobrego przepisu na tort bezglutenowy, bez mleczny, bez jaj. Nie może też czekolady,kakao i orzechów.
Czy jest w ogóle coś takiego realne ? Czytałam o torcie z galaretek, ale jak zrobić spód ?
Nie musi to być nic specjalnego, chodzi o to,żeby 4 latek miał radochę.
Obserwuj wątek
    • oliwia244 Re: tort 02.01.11, 21:23
      chetnie tez skorzystam z przepisu ! bez wymienionych przez autorkę przepisów.
      • oliwia244 Re: tort 02.01.11, 21:23
        produktów rzecz jasna tongue_out
    • glicynia Re: tort 02.01.11, 21:33
      Ja zrobiłam spód z kaszy jaglanej - trzeba ją trochę rozgotować, wysmarować formę oliwą i "uklepać" kaszę w formie. Potem trzeba poczekać, aż kasza stężeje (można ją kroić). Trzeba by sprawdzić, czy taki spód utrzymałby tort z galaretki. Ja na górę dałam owoce (można dać np. tarte jabłko albo mus gruszkowy, co kto lubi i może) i zapiekłam wszystko (tylko wtedy nie dajemy galaretki wink . Kasza jaglana z piekarnika jest bardziej "ciastowa".
      Kaszę można posłodzić, jeśli góra nie jest zbyt słodka.
      Na górze możesz zrobić "rysunki" z owoców.
      • mammajowa Re: tort 02.01.11, 21:58
        ja robiłam spód z jaglanki z cynamonem a na wierzch galaretkę z jagodami w środku. niestety trochę się rozłaziło ale zjadliwe było.
    • ma_niusia Re: tort 03.01.11, 10:35
      Ja piekłam biszkopt "normalny" z mąki bezglutenowej (nie pamiętam już jakiej dokładnie, chyba kukurydzianej, czy coś, biszkopt piekę z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Zamiast jajek używałam coś co się nazywało "niskobiałkowy bezglutenowy zamiennik jajka" firmy Bezgluten. Trochę mało wyrosło ciasto, ale w smaku było ok smile
      Krem zrobiłam "budyniowy" z Nutramigenu (zagotować wodę, wlać rozrobioną mąkę ziemniaczaną z cukrem, a potem można "zabielić" Nutramigenem, dodać soku, żeby było kolorowe itp. tylko zrobić na gęsto). Tort ozdobiony owocami.

U nas to było "symbolicznie" bo to na Roczek było i chciałam, żeby Młody miał swój tort, a teraz już wiele rzeczy może jeść, tylko gluten i mleko (samo mleko jako mleko) na razie wykluczone.

Powodzenia!
    • kruffa Re: tort 03.01.11, 12:14
      Zrób szarotkę sypaną z kaszki kukurydzianej lub tort na bazie biszkoptów bezglutenowych.
      Układasz biszkopty masą budyniową zrobioną na bazie mleka owsianego, przykrywasz biszkoptami i polewasz np. lukrem.
      Budyń robisz z mieszanki mąki ziemniaczanej i skrobi kukurydzianej. Można chyba też kupić bezglutenowy.

Kruffa
      • grave_digger Re: tort 03.01.11, 17:15
        ja 3 lata temu robiłam z tego przepisu. polecam

Torcik dla alergika
        dieta bezmleczna, bezjajeczna, bezglutenowa

Ciasto:
        1,5 szklanki mąki kukurydzianej
        0,5 szklanki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
        0,5 szklanki kleiku ryżowego
        0,5 szklanki kleiku kukurydzianego
        0,5 szklanki cukru
        1 kostka margaryny bezmlecznej

Margarynę rozpuścić w garnku razem z cukrem. Ostudzić. Dosypać mąki i kleiki i wymieszać. Ciasto będzie się kruszyło ale takie ma być. Porcję podzielić na dwie części. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać połowę ciasta. Dokładnie ugnieść tak, aby warstwa była mniej więcej równej grubości. Piec 10-15 minut w temperaturze 200 stopni

Pierwszą porcję wyciągnąć z tortownicy i tak samo piec drugą część. Drugą część w tortownicy pozostawić. To ciasto po upieczeniu jest jak kruche ale przed upieczeniem jesli nie ugnieciesz dobrze bedzie ci sie rozsypywac. Najlepiej upiec na papierze bo wtedy latwo sie wyjmuje

Masa:
        400 ml wody
        4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
        1 szklanka cukru pudru
        200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
        kleik ryżowy Nestle
        pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).

Wodę zagotować, wystudzić dosypać kleik - tyle, żeby masa była gęsta - bardzo gesta powinna sie kleic do lyzki, jak ci wyjda gluty to sie nie martw, rozmiksuja sie pozniej. Wrzucić margarynę, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i ucierać mikserem. Kiedy masa będzie już jednolita, wsypać wiórki i odstawić do lodówki. Zamiast wiórek mogą być inne bakalie albo owoce.
        Na 2 placki trzeba zrobić masę x2. Wierzch ozdobic owocami. Zamiast wiórek kokosowych moga byc inne bakalie albo owoce.
        • e-kasia27 Re: masa do tortu orzechowa, czekoladowa, serowa 03.01.11, 23:40
          Orzechowa:

Zmielone dowolne orzechy(brazylijskie, makadamia, włoskie...) + cukier w dowolnej ilości rozpuszczony w niewielkiej ilości wody(zagotawany) + ewentualnie trochę kwasku cytrynowego, lub dozwolonego kwaśnego soku do smaku, wymieszać na gęsta papkę i smarować tort

Czekoladowa ze słonecznika i karobu(mączka chleba świętojańskiego):

Zmielić na sucho ziarna słonecznika( ok, szklanki) z dodatkiem łyżki, dwóch karobu, rozmieszać z mlekiem kokosowym na gęsta papkę(lub z wodą), posłodzić cukrem lub fruktozą, można dodać jakiś zapach lub cukier wanilinowy, można zmielić na pół z orzechami i smarować tort

Masa serowa czekoladowa z sera sojowego(do tortu z galaretek, lub sernika na zimno):

0k. pół kg serka tofu naturalnego zmiksować z mlekiem kokosowym, cukrem i karobem, cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczoną żelatynę i jak zacznie gęstnieć wylać na ciasto, można wymieszać z dowolnymi bakaliami

Można też taką galaretkową masę zrobić z samego mleka kokosowego - białą, z galaretką smakową zamiast żelatyny i czekoladową z karobem.
          • aljoszka Re: masa do tortu orzechowa, czekoladowa, serowa 04.01.11, 09:21
            Dziękuje, bardzo mi pomogłyście smile Teraz muszę się tylko na coś zdecydować.
        • aljoszka Re: tort 07.01.11, 15:35
          No, więc zrobiłam dziś małą próbę i tort przeszedł moje oczekiwania smile
          Podaję jak go zrobiłam, bo może się komuś jeszcze przyda..

Masę zrobiłam z tego przepisu, który był podany wcześniej :

Masa:
          400 ml wody
          4 łyżeczki cukru waniliowego (albo wanilia w laskach) -wanilii mozna nie dawac
          1 szklanka cukru pudru
          200g margaryny bezmlecznej - wyjętej wcześniej z lodówki, żeby zmiękła.
          kleik ryżowy Nestle
          pół szklanki wiórek kokosowych albo mrozone jagody, albo maliny, albo inne owocki (moze byc gesty soczek najlepiej ciemny jagodowy, pozeczkowy albo wisniowy).

Wyszła naprawdę bardzo dobra, dodałam do niej brzoskwinie.

A jeśli chodzi o biszkopt to, znalazłam w sklepie taki MIX Bezglutenu - ciasto biszkoptowe i zrobiłam tak :

- Całe opakowanie Mixu
          - 1 kostka margaryny bezmlecznej
          - 200g cukru
          - 350 ml wody
          - 2 łyżeczki cukru waniliowego

Wszystko dokładnie ubiłam i podzieliłam na 2 części, piekłam około godziny w 180 stopniach.
          Wyszedł z tego naprawdę niezły biszkopt, smakiem zbliżony do normalnego.
    • klaramama-to-ja Re: tort 03.01.11, 21:55
      tort z galaretek nie musi mieć spodu. do galaretek dodajesz mniej wody niż na opakowaniu.
      do foremki (może być salaterka, forma na babkę) wkładasz różne owoce - najlepiej warstwami.
      zalewasz też warstwami, aby owoce były na całej wysokości galaretki. wkładasz do lodówki na kilka godzin (lepiej na noc). przed wyjęciem na sekundę wkładasz foremkę do gorącej wody - łatwiej odejdzie od formy. jeśli dziecko uczulone jest na barwniki można spróbować zrobić galaretkę z soku owocowego z żelatyną

na urodziny dzieci robię go od kilku lat jako deser
    • alabama8 Re: tort 07.01.11, 15:38
      Zawsze robię "tort" galaretkowy bez żadnego spodu.
      Kupuję różne galaretki (różnokolorowe) + owoce (banany, jabłka, mandarynki, brzuskwinie z puszki, ananasy i co tam się znajdzie).
      Galaretkę robię na raty w dużej misce (takiej jaka docelowo ma być wielkość tortu). Warstwa np. czerwonej galaretki + owoce i czekam aż zastygnie. Potem warstwa np. żółtej + owoce i tak dalej aż galareta wypełni michę. Stoi to w lodówce.
      Przed podaniem wyjmuję z lodówki na na kilka sekund zanurzam miskę w ciepłej wodzie (tak, żeby przy ściankach się lekko roztopiła). Talerz na wierzch, przewracamy do góry nogami, wysypujemy galaretkę na talerz i jest gotowy olbrzymi tort. Teraz tylko świeczki ....
      • oliwia244 Re: tort 09.01.11, 15:18
        galaretek używacie sklepowych takich normalnych ????
        • klaramama-to-ja Re: tort 09.01.11, 20:50
          dla syna - niealergika tak, dla córki z soków/kompotów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka