ma_niusia
11.02.11, 14:30
Postraszyły mnie dziewczyny na "Małym dziecku", że krzywdzę Synka, więc tutaj po opinie przyszłam...
Synek (20 miesięcy) na Nutramigenie i diecie bezmlecznej od 4mż.
Po ukończeniu roczku (już dokładnie nie pamiętam, chyba jak miał 14 miesięcy) zaczęliśmy wprowadzać (za zaleceniem alergolog) masło, było ok, potem jogurty, ok, ser żółty - ok. Stopniowo zwiększaliśmy ilość, od jakichś 2 miesięcy Synek je codziennie cały jogurt i jest wszystko ok, alergolog mówi, że super, ale dopóki nie ukończy 2 lat nadal Nutramigen na pewno, "osłonowo", a potem zobaczymy.
A teraz czytam wypowiedzi, że ponoć codziennie jogurt, pijąc nutramigen, to przesada i szkodzę dziecku. No i sama nie wiem?
Dziecku nic nie jest, żadnych wysypek nie miał od dawna, wcześniejsze problemy z brzuszkiem się uregulowały (dzięki diecie bezglutenowej). Cały czas postępuję według zaleceń alergologa.
Czy Wy też uważacie, że 1 jogurt dziennie przy Nutramigenie to przesada? To mam zmienić alergologa? Czy szkodzę swojemu dziecku, skoro nie ma żadnych objawów (wręcz przeciwnie, jogurty wspomagają dobre trawienie jak udaje mi się zaobserwować)?