Dodaj do ulubionych

Astma u przedszkolaka

16.03.11, 21:34
Witam,
będę wdzięczna za informacje, jak leczycie - tj. leki, plan działania - astmę u dzieci w wieku przedszkolnym.
Mam wizytę z synem za 2 tygodnie, teorie mam obczytaną, ale interesuje mnie praktyka, zwłaszcza leki, ich rodzaj, częstotliwość i sposób podawania, jak też wpływ choroby na życie waszych dzieci - by wiedzieć, o co dokładnie wypytać lekarza.
Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Astma u przedszkolaka 17.03.11, 07:13
      Dwa razy dziennie flixotide50. Jak coś się zaczyna dziać włączam ventolin(zazwyczaj dwa podania dziennie wystarczają), jak pojawia się katar mocny rhinocord do nosa dodatkowo. Nentolin i flixotide dostaje przez tubę. Odkąd dziecko jest na lekach astma wpływu na życie nie ma żadnego-infekcje się skończyły. Na początku maja ubiegłego roku dostała leki i od tamtej pory nie była chora, wcześniej obturacyjne zapalenia oskrzeli i dwa razy w ciągu miesiąca.
    • klaramama-to-ja Re: Astma u przedszkolaka 17.03.11, 08:32
      przez 3 miesiące inhalacje z pulmicortu i singulair. Po tym czasie będziemy próbować odstawiać leki.

Na dłużej flonidan (odpowiednik claritine). Zaczynamy również odczulanie na trawy i zboża.

Po wprowadzeniu leków jest zdecydowana poprawa (przeziębienie to przeziębienie), a samo ich podawanie nie jest szczególnie uciążliwe - największy problem to pilnowanie przerwy między posiłkami a podaniem singulairu.

• scharon Re: Astma u przedszkolaka 17.03.11, 08:42
        u nas jest aerius (syrop)i singulair (tabletki).
        syrop mamy na stale przez caly rok ,tabletki probowalismy odstawic ,niestety z nie powodzeniem ,wiec wlaczylismy ponownie.
        ale ze obecnie od kilku dni jest mocny katar ,mamy zwiekszona dawke syropu przez 5 dni ,jesli ustapi to super jak nie to musze sie wybrac po cos dodatkowego
        • neptunka Re: Astma u przedszkolaka 17.03.11, 09:19
          dziękuję za odpowiedzi!
          lek podawany przez tubę - czy to taki do psiknięcia w czasie silnego wdechu?
          • slonko1335 Re: Astma u przedszkolaka 17.03.11, 12:59
            >lek podawany przez tubę - czy to taki do psiknięcia w czasie silnego wdechu?
            tak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka