Dodaj do ulubionych

brzydka buzia

17.04.12, 19:38
mam pytanie do mam z azs syn ma 3 miesiace i straszne problemy ze skóra właściwie od urodzenia. Na twarzy krostki plamy,lekarz przepisał masc robioną z hydrokortizonem ale smaruje 3 dni jest ok a po 3 dniach to samo,już mam dośc tego sterydu,używam też masci robionej z witaminami ale to tez nie pomaga. Proszę doradźcie co może mu wyleczyć te zmiany pije bebilon pepti...doradźcie co zamiast sterydu
Obserwuj wątek
    • puellapulchra Re: brzydka buzia 17.04.12, 23:55
      Ja zmienilabym najpierw mleko - pepti to nadal krowie. Nutramigen, czy jakis inne mlekozastepcze i wtedy walka z objawami skornymi bedzie latwiejsza. Bo rozumiem, ze karmienie piersia nie wchodzi w gre? Natluszczaj poki co skore dziecka i skonsultuj sie z innym specjalista.
      My walczylismy z uciazliwymi, swedzacymi wysypkami u coreczki przez 1,5 roku i dopiero polaczenie diety zaleconej przez jedna lekarke, z lekami przepisanymi przez inna ostatecznie rozwiazalo problem.
    • domisar Re: brzydka buzia 18.04.12, 08:07
      Jeśli karmisz piersią - to musisz przejść na dietę. Wykluczyć z menu mleko, nabiał, jak i równiez produkty zawierające mleko w swoim składzie. Jeśli po 2 tygodniach takiej diety (przestrzeganej rygorystycznie!) nie będzie poprawy konieczne będzie wykluczenie kolejnych silnych alergenów - takich jak jajko, cytrusy, ryby, soja, orzechy.

Jeśli karmisz mm, to przejdź na mieszankę eliminacyjną np. Bebilon Pepti lub Nutramigen. Zmiany znikają w różnym tempie. Zwyle trwa to około 3 tygodni. Ale już po kilku dniach powinnaś widzieć poprawę.
      • madziora14 Re: brzydka buzia 18.04.12, 09:42
        karmie tylko bebilon pepti a zmiany sa od urodzenia juz nie mam siły
        • anulka-am Re: brzydka buzia 18.04.12, 09:57
          U mojego syna Bebilon Pepti się nie sprawdził, też go uczulał, dopiero przejście na Nutramigen pomogło i wysypka z buzi zaczęła znikać i możliwe było odstawienie tych wszystkich sterydowych maści.
        • domisar Re: brzydka buzia 18.04.12, 10:28
          To podaj Nutramigen.
          Często się zdaża, że dzieci z alergią na białka mleka krowiego nie tolerują Bebilonu Pepti. Dlatego skoro zmiany nadal są, to należy wyprobować inne mleko.
          Spokojnie. Masz czas na dobór odpowiedniego mleczka, bo dziecko jest malutkie.
          Kup Nutramigen 1 i wprowadzaj w taki sposób: zastępuj 1 miarkę BP 1 Nutramigenu, na drugi dzień zamiast 2 miarek BP, 2 Nutramigenu i tak do całkowitego przejścia. Nie podawaj od razu Nutramigenu, bo ponoć jest gorszy w smaku i dziecko może nie chcieć go pić. Dlatego rób to stopniowo.
    • mammajowa Re: brzydka buzia 18.04.12, 10:01
      to, że po sterydzie wracają zmiany oznacza, że nie wyeliminowałaś alergenu. trzeba mleko zmienić (na początek może nutramigen, potem ew. mieszanki elementarne).
      • madziora14 Re: brzydka buzia 18.04.12, 20:20
        oto chodzi że chyba nie o bebilon tu chodzi bo właśnie dlatego lekarz kazał mi odstawić pierś bo na piersi było już okropnie z buzią...teraz żałuję że odstawiłam od piersi bo jest to samo a mleka juz mi brakło i musze karmić tylko mm...
        • mammajowa Re: brzydka buzia 18.04.12, 20:54
          można być uczulonym na bebilon pepti (hydrolizat serwatki) a na nutrę nie (hydrolizat kazeiny). i odwrotnie. nie pozostaje Ci nic innego niż poszukać mleka, co nie uczula.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka