Dodaj do ulubionych

Wodnisty katar + azs

23.05.12, 16:54
Dziewczyny, temat alergii zgłębiamy od 3 lat, od b. restrykcyjnej diety wprowdzonej w 3 miesiącu życia synka udało nam się powoli dojść do całkiem bogatego menusmile w tym wprowadzenia m.in. w niewielkiej ilości sera żółtego, serka homo, mleka sojowego a nawet w niewielkiej ilości cytrusów. Wydawało mi się, że w miarę panuje nad tematem, aż do końca kwietnia kiedy to synkowi zaczął się wodnisty katar (tylko na dworze, szczególnie w wietrzne dni, ustępujący w wilgotne dni) oraz pojawiły się czerwone, zaognione placki suchej skóry na policzkach, wysypka na szyi oraz świąd. Wycofałam wszystkie podejrzane rzeczy z diety ale poprawy nie ma żadnejsad. Czy są to możliwe objawy alergii wziewnej, pytam szczególnie o azs bo co do kataru to jestem niemalże pewna, że tak. Nie chcę ograniczać niepotrzebnie diety dziecku.
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Wodnisty katar + azs 23.05.12, 17:23
      wygląda na reakcję na pyłki z opisu.
    • e-kasia27 Re: Wodnisty katar + azs 23.05.12, 19:24
      Uważasz, że silna reakcja na pyłki zwalnia ze stosowania diety?
      Tym bardziej powinnaś ograniczyć dziecku dietę i wyeliminować wszystkie alergeny pokarmowe, skoro tak wcześnie zaczęło reagować na pyłki.
      Niepotrzebnie wprowadzałaś do diety rzeczy, które go uczulają i teraz masz skutek w postaci silnej reakcji na pyłki. Jak tak dalej pójdzie, to w wieku lat sześciu będzie pewnie astma.

Jeśli organizm nie jest obciążony alergenami pokarmowymi, to jest szansa, że w okresie pylenia, z pyłkami sobie poradzi, przy niewielkich tylko dolegliwościach, bo wtedy ma kontakt z alergenami tylko okresowo.
      Jeśli stale jest narażony na alergeny pokarmowe(także te krzyżowe dla pyłków), to jak zaczyna się okres pylenia, to reakcje się kumulują i następuje katastrofa.
      • zasufka Re: Wodnisty katar + azs 23.05.12, 21:41
        Pisałam o b. ostrożnym rozszerzaniu diety (według alergolog nawet zbyt ostrożnym). Dotychczas udało nam się wprowadzić nabiał (niektóre produkty w małej ilości) po których nie było żadnej reakcji. Opisywane objawy pojawiły się dokładnie 30 kwietnia, w okresie w którym nie wprowadzałam żadnych nowych produktów - od tego czasu tylko eliminuje rzeczy, które potencjalnie mogłyby uczulać - ale niestety bez większego efektu. Póki co odwiedziłam dermatologa, który stwierdził zaostrzenie azs argumentując, że nie musi mieć to wcale związku z alergią pokarmową.
        Nie jestem ignorantką w sprawie alergii, jestem świadoma do czego może przyczynić się nieprzestrzeganie diety a co za tym idzie późniejsze ustalenie alergenu, tu postępuje ostrożnie i dotychczas z dobrym skutkiem. Moje pytanie brzmi, czy taki katar + zaognione poliki mogą świadczyć o pojawieniu się alergii na pyłki, czy też np. syn uczulił się na coś, co dotychczas mogło mu nie szkodzić (np. banany, gluten)?
        • mammajowa Re: Wodnisty katar + azs 23.05.12, 21:57
          obawiam się, że na 100% nikt Ci nie odpowie. ale wg mnie to, że objawy sa głownie na zewnątrz i mimo braku zmian w diecie się pojawiły raczej przemawia za manifestacją skórną alergii na pyłki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka