rubi21 23.06.04, 17:38 właśnie wrócilismy po testach, synek ma alergie na pleśnie, wyczytałam juz co ieco na forum ale moze ktoś z Was moze mi udzielic jakichś praktycznych wskazówek co i jak? bo sie pogubiłam, pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rubi21 Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 14:44 czy naprawdę nikt nic nie wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 14:58 Przypominam sobie, ze ktos z plesniami pisal w zwiazku z kaszlem u dziecka jesienia, ogolnie, gdy na dworze jest wilgotno. A co lekarz na to ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
kruffa Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 15:21 W mieszkaniu musi być zimno i sucho. W lecie ciężko to użyskać. Dzieciak nie powiniem przebywac w pomieszczeniach wilgotnych, zagrzybionych, klimatyzowanych, Usunąć z mieszkania (jeśli jest) wykłądzinę typu lentex, łazienka musi być wietrzona i nalezy zwrócić czy koło wanny nie ma naloty czarnego - czesto zagniezdza sie w fugach. Gdy grzyb jest w domu - wyszorować ściany z dodatkiem detergentu. Słyszałam że dobrze działa woda z dużą ilością soli. Usunąć z domu rosliny wymagającej dużej ilości podlewania i wilgoci. Najlepsze są kaktusy. Usunąć klatki z ptakami, nie używać nawilżaczy w domu. Choroba może nasilać się w wilgotne lato. To tak w skrócie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rubi21 Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 17:21 dziekuję kruffa, zastanawiam się tylko nad nawilżaczem ultradźwiękowym zimą gdy jest bardzo suche powietrze bo grzeją, taki który mam w domu wytwarza zimną parę czyli nie ma sauny, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 19:08 www.apsik.pl/pages/alergia/alergeny/plesn.php Odpowiedz Link Zgłoś
zosia888 Re: Alergia na pleśnie 24.06.04, 23:18 No to witamy w klubie (. Po pierwsze plesni jest dosyc spora ilosc. Niestety te najbardziej popularne i rownoczenie najbardziej uczulajace sa praktycznie wszedzie (. Co moge dodac do tego co juz zostalo powiedziane: 1. Przynajmniej raz na tydzien myj lodowke. Najlepiej, ze specjalnym srodkiem przeciwko plesniom. 2. Jesli to mozliwe nie trzymaj w domu ziemnikow, burakow, owocow itp warzyw i owocow, ktore zwykle trzyma sie w domu poza lodowka. Wrzuc je do piwnicy czy garazu, ewentualnie wlasnie do lodowki. 3. W lodowce produkty typu: ser, owoce, warzywa itp. trzymaj w osobnych zamknietych pojemnikach. 4. Plesn szkodzi juz znacznie wczesniej zanim ja ujrzysz golym okiem. 5. Uwaga na chleb. Uzywaj chlebaka lub pojemnikow. Ogranicz do minimum kupowanie nadmiaru chleba i przechowywanie go. 6. Raz jeszcze unikaj wilgosci: zadnego akwarium, zadnych kwiatow doniczkowych. To na szybko tyle co mi przychodzi do glowy. Niestety twardy orzech do zgryzienia (. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Odpowiedz Link Zgłoś