Dodaj do ulubionych

Nabiał i Nutra

11.02.11, 14:30
Postraszyły mnie dziewczyny na "Małym dziecku", że krzywdzę Synka, więc tutaj po opinie przyszłam...

Synek (20 miesięcy) na Nutramigenie i diecie bezmlecznej od 4mż.
Po ukończeniu roczku (już dokładnie nie pamiętam, chyba jak miał 14 miesięcy) zaczęliśmy wprowadzać (za zaleceniem alergolog) masło, było ok, potem jogurty, ok, ser żółty - ok. Stopniowo zwiększaliśmy ilość, od jakichś 2 miesięcy Synek je codziennie cały jogurt i jest wszystko ok, alergolog mówi, że super, ale dopóki nie ukończy 2 lat nadal Nutramigen na pewno, "osłonowo", a potem zobaczymy.
A teraz czytam wypowiedzi, że ponoć codziennie jogurt, pijąc nutramigen, to przesada i szkodzę dziecku. No i sama nie wiem?
Dziecku nic nie jest, żadnych wysypek nie miał od dawna, wcześniejsze problemy z brzuszkiem się uregulowały (dzięki diecie bezglutenowej). Cały czas postępuję według zaleceń alergologa.

Czy Wy też uważacie, że 1 jogurt dziennie przy Nutramigenie to przesada? To mam zmienić alergologa? Czy szkodzę swojemu dziecku, skoro nie ma żadnych objawów (wręcz przeciwnie, jogurty wspomagają dobre trawienie jak udaje mi się zaobserwować)?
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Nabiał i Nutra 16.02.11, 11:17
      Podbijam temat.
    • kotkowa Re: Nabiał i Nutra 16.02.11, 14:31
      A jakie mialy argumenty ze krzywdzisz dziecko? Jogurt, sery itd sa duzo mniej alergizujacymi produktami nabialowymi, niz czyste mleko, duzo dzieci reaguje dobrze na nie, a na mleko wciaz ma alergie. Chodzilo im o to, ze za duzo nabialu synek dostaje? Skoro je jeszcze inne rzeczy, a nutramigenu pije tyle, ile powinien w jego wieku, to nie sadze, zeby ten jogurt powodowal problem. Choc moze nie dawalabym koniecznie codziennie, moze co drugi dzien, bo tak naprawde nabial nie jest super zdrowy w duzych ilosciach. Jak chcesz to napisz jeszcze na forum eksperckim - rozszerzanie diety, zdrowie malego dziecka.
      • ma_niusia Re: Nabiał i Nutra 16.02.11, 15:10
        Dzięki, kotkowa.

Na eksperckim pytałam, ekspert odpowiedziała, że może spokojnie nawet dwa jogurty dziennie jeść (bo on bardzo lubi i jakbym mu dała to zjadłby spokojnie), byle te naturalne nie jakąś chemię. No i takie naturalne je, sporadycznie jak nie ma to owocowy mu kupuję, ale sam woli naturalne. Czasem kefir zamiast jogurtu. Nutramigenu pije tak średnio, 2x150ml, je sporo ryb i mięsa (oprócz cielęciny i wołowiny bo to uczula).

Tam mnie na forum "pogoniły", że albo Nutra albo jogurt i jeśli już to jogurt raz na miesiąc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka