Dodaj do ulubionych

alergia na psa pytanie

04.03.15, 11:16
Witam. Chcielibyśmy kupić psa ale mamy w domu dziecko 10 lat. I przed zakupem chcę jej zrobić badania na alergię na psa. Znalazłam badania z 2012r cały panel pediatryczny, który robiliśmy córce przy jakiejś tam okazji i jest tam również badanie na psa <0,35 KU/I KLASA O
mam pytanie czy trzeba robić kolejny panel czy to wystarczy(nie był by to problem gdyby córka panicznie nie bała się igły)
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: alergia na psa pytanie 04.03.15, 12:02
      Problem jest w tym, że wszystkie możliwe testy mogą nie wykazywać alergii, a jak kupicie psa, to po tygodniu, miesiącu, roku.. może się okazać, że dziecko jest bardzo na niego uczulone.

Jeśli test robiłaś w czasie, gdy dziecko nie miało kontaktu z psem, to w ogóle nie ma on żadnej wartości.
      Test z krwi na przeciwciała może być ujemny, a alergia i tak może być, bo nie każdy alergik wytwarza przeciwciała IgE, które ten test bada.

Jeśli chcesz zrobić test, to zrób test skórny, ale przed testem dziecko musi mieć spory i długi kontakt z psem, żeby było większe prawdopodobieństwo, że coś wyjdzie.

Możesz też samodzielnie próbować sprawdzić, czy jest uczulenie poprzez kontakty dziecka z psami znajomych, czy sąsiadów - niech je głaszcze, przytula, trze oczy rękami po głaskaniu psa - jeśli nie pojawią się żadne problemy, to może pies jest OK. Zwróć uwagę na kichanie, pociąganie nosem, chrząkanie, zapchany nos, wodnisty, cieknący nagle z nosa katar, duszności, świsty w oskrzelach, łzawienie oczu, ropienie oczu, zaczerwienienie oczu, wysypka na skórze, pojawiające się przy kontakcie z psem wypieki na twarzy, schodząca skóra z rąk po tygodniu, dwóch od kontaktu, nagle pojawiające się chorowanie po kontakcie z psem, ból gardła, powiększone i bolące węzły podszczękowe,powiększone migdały, szybkie i mocne bicie serca i przyspieszony oddech w obecności psa, no i wreszcie napady histerii, płaczu zaraz po lub następnego dnia po wizycie u psa.

Jeśli dziecko jest alergikiem, to nawet po paru latach bezproblemowego tolerowania psa w domu, silna alergia może się nagle pojawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka