Dodaj do ulubionych

potówki czy wysypka

20.07.04, 23:34
Dziewczyny,
od ponad tygodnia moja mała ma krostki na plecach - dosyć drobne,
zaczerwienione. Czy to mogą być potówki (mała nigdy nie miewała wysypek na
plecach)? jak to rozpoznać? Ja stawiałam na potówki, ale wydawało mi się, że
powinny szybko zniknąć, a tym czasem cały czas są, też na karku i z boku
szyi. Ile czasu mogą utrzymywać się potówki? Gdzie występują?
Obserwuj wątek
    • kerstink Re: potówki czy wysypka 21.07.04, 07:54
      Wydaje mi sie, ze potowki wystepuja wszedzie tam, gdzie dziecko sie poci
      najbardziej, czyli tez na karku i na plecach. Byloby to nic dziwnego, ze przy
      takiej pogodzie sie utrzymuja.
      Nie daj sie zwariowac, nie kazda krostka jest od razu reakcja alergiczna. Sadze
      po twoim poscie o tej lekarce, ze testujesz pokarmy i nie wiesz, czy jest ok czy
      nie ?

A tak przy okazji: kupilam wczoraj chleb zytni z piekarni w Lomiankach (tel. 751
      19 03 i tel/fax. 751 19 04) o skladzie: siemie lniane, zakwas, maka zytnia, sol.
      Nazywa sie Chleb Zytni 'Zdrowko', jest bez drozdzy.

Pozdrawiam, Kerstin
    • hedom1 Re: potówki czy wysypka 21.07.04, 13:09
      Cześć,
      Ja też to rozważam u Gabrysi - krostki dokładnie wzdłuż kręgosłupa i trochę
      więcej na karku ale moja sie drapiesad więc chyba nie mam o czym marzyć. Od
      poniedziałku wykluczyłyśmy literę B: to jest brokuły i banany. Już nie mam
      pomysłów.
      Pozdrawiam,
    • mieszko02 Re: potówki czy wysypka 21.07.04, 22:20
      a nam akurat w poniedzialek wypadła wizyta u alergologa, a w niedzielę małej
      wyszła na klatce piersiowej wielka czerwona plama (jak liszaj) pokryta drobnymi
      krosteczkami - lekarka powiedziała, że to właśnie potówki a mała ma bardzo
      wrażliwą skórę, która jest dodatkowo podrażniona. zdziwiłam się, bo inaczej
      sobie je wyobrażałam potówki. W drodze powrotnej mała strasznie sie spociła w
      samochodzie i od wczoraj to samo na pleckach. Na klatce juz zniknęły.
      • mygda Re: potówki czy wysypka 22.07.04, 13:39
        Jaskowi wczoraj pokazala sie taka wysypka na klatce piersiowej i na szyji
        dzis w nocy drapal sie,przeszlo jak posmarowalam Fenistilem
        pierwsza mysl....cos go wysypalo sad((
        ale jednak po dokladnym obejrzeniu stawiam na........potowki smile))))))))
        • agngre Re: potówki czy wysypka 22.07.04, 13:56
          nie dajmy się zwariować - teraz - przy takiej pogodzie potówki to nic dziwnego
          najlepiej wysuszać nadmanganianem potasu, wczoraj wieczorem przemyłam te
          potówki i dzisiaj rano tylko lekki ślad został, wieczorem pewnie będą nowe sad(
    • sielka Re: potówki czy wysypka 24.07.04, 09:23
      u nas nie wiadomo czy uczulenie czy potówki ale małą zsypało strasznie głównie
      na karku, ramionach i klatce piersiowej POMAGA LINOMAG KREM Z TLENKIEM CYNKU
      REWELACJA!!!wczoraj wieczorem uzyłam dziś nie ma prawie śladu - a pani dr
      chciała już przepisywac sterydy!!!
      • mygda Re: potówki czy wysypka 24.07.04, 12:36
        pojde zaraz i kupie ten linomag
        Jasiek dzisiaj 1,5 godziny nie spal w mocy , tak sie drapal
        strasznie go ta wysypka swedzi sad((((

mysle, ze to jednak sa potowki, niemozliwe ,zeby tyle dzieci mialo identyczna
        wysypke z innego powodu
        • hedom1 Re: potówki czy wysypka 24.07.04, 16:51
          Moja też w nocy nie mogła spać i tak jest juz od kilku dni. Nie mam już
          pomysłów co odstawić. Ale czy potówki mogą aż tak swędzieć?
          • dominikams Re: potówki czy wysypka 24.07.04, 18:42
            Ojej, to macie nieźle, Maya też trochę się budziła w największym nasileniu, ale
            nie wiem, czy dlatego, że swędzi (w dzień nie zauważyłam, żeby się drapała),
            czy że gorąco.

Nam zalecono: kąpiel w nadmanganianie potasu (5 -10 min w różowej wodzie - raz
            mi się za dużo wsypało, woda była bardziej fioletowa niż różowa), smarowanie
            robioną maścią z mocznikiem i tlenkiem cynku (jak ktoś chce, moge
            podać "przepis", fajnie, bo kosztuje tylko 5 złotych na receptę).

Działania wspomagające: latanie na golasa od rana do nocy, w najgorszych dniach
            spanie przez pierwszą część nocy na golasa (normalnie jest zmarźluchem),
            kąpanie się w dzień w basenie na balkonie - chłodziło to ją skutecznie na kilka
            godzin.

nie powiem, że zeszło zupełnie, ale jest zdecydowanie lepiej.

Aha, słyszałam, że potówki swędzą, nie ma się w sumie co dziwić, mnie skóra też
            swędzi, jak jest spocona.
    • isma Re: potówki czy wysypka 24.07.04, 18:56
      W taki upal obstawiam potowki.
      Ja latem roznicuje wedle tego, czy Miniatura drapie sie po glowie, czy nie. Jak
      glowa w robocie - znaczy, przegrzane, a nie uczulone dziecko jest wink))
    • anetnowak Re: potówki czy wysypka 25.07.04, 20:32
      Mój syn ma również od tygodnia krostki,lekko zaróżowione na klatce
      piersiowej,na ramionach,pod pachami i w ich okolicach oraz z tylu na udach.W
      dotyku są one wyczuwalne i czasami syn pociera te miejsca rękoma tak jakby go
      swędzialy.Podejrzewalam potówki,tylko myślalam,że szybko znikną,a te krostki
      raczej zwiększają swoją ilość.Co prawda jest caly czas upalnie i mój syn też
      ciągle chodzi lepki od gorąca,więc jest też może przez to jakieś
      wytlumaczenie,że te niby potówki nie chcą zniknąć.Martwię się trochę czy na
      pewno nie jest to tylko uczulenie na bialko mleka,gdyż w wieku 7 miesięcy
      pojawilo się na skórze lekkie uczulenie po wypiciu przeze mnie mleka(karmię
      piersią).Tylko,że to wyglądalo zupelnie inaczej-plamy w zgięciu lokci i suche
      placki na pośladkach.Szybko zniknęly po przejściu na dietę eliminującą
      nabial.Po skończeniu przez syna roku,za zgodą pediatry zaczęlam stopniowo
      wprowadzać produkty z bialkiem mleka.Najpierw owoce w jogurcie Gerbera,potem
      serki Danonki,maslo i kaszki mleczne.Przez okolo 3-4 tygodnie podawania tych
      produktów nic się nie dzialo na skórze i bylam niezmiernie szczęśliwa,że syn w
      końcu ma bogatszą dietę.Aż tu nagle pojawily się te krostki.Mam nadzieję,że to
      tylko potówki.Pojawily się one w końcu z chwilą wystąpienia u nas
      upalów.Zamierzam pójść w tym tygodniu do dermatologa,gdyż nie wiem czy szkodzę
      synowi podając mu nadal nabial,jeżeli okazaloby się,że jest to jednak uczulenie.
      Mama Kamila (2 maj 2003).
      • gyokuro Re: potówki czy wysypka 26.07.04, 12:13
        Julek też ma. Na plecach. Kąpałam w nadmanganianie, schidziły i znów wracaly.
        Na noc smaruję Fenistilem, bo pierwszej nocy mały się drapał i nie mógł spać.
        Jeak smaruję, jest OK.
        Dla pewności była z tymi krostami u pediatry i powiedziała że potówki. Zresztą
        alergiczne są chyba bardziej szorstkie, taki niemal drapiące i suche.
        • zosia888 Re: potówki czy wysypka 26.07.04, 14:30
          Sluchajcie, skoro Fenistil pomaga na potowki i po nim nie swedzi, nie mozna go stosowac na wysypke alergiczna? Probowalyscie? Moze to pomoze przy tym nieszczesnym swiadzie...???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka