Dodaj do ulubionych

Jak wprowadzać mięso?

19.04.05, 08:41
Synek za kilka dni kończy 7 mies. Oprócz mleka je ziemniaka. W jakiej ilości
i w jaki sposób zacząć dawać mu mięso.
Obserwuj wątek
    • beciaw2 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 09:45
      Trudność nr 1- zdobyć "szczęśliwego" zwierza tzn ekologiczne hodowanego
      Kawałeczek mięska ugotować odddzielnie, wyjąć z wywaru, zmiksować, dodać do
      warzyw,dodać tłuszcz.
      Pytałam kiedyś na forum o ilości mięcha dodawanego do zupki. Dziewczyny
      odpowiedziały że należy trzymać proporcje mięsa do węglowodanów (zboża i
      ziemniaki) do warzyw jak 1:1:2. Ilości zależą od apetytu malucha. No i trzeba
      trzymać się zasad wprowadzania nowości tj. zaczynać od małych ilości.
      A swoją drogą, nie warto wprowadzić najpierw kilku warzyw przed mięsem Twój
      synek jest jeszcze mały?

• izia30 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 10:00
      tak jak poprzedniczka uwazam że powinnaś wprowadzić jeszcze kilka warzyw, tak
      zeby powstała zupka bezmiesna tzn, marchewka i pietruszka z ziemniakiem. potem
      dodaj kawałeczek mięska ugotowanego oddzielnie. najlepiej zaczynać od królika,
      indyka, jagnięciny.
      dziecko powinno jeśc okolo 20-30gram mięsa na dobe
      • ariall Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 10:30
        Niestety, jeśli chodzi o inne warzywa poza ziemniakiem: marchewka i dynia
        odpadły- wysypka. Próbowałam ok. 1,5 mies. temu, nie wiem czy może znowu
        spróbować? To samo niedawno było z brokułami.
        • beciaw2 Re: Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 14:13
          Nie za wcześnie wprowadzałaś nowości do diety? Dynia w 4 msc.?!
          Jeśli coś uczuliło to bym jeszcze poczekała z ponowną próbą. No ale jest
          jeszcze kalafior, cukinia, por, może pietruszka ew. groszek zielony jak skończy
          7 msc.
          A marchewka i dynia skąd były? Może maluch jest uczulony na jakieś pozostałości
          chemii? Jeśli były z niepewnego źródła spróbowałabym jeszcze raz z tzw. eko.
          • ariall Re: Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 14:42
            Wprowadzanie nowości zaczęłam kiedy Mały kończył 5 miesiąc. Dostał słoiczki-
            Gerbera i Hippa. Skąd wziąć 'bezpieczne' warzywa o tej porze roku np. cukinię?
            Dlatego pediatra radził wprowadzić do ziemniaka mięso. Aha, co oznaczają te
            proporcje 1:1:2?
      • agnes351 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 14:39
        Informacje na temat ilosci mięsa w zupie i mnie sie przydały, bo akurat zadałam
        pytanie w tej samej kwestii "Ile mięsa w zupie". Ale mam pytanie co z tą
        pietruszką? Podobno należy do tych uczulajacych(tak slyszaam) ale jest też w
        zupkach alergika Bobovity?
        nie wiem co o tym sądzić.
        aga
        • beciaw2 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 14:43
          Kochana, wszystko uczulić może. Pietruszka uczula często w reakcji krzyżowej z
          alergią wziewną, ale nie pamiętam na co. Marchewka też często uczula.
          Moja mała ma uczulenie na nią i ziemniaka, a podobno to najbezpieczniejsze
          warzywa. Nie spróbujesz nie będziesz wiedziała.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka