nikka11 21.04.05, 22:38 Dziewczyny poradźcie co dawać do jedzenia rocznemu alergikowi. W tej chwili ma bardzo ubogą dietę. Co Wy dawałyście swoim dzieciom w tym wieku? Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puza1 Re: co dla roczniaka? 22.04.05, 09:13 Mój roczniak tez ma ubogą dietę. Teraz je (sprawdzone ze go nie uczula): rosołek z indyka z tłuszczem, mięso indyka i królika, brokuł, dynia, mąka gryczana, tapioka. Teraz próbujemy kaszę gryczną, smalec i groszek ale wczoraj okazało się jednak że coś z tego uczula, podejrzewam groszek bo i w kupie go znajdowałam niestrawionego (wszystkie inne warzywa uczulające tez znajdowałam w kupie). Niestety wiekszość warzyw które próbowałam wprowadzic uczula: ziemnika, kalafior, kukurydza, groszek (chyba) i marchew. "kota" bym już dostała z powodu tej ubogiej diety gdyby nie rosołek. Nie uczula nas a najważniejsze że odżywczy jest. Teraz zamierzam wprowadzić żóltko bo ponoć jest bardzo bogate w witaminy i minerały. Pozdrawiam Puza Odpowiedz Link Zgłoś
puza1 Re: co dla roczniaka? 22.04.05, 09:15 Aha no i oczywiście nutramigen podstawą u nas jest niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka11 do Puzy 22.04.05, 14:14 A czy przy takiej diecie Twoje dziecko ma ładną skórkę? Odpowiedz Link Zgłoś
puza1 Re: do Puzy 22.04.05, 14:45 Jeśli nie dostaje tego co go uczula to ma bardzo ładna, no może nie zupełnie idealną ale prawie. Natomiast jak wprowadzam nowość i akurat go alergizuje to po 3-4 dniach podawania poliki zaczynają się zaogniać, plamki, czoło i główka w wysypce i swędzi. Po dłuższym podawaniu alergenu (tak mi się zdarzyło, że dostawał alergen przez 2 tygoddnie zanim wycziłam) zaczynają się tez plamy suche, szorstkie na ciele. pozdrawiam Puza Odpowiedz Link Zgłoś
jaworka Re: co dla roczniaka? 22.04.05, 10:28 Witam! Mój roczniak ma w menu: Nutramigen, wode z glukozą, bobofrut jabłko-marchew, indyka, królika, kurczaka, wieprzowinę (chociaż dopiero w fazie testów), kleik ryżowy, kaszka ryżowaz z jabłkiem, jabłko ugotowane z kleikiem ryżowym, kleik kukurydziany, ziemniaka, marchew, pietruszke, kaszę jaglaną, oliwę z oliwek, ostatnio zajada chrupki kukurydziane i mógłby chyba zjeśc całą paczkę. Myslę co by tu jeszcze bezpiecznego wprowadzić lub z tego co jest wyczarować Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
nikka11 Re: co dla roczniaka? 22.04.05, 13:45 Mój syn obecnie je: nutramigen + kaszka ryżowa, ziemniak, ryż, brokuły, kalafior, królik. W poniedziałe pójdę mu zrobię morfologię, ponieważ od niedawna pojawiły mu się sińce pod oczami, boję się czy nie ma anemii. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nikka11 Re: co dla roczniaka? 23.04.05, 23:18 zapomniałam o oliwie z oliwek. Mimo takiej diety nadal skóra nie za ciekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
anetanie Re: co dla roczniaka? 22.04.05, 14:44 Moja mała je: nutramigen, marchew, ziemniaka, brokuła,dynię, buraka, gruszkę,brzoskwinię, morele, oliwę kaszę jaglaną i gryczaną, mięso z królika, indyka, wieprzowię i gołębia ostatnio przeszło też zółtko, poprawa nastąpiła po odstawieniu jabłka i kukurydzy i ryżu chociaż ostatnio ryżu trochę je i nic się nie dzieje, generalnie ma czały czas jakieś zmiany większe lub mniejsze, kupy o.k. u mas przyczyna chyba nie tkwi nie w jedzeniu tylko jeszcze nie wiem w czym, poprawa po odstawieniu kukurydzy i jabłka zbiegła się bowiem także ze zmianą sposobu pielęgnacji/kosmetyków i rozpoczecia prania w płatkach mydlanych Odpowiedz Link Zgłoś