19.04.15, 14:47
Witajcie, mam pytanie dotyczące testów na alergię. Moje dziecko ma 6,5lat od zawsze silna alergia na pokarmy (obserwacja). Bierze leki na astmę. Dietę ma bardzo okrojoną. Miał 3 razy robione test skórne oczywiście po odstawieniu leków, raz z krwi oraz płatkowe dwa razy i nigdy alergia z nich nie wyszła. Czy warto co jakiś czas testy powtarzać? Czy u Was była sytuacja , że długo testy nic nie wykazywały a po iluś latach jednak wykazały alergie??
Moje dziecko jest na pszenicę, kukurydzę, białko mleka, wieprzowinę, królika , indyka,kalafior, szpinak, kurczaka, kaszę jaglaną,jabłka, gruszki,cytrusy,słonecznik, kaszę gryczaną, ziemniaki, strączkowe, pietruszkę, seler,pomidory,jajka. Ktoś podpowie co możemy wypróbować jeszcze co najmniej uczula?
Je ryż, olej ryżowy,dynie,brokuły, sinlac, jagnięcinę, banan, pekińską, ryby(oprócz dorsza).
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Testy 26.04.15, 00:43
      A przed testami jadł alergeny, które były sprawdzane?
      A leki przed testami były odstawione na odpowiednio długo?

Czym się objawia alergia np.na kalafiora?
      Skoro bez problemu może jeść brokuła i kapustę pekińską, to kalafiora raczej też, ale karmienie małego dziecka tylko kapustami i ryżem nie jest szczególnie zdrowe.
      Jakie ma objawy alergii, że tak mało rzeczy je?

Sinlak dla ta dużego dziecka, czy to nie przesada?
      A poza tym w sinlaku jest roślina strączkowa, a napisałaś, że na strączkowe uczulony?

Jagnięciny nie powinno się jeść przy alergii na białka mleka krowiego, bo też najprawdopodobniej uczula.

A ryby, to w jakiej postaci mu dajesz?

Jeśli dynia nie uczula, to można też najprawdopodobniej jeść cukinie, kabaczki, patisony, ogórki, arbuza, melony, pestki z dyni.

Poza tym, rzadko uczulają bataty, czarne jagody, borówki amerykańskie, figi, daktyle, awocado, hurma(kaki), papaja, granat, tapioka, kokos, nerkowce, pistacje, kasztany, sezam, siemię lniane, buraki, winogrona, żurawina, mango.
      • e-kasia27 Re: Testy 26.04.15, 00:46
        I jeszcze wszystkie porzeczki i agrest.
        • collin79 Re: Testy 06.05.15, 11:39
          Odstawiłabym sinlack, to sama chemia i cukier, czyli pusty, śmieciowy zapychacz.
          Napisałaś, że testy nic nie wykazały a swoja pewność co do alergii masz na podstawie swoich obserwacji? Ja przez kilka lat podejrzewałam pewne pokarmy u dziecka, i kiedy w wieku 5 lat zrobiliśmy testy moje obserwacji tylko się w 100% potwierdziły. Leczony był krótko, bo właśnie po 5 roku życia alergii zaczęła ustępować. Wcześnie do 5 roku tylko dieta eliminacyjna i ciągłe sprzątanie bo na roztocza był też uczulony. Czy odrobaczałaś dziecko? Często posiadanie pasożytów daje objawy podobne do alergii: wysypki skórne, kaszle, bóle głowy, brzucha etc. Może spróbuj zrobić mu badanie z żywej kropli krwi, podobno to badanie daje mnóstwo informacji zarówno na temat alergii jak i pasożytów czy zagrzybienia w organizmie.
      • porzeczka_mocna Re: Testy 26.04.15, 21:28
        Z tym sezamem to bym uważała - na produktach żywnościowych pojawia się o w informcjach o alergenach (często wśród tych rzeczy, które mogą byc zawarte w śladowych ilościach). Sezam też bywa w panelach pokarmowych (robiliśmy taki panel synowi, był tam sezam), co oznacza, że uczulenie na sezam nie jest takie rzadkie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka