Dodaj do ulubionych

czy podawać leki na wysypkę??pomocy!

16.12.11, 21:52
Witam!
Moj synek ma 8 miesiecy, od 3 miesięcy zauważyłam u niego wysypkę najpierw na ramionach potem na brzuchu i plecach. Pediatra zapisał nam lek antyhistaminowy i maść "protopic". Powiedział,że mam zmienić proszek do prania. Smarowałam maścią i podawałam antyhistamine, polepszyło się, praktycznie wysypka zniknęła. Odstawiłam leki zupełnie, lecz po jakims tygodniu ponownie wysypka wyskoczyła. Oczywiście proszek zmieniłam na hipoalergiczny płyn do prania i płuczę 2 razy. Prsze mi powiedzieć doktorze, jeżeli nie wiem jeszcze na co dziecko jest uczulone to czy podawać mu lekarstwa, które lecza skutek a nie przyczyne? Jeżeli będę podawać mu te leki to w jaki sposób zauważe co go uczula. Jednak jeśli nie podaje leków wysypka synka swędzi, jest on rozdrażniony i budzi się często w nocy. Co robić? Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 17.12.11, 17:22
      należy przyjrzeć się diecie pod kątem alergenów jak również środowisku (zwierzęta, kurz, pleśnie). co młody je? czy te zmiany nie zbiegły się z początkiem rozszerzania diety? czasem trzeba leczyć objawowo.
      • kamila27zwara Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 17.12.11, 22:10
        Podaję mu najmniej alergizujące produkty do jedzenia te w słoiczkach, nie wydaje mi sie jednak żeby było to od jedzenia, obserwuję go dokładnie i zapisuję wszystko co zjadł. Zresztą początek całej tej wysypki był przed rozpoczeciem rozszerzania diety. Wysypka raz łagodnieje, czasem nie ma wcale a po paru dniach znowu powraca. Nie mam pojęcia co to może być, na razie podaje mu antyhistaminę ale on cały czas sie drapie a zwłaszcza jak zdejme mu ubranie to on zaraz zaczyna sie mocno drapać.
        • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 17.12.11, 22:12
          sorrki ale jakos zrobiły mi się dwa loginy i raz piszę na jednym raz na drugim tongue_out
          • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 17.12.11, 22:29
            a jak ta wysypka wygląda? przed rozszerzaniem diety był karmiony piersią czy mm? jeśli mm to jakim?
            • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 17.12.11, 23:31
              taka czerwona pokrzywka jakby i sucha jest skóra, na plecach takie 3 plamki złożone z malutkich wyprysków. Cały czas karmiony piersia, ale podaję mu kaszki z mm "Bebiko".
              • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 18.12.11, 11:47
                to może być nadmiar krowy w diecie i białka w diecie w ogóle. mnie to bardziej przypomina opis pokarmówki.
                • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 19.12.11, 21:52
                  Nawet nie wiedziałam, że nadmiar białka może też powodować wysypkę, ale całkiem możliwe, bo mój synek dużo pije z piersi, zwłaszcza w nocy nawet 4 razy. W dzień mało je a więcej pije mleka, na kolację też dostaje kaszkę, ale z mlekiem modyfikowanym. Co w takiej sytuacji zrobić?
                  • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 19.12.11, 23:40
                    jeśli karmisz piersią to nie musi dodatkowo dostawać mleka modyfikowanego. możesz kaszki na wodzie robić.
                    • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 20.12.11, 21:48
                      Juz kiedys próbowałam małemu dawać kaszkę na wodzie, ale mu nie smakowała i dlatego robie na mm.
                      • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 20.12.11, 21:53
                        a jaglankę z morelami wg 5 smaków np? ale to nie błyskawiczna...
                        • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 20.12.11, 22:44
                          Jaglana też próbowałam zwykłą, ale dla niego za duże kawałki, on nie lubi jeszcze niczego co ma choćby małe kawałeczki, tylko gładkie papki i koniec, jak podaje mu coś z malutkimi kawałkami to ma odruch wymiotny sad
                          • mammajowa Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 21.12.11, 12:27
                            to zblenduj. kaszę jaglaną gotuje się długo. Ja robiłam tak:
                            gotowałam 0,5l wrzątku, wrzucałam szczyptę cynamonu, potem kasza jaglana (o ile pamiętam 5 łyżek), pokrojone suszone morele, potem szczypta imbiru i szczypta soli. gotowałam toto jakieś 30 minut, blendowałam. potem dodawałam masło (1 łyżeczka) i kilka kropel cytryny. i jużsmile można też dodać zmielone siemię lniane np. resztę zjadałam jawink
                            • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 21.12.11, 15:47
                              Dzięki za radę, na pewno wypróbuję smile
    • ewelllka1986 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 19.12.11, 13:17
      ja nie wiem co oni podają w tych słoiczkach, moja Mała od razu po nich ma krostki na twarzy, gotuję jej sama i jest w miarę dobrze
      • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 19.12.11, 21:53
        Mój synek nie lubi obiadków, które ja gotuję sad
        • luglio Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 21.12.11, 10:06
          kaszę jaglana możesz po ugotowaniu na wodzie zmiksować przecież, może wtedy zje....

jest też kasza jaglana błyskawiczna bez cukru firmy HOLLE a drogie to to uprzedzam

no i jakie mm dajesz? jakies HA? a może poproś pediatre o Rp na 1 op nutramigenu 1 albo bebilonu pepti....

a swoje obiady staraj się probować podawać... może mieszaj z początku z tymi sloiczkowymi... aż przejdziesz na swoje jedzenie
          • dobramama2 Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 21.12.11, 11:16
            a gdzie mogę kupić tą kaszkę holle ?
            Mleko mam zwykłe bebiko, ale pójdę do pediatry może mi zapisze HA
            Dziękuje wszystkim za porady!
            • luglio dobramama2 23.12.11, 09:47
              kaszki HOLLE kupisz w sklepach z eko żywnością....
              w jakim mieście mieszkasz??

no i wszelkie sklepy internetowe, np:
              amarantus.pl/product_info.php?products_id=952
              mm HA nie musisz miec na Rp przecież..... na Rp to preparat mlekozastępczy czyli nutramigen albo bebilon pepti....
              mojego syna mm Nestle HA uczulał też..... zreszta preparaty z dopiskiem HA sa dla dzieci o podwyższonym ryzyku wystapieni aalergii a nie już z alergią....

a u alergologa byłaś z maluszkiem? czy tylko pediatra i błądzenie po omacku?
              • luglio Re: dobramama2 23.12.11, 09:50
                teraz się doczytałam że mieszkasz w anglii, ale szukaj tam po sklepach... a jak nie to net
              • dobramama2 Re: dobramama2 30.12.11, 11:36
                Mieszka w Anglii, dlatego jest mi ciężej zdobyć dobre kaszki i mleka HA, ale kaszke kupiłam z internetu a mleko siostra przywiezie mi z Polski wiec narazie jest dobrze. Jak się pogorszy pojde z synkiem znowu do pediatry, może w końcu skieruje mnie do alergologa.
    • piau Re: czy podawać leki na wysypkę??pomocy! 21.12.11, 11:08
      Spróbuj odstawić proszki hipoalergiczne, zamiast tego uzywaj płatków mydlanych do prania dla dzieci.
      Moje dziecko dostało wysypki na całym ciele (punktowo) po przejściu z jelpa białego na różowego (do kolorów). Na wszelki wypadek całkiem zrezygnowałam z proszu do prania na rzecz tych płatków i pomogło, znikły suche placki na nogach i rączkach. Wszystkie rzeczy ponownie wyprałam w platkach, w płatkach piorę też rzeczy dorosłych, pościel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka