Dodaj do ulubionych

Robot koszący który?

08.06.23, 14:21
Ematki ogrodniczki potrzebuje pomocy. Jako że ograniczają jestem mocno początkująca a ogród ma 350 mkw trawnika (dla psów) a chłop mój do koszenia trawy nie ma serca, zdrowia ani czasu padł pomysł zakupu robota koszącego. Chłop sugeruje zakup Einhell ale on też się nie zna na tym zupełnie. Pomóżcie, doradzcie proszę bo już trawnika nie ogarniam.
Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Robot koszący który? 08.06.23, 15:17
      Poszukaj -jest kilka watków, a w temacie nic się nie zmieniło.
      Potrzebny jest fachowiec- przyjeździe, zobaczy co i jak i doradzi, który model, i która firma dla Was będzie najlepsza. Na forum chyba większość z nas ma Ambrogio i chyba u każdej tak samo(j/w) wyglądała kwestia zakupu.
      Możesz owszem kupić co chcesz i gdzie chcesz, ale warto skorzystać z takiej porady-jest darmowa i konkretna.
    • heca7 Re: Robot koszący który? 08.06.23, 15:30
      Ambrogio. Nie jest tani ale bardzo solidny i wytrzymały. Kupujesz u autoryzowanego dealera, który przyjedzie, oceni twój trawnik, dobierze model (myślę, że najmniejszy) kosiarki i pokażesz mu co chciałabyś aby maszyna omijała. Potem przyjedzie pan, powbija drucik (bez kopania w ziemi), założy bazę ładującą i puści kosiarkę wink Możesz też poprosić o ustawienie wysokości ostrza. Niektórzy chcą aby trawa była bardzo nisko koszona. U nas jest najwyżej jak się da ze względu na kwitnące stokrotki.
    • ardzuna Re: Robot koszący który? 08.06.23, 19:37
      Lepiej zrobić sobie łąkę i kosić bardzo rzadko. Ekologicznie i zdrowo, zatrzymuje wilgoć. Psy sobie poradzą. ladnydom.pl/kwietna-laka
      • daszka_staszka Re: Robot koszący który? 08.06.23, 20:08
        ardzuna napisała:

> Lepiej zrobić sobie łąkę i kosić bardzo rzadko. Ekologicznie i zdrowo, zatrzymuje wilgoć. Psy sobie poradzą. ladnydom.pl/kwietna-laka
        Rośliny są nasadzone wokół trawnika. Nie chodzi by psy sobie radziły tylko by miały miejsce do treningu
      • heca7 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 08:59
        Jak ktoś potrzebuje kawałek płaskiego terenu, po którym można swobodnie chodzić i położyć się na nim to łąka kwietna odpada. W naszych warunkach klimatycznych nie ma wielu roślin (a wręcz jest ich bardzo mało), które nadają się na niską łąkę kwietną. Poza tym łąkę należy kosić i to w odpowiednim czasie, podłoże musi być pod nią przygotowane i trzeba kontrolować co tam wyrasta bo szybko się zachwaszcza. Jak psy zaczną po tym biegać z łąki zrobi się wygniecione klepisko.
    • pepsi.only Re: Robot koszący który? 08.06.23, 22:40
      Ambrogio team
      • daszka_staszka Re: Robot koszący który? 09.06.23, 08:14
        Dzięki
    • magia Re: Robot koszący który? 09.06.23, 09:50
      rozgladam się od roku i jeszcze nie znalazlam robota, ktory by spelnial moje warunki, czyli obsluga 4 trawników i zadnej linki.
      Ale przyczaje się, moze ktos bedzie mial fajna propozycje.
      • b-b1 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 11:16
        magia napisała:

> rozgladam się od roku i jeszcze nie znalazlam robota, ktory by spelnial moje wa
        > runki, czyli obsluga 4 trawników i zadnej linki.
        > Ale przyczaje się, moze ktos bedzie mial fajna propozycje.

"Mój"pan od robota przy ostatniej wizycie wspomniał ze za jakiś czas bedą wspołpracować z roznymi chińskimi firmami i wprowadza na rynek kosiarki będące odpowiednikami roborockow ( czy roomby-wiadomo o co chodzi). Czyli bez kabla, będzie skanował ogrod tak jak odkurzacze i kosił co potrzeba 😄
        To znaczy ze trzeba poczekać i szukać- za chwilę bedą wszędzie.
      • heca7 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 17:05
        Czemu nie chcesz drucika? On wrasta w trawnik w ciągu tygodnia. Mój obsługuje dwa trawniki. Między nimi jest ścieżka z kostki i musi podjechać po pochylni.
        • b-b1 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 20:24
          Mnie tez odstraszał kabel, wydawało mi się ze będzie z tym( zakładaniem) mnóstwo pracy, ze się nie da, ze zbyt stromo/ nierówno itp...a maszyną do wbijania w niecałą godzinę się udało. U mnie 3 trawniki- dwa małe, jeden duży.
        • magia Re: Robot koszący który? 09.06.23, 21:15
          koleżanka miala z drucikiem i pies go regularnie wykopywal, po czym pregryzal. Bojecsie zecu mnie moze byc podobnie
          • b-b1 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 21:24
            magia napisała:

> koleżanka miala z drucikiem i pies go regularnie wykopywal, po czym pregryzal.
            > Bojecsie zecu mnie moze byc podobnie

Mam 5 psów, w porywach weekendowo-7, kosiarkę 2 sezon-żaden nigdy się nie zainteresował kablem. Po kilku dniach go nie widać- zarasta. Może- jej pies specyficzny?
            Nawet gdyby-łącznik kosztuje kilka zł.
          • heca7 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 21:37
            To chyba był problem z konkretnym psem. Bo my mamy dwa psy i żaden nigdy nie zainteresował się drucikiem. Szczególnie, że ten znika w trawie tak iż trudno go znaleźć już po tygodniu.
    • mava1 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 10:03
      cichy.
    • woman_in_love Re: Robot koszący który? 09.06.23, 11:37
      najlepszy robot koszący to własne dziecię: bombelkom każdej płci i konfiguracji genitalnej, przyspawanym do smartfonów, koszenie trawnika przyda się jak 500+ suwerenowi
      • heca7 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 17:02
        Szczególnie tym uczulonym na pyłki traw tongue_out
        • woman_in_love Re: Robot koszący który? 09.06.23, 19:54
          założyć maseczkę i nie jojczeć
          • abasia0 Re: Robot koszący który? 09.06.23, 19:59
            Mój Ambrogio nie ma linki ani stacji dokującej. Ładuje się z gniazdka, kosi 400 metrów według własnej koncepcji / łazi gdzie chce🙂/, ważne, że skutecznie.
      • daszka_staszka Re: Robot koszący który? 09.06.23, 17:19
        Bezcenna rada dla kogoś, kto nie ma dzieci jak ja
        • woman_in_love Re: Robot koszący który? 09.06.23, 19:54
          przykro mi
    • krwawy.lolo Re: Robot koszący który? 09.06.23, 21:19
      Może "ajrobotrąbę"? Od dłuższego czasu reklamują w radiu coś, co brzmi "ajrobotrąba".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka