ariall 19.04.05, 08:41 Synek za kilka dni kończy 7 mies. Oprócz mleka je ziemniaka. W jakiej ilości i w jaki sposób zacząć dawać mu mięso. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beciaw2 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 09:45 Trudność nr 1- zdobyć "szczęśliwego" zwierza tzn ekologiczne hodowanego Kawałeczek mięska ugotować odddzielnie, wyjąć z wywaru, zmiksować, dodać do warzyw,dodać tłuszcz. Pytałam kiedyś na forum o ilości mięcha dodawanego do zupki. Dziewczyny odpowiedziały że należy trzymać proporcje mięsa do węglowodanów (zboża i ziemniaki) do warzyw jak 1:1:2. Ilości zależą od apetytu malucha. No i trzeba trzymać się zasad wprowadzania nowości tj. zaczynać od małych ilości. A swoją drogą, nie warto wprowadzić najpierw kilku warzyw przed mięsem Twój synek jest jeszcze mały? Odpowiedz Link Zgłoś
izia30 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 10:00 tak jak poprzedniczka uwazam że powinnaś wprowadzić jeszcze kilka warzyw, tak zeby powstała zupka bezmiesna tzn, marchewka i pietruszka z ziemniakiem. potem dodaj kawałeczek mięska ugotowanego oddzielnie. najlepiej zaczynać od królika, indyka, jagnięciny. dziecko powinno jeśc okolo 20-30gram mięsa na dobe Odpowiedz Link Zgłoś
ariall Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 10:30 Niestety, jeśli chodzi o inne warzywa poza ziemniakiem: marchewka i dynia odpadły- wysypka. Próbowałam ok. 1,5 mies. temu, nie wiem czy może znowu spróbować? To samo niedawno było z brokułami. Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 14:13 Nie za wcześnie wprowadzałaś nowości do diety? Dynia w 4 msc.?! Jeśli coś uczuliło to bym jeszcze poczekała z ponowną próbą. No ale jest jeszcze kalafior, cukinia, por, może pietruszka ew. groszek zielony jak skończy 7 msc. A marchewka i dynia skąd były? Może maluch jest uczulony na jakieś pozostałości chemii? Jeśli były z niepewnego źródła spróbowałabym jeszcze raz z tzw. eko. Odpowiedz Link Zgłoś
ariall Re: Warzywa, ale jakie? 19.04.05, 14:42 Wprowadzanie nowości zaczęłam kiedy Mały kończył 5 miesiąc. Dostał słoiczki- Gerbera i Hippa. Skąd wziąć 'bezpieczne' warzywa o tej porze roku np. cukinię? Dlatego pediatra radził wprowadzić do ziemniaka mięso. Aha, co oznaczają te proporcje 1:1:2? Odpowiedz Link Zgłoś
agnes351 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 14:39 Informacje na temat ilosci mięsa w zupie i mnie sie przydały, bo akurat zadałam pytanie w tej samej kwestii "Ile mięsa w zupie". Ale mam pytanie co z tą pietruszką? Podobno należy do tych uczulajacych(tak slyszaam) ale jest też w zupkach alergika Bobovity? nie wiem co o tym sądzić. aga Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: Jak wprowadzać mięso? 19.04.05, 14:43 Kochana, wszystko uczulić może. Pietruszka uczula często w reakcji krzyżowej z alergią wziewną, ale nie pamiętam na co. Marchewka też często uczula. Moja mała ma uczulenie na nią i ziemniaka, a podobno to najbezpieczniejsze warzywa. Nie spróbujesz nie będziesz wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś