Dodaj do ulubionych

TRILAC - doradzcie...

20.05.05, 23:18
Mam do Was pytanie - w jakich dawkach podajecie Waszym dzieciom
trilac/lacidofil? Jaka jest dawka minimalna (leczniczo)?
Moja corcia ma 2 latka (i jest duza jak na swoj wiek)

No i czy to 'sproszkowane mleko', ktore jest w jego skladzie, jest w duzej
ilosci (czy moze uczulac?)

Napiszcie, prosze.
Pozdr

gagia
Obserwuj wątek
    • kruffa Re: TRILAC - doradzcie... 21.05.05, 08:06
      Trilac zawiera drożdze, tak wiec jak dziecko nie je ich nie polacałabym.
      Z tego co wiem ostatnio któryś z preparatów nie zawiera już serwatki - nie wiem
      własnie czy nie lacidofil - może któraś z mam ci podpowie, bo na 1000% było o
      tym na forum jakiś czas temu.

Kruffa
      • kerstink Enterol ? 21.05.05, 09:41
        • kruffa Re: Enterol ? 21.05.05, 10:54
          Masz rację - pomyliłam Trilac z Enterolem. Enterol zawiera drożdze.

Kruffa
          • setia Re: Enterol ? 21.05.05, 17:28
            Trilac zwiera wyciag z drozdzy.
            Enterol to niepatogenne drozdzaki saccharomyces boulardii, bardzo pomocne przy
            leczeniu biegunek i niesowistych zapalen jelit.
    • gagia TRILAC - jak DAWKOWAC?... 21.05.05, 10:35
      Dzieki, ale napiszcie, jakie sa minimalne dawki dla malucha...smile
      • zuta1 Re: TRILAC - jak DAWKOWAC?... 21.05.05, 11:52
        Jeżeli Twoje dziecko jest uczulone na mleko to absolutnie nie podawaj Trilacu. Lacidofil jest "czysty" nie
        zawiera żadnych domieszek serwatki. Na ulotce jest opisanie dawkowanie ja 9 mc synkowi daje proszek
        z jednej kapsułki.
    • setia Re: TRILAC - doradzcie... 21.05.05, 17:21
      minimalna skuteczna dawka bakterii wynosi 1 mld. ale trzeba tez uwzglednic
      straty powstale przy pasazu prez przewod pokarmowy.
      jedna kapsulka trilacu zawiera ich 1,6 mld, wydaje mi sie ze profilaktycznie w
      zupelnosci wystarczy dziecku w tym wieku.
      takiej ilosci mleka w proszku jaka moze zawierac jedna kapsulka raczej bym sie
      nie obawiala, ale jesli dziecko ma bardzo silna alergie na mleko, to pewniejszy
      bedzie lacidofil, ktory jednak zwiera tylko 2 szczepy lactobakterii (chyba jest
      ich w kapsulce 2 mld, wiec jedna dziennie wystarczy), Beneflora lub Enterol
      (ten zawiera troche inne bakterie, ale rowniez b. cenne)
    • gagia Re: TRILAC - doradzcie... 21.05.05, 21:50
      Dziekismile
      Dodam, ze na ulotce Trilacu nie ma podanego dawkowania u malych dzieci - tylko
      u doroslych (1-2 kapsulki 3 razy dziennie), dlatego mam watpliwosci.
      Jak dotad podalam 2 kapsulki (wczoraj i dzis) i nie widze reakcji negatywnej (u
      nas to bardzo szybko widac). Mam nadzieje, ze tak zostaniesmile
      Pozdr

gagia
    • izia30 Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 11:58
      wszystkie preparaty typu trilac czy lacidofil, zawieraja bakterie (paleczki
      )kwasu mlekowego, sa to szczepy hodowane na pozywce z dodatkiem bialka mleka
      krowiego. NIE WOLNO ICH STOSOWAC U DZIECI ZE SKAZA BIALKOWA!!!!!
      • kruffa Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 12:05
        Izia - sprawdź ulotki - lacidofil robią już bez serwatki. Sama miałam ostatnio
        taką w ręku i byłam zdziwiona, ale serwatki już tam nie było.

Kruffa
      • setia Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 12:16
        no tak, ale gagia nigdzie nie napisala, ze dziecko ma skaze bialkowa.
        poza tym zadziwiajaco duzo dzieci ze skaza bialkowa dobrze toleruje te
        preparaty, co oznaczaloby, ze albo te skazy czesto sa diagnozowane na wyrost,
        albo ze stosowanie ich u dzieci ze skaza nie jest takie straszne. moj alergolog
        np. zawsze uparcie przepisywal dziecku trilac, pomimo, ze kiedys dziecko
        reagowalo na mleko fatalnie i dobrze o tym wiedzial, co wiecej twierdzil, ze
        nie spotkal sie ze zla tolerancja trilacu.
        • zuta1 Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 12:41
          Troche nie rozumiem po co ryzykować i podawać Trilac jeżeli Lacidofil nie zawiera uczulającego mleka.
          Mój synek np. bardzo źle zareagował już po jednej dawce Lakcidu. Jak się radziłam Albrechta w sprawie
          probiotyków to dobitnie podkreślał żeby nie stosować u uczulenioców Trilacu.
    • isma Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 13:42
      U nas po lakcidzie byla dusznosc i obrzek. A leczone antybiotykowo zapalenie
      oskrzeli po owym podaniu lakcidu rozwinelo sie pieknie w zapalenie pluc ;-(((.
      • izia30 Re: do kruffy 23.05.05, 14:00
        mnie nie chodzi o zawartosc bialek mleka w samym preparacie, tylko o bialka
        zawarte w pozywce na jakiej hodowane sa te bakterie. nik nie jest w satnie
        oderwac od komorek malenkich pojedynczych czasteczek bialka, jego zawartosc w
        preparacie jest wrecz minisladowa, ale wystarczajaca zeby dziecku alergicznemu
        zaszkodzic. szkoda ze nigdy w ulotkach nie znajduje sie na ten temat informacja.
        zawsze mozna paromiesiecznemu dziecku dac do przegryzienia kwaszonego ogorka,
        ktory tez wzbogaci flore jelitowa.
    • patyska a dlaczego nie beneflora? 23.05.05, 14:21
      jest fajna i nie ma nic mlecznego.
    • gagia Re: TRILAC - doradzcie... 23.05.05, 16:14
      Zalecono nam trilac, ze wzgledu na 3 odpowiednie szczepy bakterii (lakcid w
      ogole odpada, bo podobno slabo sie wchlania i ma tylko 1-2 szczepy bakterii,
      juz nie pamietam jakie). Jedynie lacidofil byl ok, chociaz tez juz nie
      pamietam, ile ma tych szczepow bakteriismile Fakt, ze o beneflorze nam nie mowiono.
      Dodam, ze juz podalam Trilac 4 razy (1 dziennie) i jest OK. Poniewaz do konca
      opakowania zostalo 16 kapsulek, mysle, ze mamy szanse je skonczyc a potem
      przejsc ew. na lacidofil/beneflore. Dzieki za info o beneflorze, bo jeszcze o
      niej nie slyszalamsmile
      Pozdrsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka