Dodaj do ulubionych

Cropoz G nie pomaga?

27.11.04, 18:21
Mój synek ma czerwone policzki, próbowaliśmy Nutramigenu, a potem na zalecenie
lekarza podawaliśmy NAN HA i sytuacja wyglądała tak samo(zaróżowione policzki
i krostki na nóżkach poniżej kolan). Lekarka stwierdziła, że to nie alergia na
mleko i kazała podawć mu Cropoz G, który w mojej ocenie nic ne pomógł, a wręcz
pogorszył sytuację. Co mam o tym myśleć?
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: Cropoz G nie pomaga? 27.11.04, 22:00
      Zmień lekarza - to na pewno, skoro przepisuje lek antyhistaminowy i mówi że to
      nie mleko. A jeśli nie ono to co? Jaka była diagnoza?

Kruffa
      • kaszus Re: Cropoz G nie pomaga? 27.11.04, 22:18
        Diagnozą było bliżej niesprecyzowane uczulenie. Wniosek, że to nie mleko wysnuła
        po tym, że po odstawieniu Nutramigenui podawaniu NAN HA sytuacja suię nie
        pogporszyła a nawet się poprawiła. Chociarz policzki pozostały delikatnie
        zaróżowione co nikt nie będący bliżej tematu nie zauważał bez dokładniejsaego
        przyjrzenia się. Dodam jeszcze że poprzedni lekarz (pierwszego kontaktu)
        zdiagnozowawszy problem jako skazę białkową nota bene po naszym podszepcie na
        ten temat postanowił podawać naszemu maluszkowi tylko i wyłącznie nutramigen.
        Spotkało się to z dużą krytyką naszego obecnego lekarza do którego mamy większe
        zaufanie choćby z tego powodu że jest profesorem i ordynatorem oddz.
        dziecięcego. Prof. stwierdził iż absolutnie nie można dziecka trzymać tylko na
        nutramigenie bo zatrzyma się w fizycznym rozwoju. Ponadto prof. stwierdziła że
        aby dokladnie zdiagnozowac przyczyny alergii wymagana jest hospitalizacja na
        ktora jednak my nie wyrazilismuy zgody.
        Najbardziej jednak mnie martwi to, że po podaniu Cropoz G sytuacja drastycznie
        się pogorszyła i nie wiem o czym to może świadczyć. lek dostaje 5 dni qa
        policzki ma jak malinki.

thx za zainteresowanie
        • kruffa Re: Cropoz G nie pomaga? 27.11.04, 22:50
          Nie wiem ile ma twój maluch, ale to co powiedział ci pan profesor w głowie mi
          się nie mieści!!!
          Moja córka była przez 6 m-cy na piesi a kolejne 2,5 tylko na nutramigenie. Potem
          bardzo powoli udawało mi się wprowadzać nowości i nadal podstawą jej diety
          pozostawał nutramigen. W wieku 12 m-cy oprócz mleka jadła jakieś 10-12
          produktów. I jeśli ona miałaby się zatrzymać w rozwoju - jakimkolwiek - to nie
          wiem jak wygąda dziecko zdrowe. Bo ja chwilami wolałabym aby była mniej zwinna i
          rezolutna smile)) I nie jest ona wyjątkiem.
          Przy takiej diecie rozwijała się swietnie (i nadal tek jest), świetnie
          przybierała na wadze, rosła, w 11 m-cu zaczęła chodzić.
          A z tą hospitalizacją to tez bzdura - wiem, bo dwa razy byłam z małą po 2 tyg w
          szpitalu na oddziale alergologicznym i tam lekarka (guru od alergii)
          powiedziała, ze ona wróżka nie jest i nie powie mi na co jest 6 miesięczny
          maluch uczulony - trzeba obserwować i tyle. Ona wpadła na wiele rzeczy, która
          mała uczulały (szczególnie kontaktowo), ale było to wynikiem obserwacji małej,
          moich relacji (ogólnie współpracy z lekarzem)etc. Nawet jak mi poleca kosmetyki,
          to zawsze mówi - do wypróbowania, bo co dla jednego jest dobre, dla innego nie musi.
          Robiłyśmy testy IgE na poszczególne produkty - wynikało z nich że nie jest źle
          (choć było tragicznie). Usłyszałam od alergologa abym próbowała dawać kolejne
          produkty i obserować. Jakoś w końcu poszło.
          A co do Cropozu G - u nas działa, ale w waszym przypadku raczej nie zadziała,
          skoro nadal nie wiecie co uczula, a na dodatek podajecie najsilniejszy alergen -
          jeśli to alergia. No ale ten lek podaje się własnie alergikom.
          Poszukajcie alergologa lub skonsultujecie z jeszcze jakims lekarzem.
          Przepraszam, że tak ostro, ale jak słyszę takie rzeczy to nóz mi się w kieszeni
          otwiera. A co jeszcze maluch dostaje?

Kruffa
          • kaszus Re: Cropoz G nie pomaga? 27.11.04, 23:29
            prawda jest taka, że gdy dostawał Nutramigen, to nie chciał nic jeść, dopiero
            jak podstawiliśmy Nana to ruszył z jedzeniem i to z apetyem i w sumie je bardzo
            dużo innych produktów, ale zawsze to samo, a policzki bledną i czerwinieją
            naprzemian i w ogóle nie potrafimy załapać, żeby to miało związek z jakimś
            konkretnym produktem. Podczas diety nutramigenowej troszkę się zatrzymał na
            wadze, a "mleko" musiał mieć podawane z dużą ilością kaszki, bo kompletnie mu to
            nie smakowało. Teraz Tadzio kończy osiem miesięcy, do siódmego włącznie był
            karmiony w wiekszości moim mlekiem, a ja ograniczałam białko krowie w znacznym
            stopniu, choiciaż nie całkiem.
            Dziwi mnie to, że przeejście z Nutramigenu na Nan Ha nie zmieniło jego wyglądu w
            znacznym stopniu ( a jeśli już to na lepsze), a chyba powinno się pogorszyć
            jakby to była kwestia mleka krowiego. Z jednej strony ma on objawy typowe dla
            skazy białkowej, ale jego reakcja obecna na Cropoz i pozytywna w sumie na Nana
            nasuwa mi podejrzenie, że może to w ogóle nie jest kwestia pokarmu. Ale w takim
            razie czego? pierzemy w jelpie lub w płatkach, nie ma żadnych płynów do kąpieli,
            mydeł, ani oliwek, tylko puder do pupki i to wszystko. A najbardziej mnie
            zadziwiaja ta niepsodziewana i jak na moją obserwację niczym nie spowodowane
            falowość zmian w wyglądzie jego buzi, gdyby to było cały czas tak samo to
            jeszcze bym rozumiała, a raz tak raz tak bez uzasadnienia ......... W końcu cały
            czas je mniej więcej to samo.
            Dzięki za wszelkie info, bo się już w tym wszystkim gubię
            • bb12 Re: Cropoz G nie pomaga? 28.11.04, 15:09
              Czy brałaś pod uwagę alergeny wziewne?W moim przedszkolu jest chłopiec.Długo
              był na dietach eliminacyjnych[bez
              mleka,pszenicy,ziemniaków,ryżu,cytrusów...],testy zrobiono mu w wieku 5 lat!I
              okazało sie ,że uczulenie na pokarmy jest minimalne[białko jajka kurzego
              minimalne]natomiast uczulony jest na roztocza,pleśnie,różne pyłki.
              Miał bardzo brzydkie policzki.
              Acha,wcześniej testy niczego nie wykazywały.
              Jeśli Cropoz nie pomaga to po co brać.Może lepiej Ketotifen?
            • kruffa Re: Cropoz G nie pomaga? 28.11.04, 23:37
              No to masz zagwostkę. Przeanalizuj dokładnie nie tylko mleko, ale wizyty u kogoś
              kto na np. zwierzę, wodę, ubranka, inne posciel itp itd. Mi zajęło sporo czasu
              aby dojść, że moje dziecko jest uczulone na wode z kranu, poliester i parę
              innych "kwiatków". W pierwszej chwili uczulenie na psa też wzięłam za pokarmówkę.

Kruffa
              • tess74 Re: Cropoz G nie pomaga? 29.11.04, 11:22
                ja juz od jakiegos czasu w roznych watkach usiluje sie dowiedziec czy sluzowata
                kupa moze byc efektem alergii wziewnej np. na psa? przy braku innych objawow?
                dziekuje za ewentualny komentarz
                • bb12 Re: Cropoz G nie pomaga? 29.11.04, 13:45
                  Raczej nie[niestety prywatna opinia].
                  Spytaj specjalistę
                  www.forumpediatryczne.pl
                  Lekarz odpowiada błyskawicznie.
                  • kaszus Re: Cropoz G nie pomaga? 29.11.04, 19:30
                    No i o dziwo wczoraj policzki zbladły, pojawiła się (po raz pierwszy) wysypka na
                    brzuchu. Wysypka dziś zniknęła,policzki całkie przyzwoite. Nie muszę chyba
                    dodawać, że kompletnie nic nie zmieniłam w żywieniu, pielęgnacji i innych
                    rytuałach Tadzikowych..........No ale dziś kończymy ósmy miesiąc i jesteśmy
                    zadowolonym z życia junoirem, a to najważniejsze. Dzięki za wszystkie
                    odpowiedzi, będę dalej śledzić przebieg wysypki lub jej braku i może w końcu
                    dojdę do jakiś wniosków.
    • venom01 Re: Cropoz G nie pomaga? 30.11.04, 13:44
      zastanawia mnie jedno dlaczego lekarz moze gadac takie glupoty ze NUTRAMIGEN zatrzymuje rozwoj totalna bzdura moja Dominisia dostaje go od 4 miesiaca zycia a ma teraz 15 i nie zauwazylam ani lekarz zeby bylo cos nie tak rozwija sie prawidlowo moze jesc wszystko oprocz pomidora jajka i oczywiscie mleka
    • venom01 Re: Cropoz G nie pomaga? 30.11.04, 13:48
      a i jeszcze jedno przeciez NAN HA podaje sie dzieciom u ktorych moze wystapic alergia a nie dziecku ktore ma ja stwierdzona przez lekarza NUTRAMIGEN natomiast jest stosowany jesli stwierdzi sie alergie a pozatym to preparat leczniczy
      • kaszus Re: Cropoz G nie pomaga? 30.11.04, 19:43
        też tak słyszałam o Nutramigenie i pewnie to jest praw3da, ale fakt, że je Nana
        Ha nie zrobił mu krzywdy, a znacznie ułatwił mu podawanie posiłku, bo jakoś do
        Nutramigenu ani do Bebilonu Pepti nie potrafił się przekonać. Więc narazie jest
        dobrze i ja jakoś odetchnęłam że nie musi jeść "mlekozastępstwa".
        A to twierdzenie, że Nutramigen zatrzymyje rozwój nie wiem skąd się naszej prof.
        wzięło, ale taka jest prawda, ze u naszego zatrzymało apetyt. Ja w każdym razie
        od tego wszystkiego głupieję
        • noemip Re: Cropoz G nie pomaga? 30.11.04, 21:12
          Ale ten prof mi sie nie podoba.
          U nas po Cropoz G bylo fatalnie (objawy brzuszne), ale moja mala jest
          megaalergikiem. W kazdym razie istnieje cos takiego jak nietolerancja Cropozu.
          pzdr

N.
        • kruffa Re: Cropoz G nie pomaga? 30.11.04, 21:46
          Litości, błagam przestań z tym rozwojem bo to bzdura.

Kruffa
        • venom01 Re: Cropoz G nie pomaga? 01.12.04, 18:58
          Wcale sie nie dziwie ze nie chcial tego jesc bo to jest ohydne ale najwazniejsze ze moja corka go pije a ja nawet jej tego nie słodze jesli twojemu dziecku nie pasowalo to trudno przeciez musi pic jakies mleczko
    • beciaw2 Re: Cropoz G nie pomaga? 02.12.04, 12:03
      Ja przedwczoraj doszłam od czego mojej Gosi czerwienią się tak
      nieprzewidywalnie policzki. Vizir. My pierzemy swoje rzeczy w proszku małej,
      więc niczego nie podejrzewałam. Dostawała tych rumieńcu przedewszystkim u
      dziadków, myślałam że z gorąca (25stopni), ale odkąd teściowa opiekująca się
      małą zaczeła przychodzić do nas Gosiek miał buraczkowe poliki i u nas. Może
      jestem wredną matką ,ale zrobiłam test. Jak spała podłożyłam jej na 10 min pod
      policzek koszulkę wypraną w tym proszku.Efekt był natychmiastowy. Od dziś
      teściowa pierze w płatkach, ba ma wyrzuty sumienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka