Dodaj do ulubionych

Primolut-Nor

IP: 212.51.203.* 03.08.05, 08:01
Biorę ten lek już kilka miesięcy,przepisał mi ginekolog na zachamowanie
rozrostu mięśniaków,ale coś ostatnio utyłam czy ktoś używa ten lek lub zna
proszę o informację,czy jest to lek hormonalny.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Primolut-Nor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 08:19
      Gość portalu: MIRA napisał(a):

proszę o informację,czy jest to lek hormonalny.

to akurat na pewno napisano w ulotce
    • Gość: finezja Re: Primolut-Nor IP: *.chello.pl 03.08.05, 15:00
      To jest lek hormonalny a w ulotce jest to umieszczone "między wierszami" więc
      wcale się nie dziwie,że miałaś wątpliwości. Może ten sam lekarz nam go przepisał
      chociaż mnie na zupełnie inną dolegliwość. Czy miałaś wcześniej wykonane badania
      hormonalne? Teoretycznie do powstawania mięśniaków przyczyniają się zaburzenia w
      wydzielaniu estrogenów. Przepisany tobie lek miał za zadanie minimalizować
      skutki nadmiaru estrogenów w organiźmie. Niestety sprzyja zatrzymywaniu w
      organiźmie składników powodujących wzrost masy ciała. Niektórzy lekarze twierdzą
      natomiast,że jest to raczej wynik nietolerancji tego hormonu. A czy robiłaś
      badania kontrolne w kierunku zmniejszenia mięśniaków i krwawień miesiączkowych?
      • Gość: MIRA Re: Primolut-Nor IP: 212.51.203.* 04.08.05, 08:57
        Niestety nie robiłam żadnych badań ani przed ani teraz ,byłam na wizycie u
        lekarza który stwierdził że jest wszystko dobrze że się nie powiekszają ale
        wspomniał o operacji której się boję.Mam 50lat więc może same znikną .
        • Gość: finezja Re: Primolut-Nor IP: *.chello.pl 04.08.05, 22:55
          Miałam okazję poznać kilka kobiet w różnym wieku z tą dolegliwością i większość
          uskarżała się na nadmierne krwawienia mieś. to zmuszało je do wizyty u gina i
          podejmowanie badań w kierunku ustalenia ich przyczyny. W przypadku gdy zagraża
          anemia musi wkroczyć chirurg.
    • Gość: finezja Re: Primolut-Nor IP: *.chello.pl 06.08.05, 08:53
      To jest lek tzw starej generacji a jego polskim i tańszym odpowiednikiem jest
      norethisteron.
      • Gość: kathleen3 Re: Primolut-Nor IP: 195.136.186.* 06.08.05, 14:37
        a mnie ten lek przepisala moja byla ginekolog na to, zebym miala regularne
        miesiaczki po tym, jak powiedzialam jej, ze chce odpoczac od pigulek
        antykoncepcyjnych ale obawiam sie,ze po odstawieniu wroca mi nieregularne
        krwawienia. kupilam, przeczytalam ulotke i nie zaczelam brac tego leku, bo
        skutki uboczne wypisane tam, byly gorsze niz przy pigulkach. wiec na co to w
        koncu jest lek?
        • Gość: finezja Re: Primolut-Nor IP: *.chello.pl 14.08.05, 19:35
          Wszystko zależy od sposobu przyjmowania zleconego przez lekarza.
          • Gość: finezja Re: Primolut-Nor IP: *.chello.pl 23.08.05, 08:41
            Dowiedziałam się od gina,że powinien zapobiegać rozrostowi endometruim macicy
            ale aby to stwierdzić potrzebne jest badanie usg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka