Dodaj do ulubionych

Kara śmierci

06.02.11, 14:01
Co sądzicie? W jakich przypadkach byście dopuścili? Uważacie, że powinna być legalna?
Dobry temat, żeby się pokłócić, ale postarajcie się jednak do tego nie doprowadzać.
Możliwe, że było, w końcu taki temat.. więc jakby coś, to do kosza.
Obserwuj wątek
    • malowana505 Re: Kara śmierci 06.02.11, 14:11
      Moim zdaniem kara śmierci nie powinna być stosowana,gdyż to cofnęłoby nas do czasów średniowiecza. W niektórych przypadkach (niestety takie są) powinna być zrobiła ta sama rzecz osobie krzywdzącej,co na zrobiła poszkodowanej. Alle w lżejszych (typu zabójstwo w afekcie)- dożywocie.
      • chrupek. Re: Kara śmierci 06.02.11, 14:14
        wg mnie też kara śmierci jest już przesadą , w końcu mamy XXI wiek , więc czemu nie sięgnąć do bardziej cywilizowanych metod karania ludzi ? Śmierć nie jest najlepszą karą , nawet nie daje szansy poprawienia się więźniowi .
    • milya Re: Kara śmierci 06.02.11, 14:15
      prawo hammurabiego.

oko za oko, ząb za ząb.

kara śmierci za morderstwo.

tyle.
      • pola16 Surowe jesteście ;>. 06.02.11, 14:20
        Kara śmierci jedynie za zabicie z premedytacją, ale w żadnym innym przypadku! Argument chyba każdy zna, ale dlaczego ktoś kto dopuścił się mordu na innym człowieku, ma dostać dożywocie i bezkarnie siedzieć w więzieniu, które jest utrzymywane np. z podatków odprowadzanych przez naszych rodziców. Chyba, że można wykorzystać zabójcę, w bardo, bardzo ciężkich pracach roboczych.
      • noitsnotgood Stuprocentowo się zgadzam. 06.02.11, 14:31
        Albo, biblijnie, choć sam jestem niewierzący, kochaj bliźniego jak siebie samego. Nie czyń bliźniemu co tobie niemiłe.
    • katyk Całkowicie przeciw 06.02.11, 14:18
      Nie my jesteśmy od decydowania, kto ma umrzeć, a kto nie. Ale ze mnie hipokrytka, przecież jestem za aborcją

• noitsnotgood To kto? 06.02.11, 14:30
        Kto ma decydować o ludziach, jak nie ludzie?
        • katyk Re: To kto? 06.02.11, 14:52
          Miałam nie mieszać w to bogów, złotko suspicious
          • noitsnotgood Twój Bóg nakazuje zabijać. 06.02.11, 16:10
            Między innymi ludzi powodujących zamieszki.
            Sami o swojej religii wiecie mniej od innowierców.
            • katyk Re: Twój Bóg nakazuje zabijać. 06.02.11, 16:38
              Mówiłam kiedyś, że nie zgadzam się z wieloma rzeczami, które nakazuje Biblia?
              • noitsnotgood No to... 06.02.11, 20:58
                nie nazywaj się chrześcijanką.
                To jest dogmat.
                • katyk Re: No to... 06.02.11, 21:08
                  Odezwał się ten, który nigdy się chrześcijaninem nie nazywał.
                  • noitsnotgood A co to ma do mnie? 06.02.11, 21:28
      • buntowniczkaxd . 07.02.11, 16:03
        tylko w przypadku jakiś groźnych morderców czy coś .
    • agnes_ uważam że powinna być. 06.02.11, 14:32
    • rabid_squirrel przeciw 06.02.11, 14:37
      • majka04 przeciw 06.02.11, 14:39
    • bellacullenx powinna być legalna. 06.02.11, 14:42
      Kara śmierci, oraz sterylizacja gwałcicieli.
      Karę śmierci wydałabym na człowieka który dopuścił się wielu morderstw,gwałtów, przemocy- po prostu potwór.
      Sterylizację- na gwałcicieli.

Po co takie potwory mają chodzić po ziemi? Dość jest na niej zła, a myślę ze chyba nikt nie będzie po takim typie płakał.
      • pola16 Nikt nie będzie płakał?! Pomyśl o jego matce/ żoni 06.02.11, 15:28
        e/ dzieciach, czy, aby na pewno?! Tak wiem, że będziesz mieć argument, że mógł zabójca wcześniej o nich pomyśleć, ale ludzie z najbliższego otoczenia ucierpią!

Pomimo tego, dalej jestem za tym co powiedziałam wcześniej.
        • bellacullenx Re: Nikt nie będzie płakał?! Pomyśl o jego matce/ 06.02.11, 18:52
          Okej, zgadzam się ale czy zawsze tak będzie?
          Wiesz, karze śmierci podlegają w 99% ludzie z zaburzeniami psychicznymi, którzy nie są zdolni do posiadania rodziny.
          A powiedz sama- masz męża którego kochasz, mówi Ci że wyjeżdża za granicę do pracy, zgadzasz się. Po paru latach oglądając Fakty dowiadujesz się o rozesłaniu listu gończego, gdyż Twój ukochany jest seryjnym mordercą i gwałcicielem.
          Okazuje się że mąż został skazany na kare śmierci. W mediach widzisz płaczące rodziny ofiar. Co robisz? Opłakujesz faceta? Jeśli tak to jesteś aniołem
          sciana
          • pola16 Tak płakałabym ze strachu! 06.02.11, 19:44
            W końcu Twoją tezą jest to, że mam z nim rodzinę, więc geny tego wariata są w DNA moich dzieci, więc płaczę na potęgę ze strachu! I równocześnie zaczynam myśleć, o tym, ze kiedyś tego człowieka kochałam crying(.
        • bbika Re: Nikt nie będzie płakał?! Pomyśl o jego matce/ 06.02.11, 19:32
          owszem mogą być smutni. ale kochasz mężczyznę, macie dzieci, ufasz mu. nagle dowiadujesz się, że facet, któremu powierzyłaś swoje i dzieci życie kogoś zabił ! nie da się żyć z taką świadomością. owszem jest to okrutne, ale co mają powiedzieć osoby z rodziny zabitego ?

ja sama jestem za. dożywocie było by bezsensowne. Dajmy na to 20paro- latek zabił ojca. dajmy na to. i skazujemy go na dożywocie. teraz sb siedzi w więzieniu, rodzina ciągle smutna, bo siedzi (wiem, po śmierci także by była...).ludzie płacą podatki na niego, on ma żarcie, wyżywienie, dach nad głową... ma lepsze warunki niż mógłby mieć na wolności. niczym się nie przejmuje. trochę nie fair nie ?

ja jestem za, co chyba można wywnioskować.
          sterylizacja dla pedofilii i tym podobnym ludzi także. im to raczej już nie bd potrzebne nie ? nawet dobrze sobie nie radzą z tym, za dzieci się biorą... choć wcześniej widać im ktoś to z mózgiem zrobił, bo rozumu nie mają...
      • meggi_13 Re: powinna być legalna. 06.02.11, 18:58
        zagdzam się z tym kochaniem nade mną wink
    • smileyy776 Re: Kara śmierci 06.02.11, 14:42
      No oczywiście ! Powinna być legalna . Bo co zabiją kogoś , albo zgwałcą i posiedzą sobie 5 lat w więzieniu i niczego się nie nauczą , bo tylko tam gniją ! indifferent
    • miley347 Re: Kara śmierci 06.02.11, 14:52
      Oczywiście jestem za karą śmierci i popieram milya kara śmierci za morderstwo z premedytacją.
    • just...me Re: Kara śmierci 06.02.11, 15:10
      Wg. mnie kara śmierci powinna być zasądzana tylko jeśli ktoś stanowi ewidentne zagrożenie dla otoczenia. Kiedy np. zabił kilka obcych osób, albo świadomie zarażał jakąś grożną dla życia chorobą. (Są debile na tym świecie...) Jeśli poprostu dążył do zabicia bez konkretnego powodu, zamachowcy itp. Ale dopero po roku więzienia. Jeśli przestępca nie wykazuje skruchy albo chęci poprawy lub jego zachowanie jest jeszcze gorsze albo odgraża się, że kiedy wyjdzie z więzienia to "dokończy". Ja osobiście nie widzę sensu przetrzymywania kogoś, tych wszystkich starań strażników, (ich robota na prawdę jest niewdzięczna muszą pilnować żeby więzień nie uciekł, nie popełnił samobójstwa, przeprowadzać na widzenia i wiele więcej..) utrzymywania z pieniędzy podatników kogoś kto najchętniej by ich wszystkich pozabijał, podczas gdy tyle rodzin nie ma pieniędzy żeby wysłać dzieci na studia. Najbardziej nierozumiem kiedy np. jest więzień, siedzi już kilka lat i wie że posiedzi do końca życia, chce popełnić samobójstwo strażnicy go nakrywają i od teraz jest pod stałym nadzorem kamery co nie jest dobre ani dla strażników, muszą się gapić w monitor 24h na dobę, ani dla więznia bo on nie chce żyć a wręcz się nad nim znęcają bo ingerują we wszystkie aspekty jego i tak już ograniczonego przez kraty życia, a nie pozwalają mu z nim skończyć i jeszcze ktoś musi słono zapłacić żeby w.w. się męczyli. Paranoja. To tylko moje zdanie, jeśli ktoś uważa że jestem w błędzie to proszę o argument. kwiat
      • jessicakaulitz Re: Kara śmierci 06.02.11, 15:33
        Moim zdaniem, dla jakiś zabójców, czy zboczeńców, którym ewidentnie się nudzi, powinna być kara śmierci. Może wtedy na świecie byłoby mniej zła, a ludzie baliby się popełniać zbrodni. ^^ Ewentualnie, oko za oko, ale takich gwałcicieli, od razu powinni powiesić.
      • truuu Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:04
        całkowicie popieram zdanie just...me!
        to jest dobry pomysł z tym że najpierw siedzi rok w więzieniu a dopiero potem ewentualnie kara śmierci..
    • nelunia Re: Kara śmierci 06.02.11, 15:33
      tak.
    • katsuumi_17 Re: Kara śmierci 06.02.11, 15:34
      Jestem za karą śmierci w przypadkach zabójstw ze szczególnym okrucieństwem i w przypadku seryjnych morderców.
      • kara4454 a jak ktoś tak naprawde jest nie winny?? 06.02.11, 20:32
    • azi1002 Jestem za. 06.02.11, 15:39
      W przypadku morderstw i/lub gwałtów ze szczególnym okrucieństwem, seryjnych zabójstw i morderstw dzieci. I tylko w przypadku 100% udowodnienia winy.
      • sysiek4444 Jestem za. 06.02.11, 15:46
        tylko wtedy gdy kara smierci będzie za morderstwo.
        • molinka Re: Jestem za. 06.02.11, 15:50
          tylko wtedy jeśli jest to coś bardzo poważnego .
          ale tak bardzobardzo .
    • lamma Re: Kara śmierci 06.02.11, 18:56
      tak, ale tylko w przypadkach zabójstw i morderstw.
    • dizziness Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:01
      Nigdy. Każdy, nawet największy przestępca, powinien dostać szansę na zmianę swojego życia.
    • myslicielka123 Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:08
      to nie powinno być nigdzie stosowane, bez względy na wykroczenie prawne.
    • roksanaroxana śmierć za śmierć 06.02.11, 19:14
    • savannah95 Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:21
      Oczywiście że jestem za. Kara ta powinna być wykonywana za morderstwo chociażby jednej osoby oraz gwałty. Jeśli są tacy mądrzy żeby zrobić coś tak okrutnego to również dobrze może ich nie być na naszym świecie. Na pewno nie będzie mi ich żal.
    • lady_cat Przeciw . 06.02.11, 19:28
      Sama nie wiem . Jeśli coś to śmierć za śmierć. Ale są przypadki, w których można usprawiedliwić tą osobe, bo np.działała w obornie własnej, albo jeśli bardzo żałuje. Lecz kiedy np. jest jakiś seryjny morderca, który wychodiz na ulicę i strzela do przypadkowych ludzi to należy mu się za to śmierć. Ale kto miałby ją wykonywać ? Wątpię, by ktokolwiek ,,był chętny'' . Wtedy Polskę zaczęlibyśmy postrzegac jako drugie Chiny . Więźniowie mają wybór w więzeniu, o którym tak naprawdę głosno się nie mówi. Przecież neiktórzy też popełniają samobójstwa. W takim miejscu można powiedzieć, że każdy przestępca ma wybór : może się zabić, albo żyć w tej nędzy, ale ŻYĆ .
      Ale jakbyś się czuła, gdyby wg kogoś zabiłabyś pewną osobę, ale to nie byłaby prawda, a ktoś miałby Ciebie zabić ? No właśnie.
      Zresztą uważam, że taki morderca po odsiedzeniu 30 lat w więzieniu, nie wróci już w tamte strony. uważam, że nie zabije już nikogo, a mało tego : nawróci się i swoje postępowanie. Może pod względem duchowym, albo i takiego po prostu normalnego człowieka, humanisty .

Hmm, jestem raczej. Nie, nie. na pewno jestem PRZECIW karze śmierci. Nie wznosi ona nic dobrego. Dla więźnia zdecydowanie większą karą jest siedzenie w jednej celi przez całe życie. Oni tam z zagubionych osób, robią czasem naprawde porządnych przestępców. Zabijanie jest niemoralne. A w kraju takim jak Polska jest [ za co szacunek ] to zabronione.

Zapewne około 90%, a może nawet i ponad trochę Polaków jest Chrześcijaninami. Niepoprawni z was wierzący, którzy chcą zabijać i to w doatku świadomie po długich przemyśleniach.
    • vdgg Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:28
      Mordować kogoś bo on kogoś zabił? Ludzka hipokryzja. A po drugie siedzenie do końca życia w więzieniu jest znacznie cięższą karą niż *bum* i śmierć. Spróbujcie sie zamknąć bez komputera 2 dni w pokoju to zrozumiecie o czym mówię.
    • lady_cat Ale to bez sensu : osoba ,,normalna'' ma zabić ? 06.02.11, 19:32
      Przeciez w końcu jest ktoś taki ,,od zabijania'' . Samo to się nie zrobi.
      Czemu osoba ,,normalna'', która nie zrobiła nic złego ma zabijac kilkadziesiąt osób ? !

Jedyne co wam powiem, to cieszcie się, ze żyjecie w tak wspaniałym pod każdym względem państwem - jak Polska. Doceńcie to, co macie, a przestańcie narzekać, ze nie ma tak bezsensownej w sywym działaniu kary śmierci .
      • noitsnotgood Nie chcę robić offtopu 06.02.11, 20:59
        ale nazywanie Polski wspaniałym państwem jest OGROMNĄ przesadą.
        • lady_cat Re: Nie chcę robić offtopu 07.02.11, 15:52
          Wcale, ze nie jest taką przesadą. Innym państwom można zarzucić o wiele więcej wad. Tylko, że my nie dostrzegamy tych ich wad, a za bardzo skupiamy się na swoich .

Irak, Iran, Egipt, Tunezja, Chiny, a nawet Rosja , Białoruś .... wymieniać dlaej ? Wiesz, jakie tam dzieją się rzeczy ? Jesli golądasz telewizję to na pewno. c ;
          • noitsnotgood Tak, ale istnieją o wiele wspanialsze państwa, 09.02.11, 21:30
            bo polityka to u nas leży i jęczy.
            W dodatku pracownicy pracują tylko dla kasy, a nie, żeby zrobić, co do nich należy. Oczywiście nie wszyscy. Pewnie nawet nie większość. Ale i tak!
    • dominikax3 Re: Kara śmierci 06.02.11, 19:48
      powinna być dla okrutnych morderców lub gwałcicieli.
    • alice087 _______________ 06.02.11, 19:49
      jestem za.
      • wiki3113 Re: ___________________________ 06.02.11, 20:07
        Jestem za.Ta całe gadanie ,że przez karę śmierci człowiek się nie zmieni jest bez sensu.No bo naprawdę czy jakiś seryjny morderca może się zmienić???Co zabije parę osób dostanie 25 potem wyjdzie i rozpocznie normalnie życie???Kara śmierci powinna być ,ale tylko w szczególnych przypadkach i jeżeli jest wina udowodniona w 100%
    • kate77 Jestem okrutna , ale popieram karę śmierci . 06.02.11, 20:26
      Moim zdaniem powinno być tak , jak napisała pewna użytkowniczka w tym wątku : oko za oko , ząb za ząb . Niektórzy ludzie to prawdziwe diabły wrodzone , którzy brutalnie mordują , znęcają się itp. Pamiętam taką sytuację , gdy mówili w radiu , że matka zabiła swoje niemowlęta siekierą w wannie ! Omal co nie popłakałam się , gdy sobie uświadomiłam , w jakim ja brutalnym świecie żyję . Jestem jak najbardziej za . Zabiłeś człowieka - kara śmierci . Chyba , że ktoś by popełnił zabójstwo w czyjejś obronie , np. gdy jakiś psychopata z bronią i siekierą zaatakowałby rodzinę . Ale ogólnie jestem za .<br />
      <br />
      kwiat
    • oliiviia Re: Kara śmierci 06.02.11, 20:32
      legalna.
      zabijesz, inni cię zabiją.
      najlepiej krzesło. powieszenie albo trucizna mnie jakoś odrzuca. ale krzesło git.
      po co mają dawać dożywocie? bezsens, lepiej zabić i już.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka