Dodaj do ulubionych

pocenie sie glowy

06.06.05, 15:34
Kilka dni temu pisalam, ze po zmianie szamponu ustapila suchosc skory,
drapanie sie po glowie... No to teraz mam nowa zagwozdke. Pocaca sie glowa.
Zwariowac mozna, poduszka mokra po spaniu. Co to jest??? Kiedys takiego
zjawiska nie obserwowalam. A od kilku dni corka wstaje z mokrymi wlosami. Nie
sadze zeby sie przegrzewala we snie, bo spi prawie odkryta. Leczymy grzybice.
Czy to moze miec zwiazek? Czy towarzyszaca kuracji dieta bezmleczna,
bezjajeczna i bezcukrowa pozbawia ja jakis waznych skladnikow i organizm tak
sie buntuje, pocac sie? Bo krzywica to raczej nie jest (co starsi wiekiem
doradcy wyrokuja braki vit D3...)
Obserwuj wątek
    • yomama Re: pocenie sie glowy 06.06.05, 16:01
      Witajsmile
      W przypadku mojej corki ...jest to jej "uroda"...poci sie tak odkad pamietam (4
      lata)...wykluczono krzywice, alergie, cukrzyce....
      A ona dalej sie tak poci...ze poduszki moczy
      Pozdrawiam
    • kruffa Re: pocenie sie glowy 06.06.05, 16:03
      Taki model. smile)
      Znam kiloro zdrowych dzieci, którym główka się poci gdy jest tak duszno jak
      ostatnio.
      Mojej córce też się poci jak zasnie u nas na poduszce. Właśnie z tego powodu
      nie kupuję jej poduszki i obcięłam jej włoski na krótko.

Kruffa
    • konraden Re: pocenie sie glowy 07.06.05, 14:20
      Hmmm.... A może to od materiału z którego uszyta jest poszewka poduszki? Jeśli
      to nie bawełna tylko cos sztucznego to tez może się pocić.
    • sigvaris Re: pocenie sie glowy 07.06.05, 16:10
      A ja powtórzę, że takie pocenie przy leczeniu na pasożyta (grzybica przew.
      pok. - u Was stwierdzona) może być spowodowane usuwaniem przez organizm jego
      toksyn. W czasie leczenia (tu pewnie głównie dietą, bo to grzyb) organizm sam
      zwalcza grzyba. Dieta go osłabia - nie podając słodyczy - on nie ma na czym
      rosnąć... Grzyb jest co raz słabszy, a organizm co raz silniejszy. I żeby sobie
      te siły wzmagać pozbawia sam siebie toksyn.... przez wypacanie.
      A że dzieci pocą się głównie przez główkę - masz odpowiedź.
      Jak dla mnie - masz mały sukces! Organizm zwalcza grzyba!
      U nas takie pocenie się trwało 1,5 miesiąca. Nie ma rady zastosuj pieluchę
      tetrową pod głowę i zmieniaj. Żeby się dziecko nie przeziębiło. Ja zmieniałam
      co 2 godziny, nawet w nocy.
      • matiuszka Re: pocenie sie glowy 07.06.05, 22:30
        A ja jeszcze Wam tu wrzucę do worka opinię mojej babci - która twierdzi, że
        pocenie się główki występuje przy osłabieniu organizmu, np. przy infekcji.
        • sigvaris Re: pocenie sie glowy 08.06.05, 01:20
          Rekonwalescencja, czyli osłabienie organizmu po chorobie (tu Babcia ma 100%
          racji) to też pocenie się. Kto temu zaprzeczy? Organizm po chorobie, zatruciu
          poci się jak ... norka!

Rekonwalescencja to nic innego jak wydalenie toksyn. Grypa - to wirus. Ale jak
          z niej wychodzimy też zimny pot nas zlewa. Czemu? Organizm wydala też w ten
          sposób toksyny pozosytałe po wirusie. Czyli Babcia ma rację pocimy się przy
          osłabieniu organizmu.
          W gorączce, czyli apogeum choroby inaczej się też pocimy. Bo też z innych
          powodów. Pocimy się bo organizm walczy z wirusem, a nie z wydalaniem go. Ale
          żeby się pocić musimy wtedy być na "dociepleniu" kołderką, inaczej nam zimno i
          mamy dreszcze.

Przy osłabieniu pocimy się tak czy inaczej. Bez kołderki. Wydalanie toksyn to
          okres rekonwalescencji i osłabienia organizmu ( przy pasożytach np. po fazie
          ich wybicia, kiedy wydalają na ten ostatni moment najwięcej toksyn).
          To taki swojski obraz tego, co powiedziała Babcia, która miała rację... Z tym
          wyjątkiem, ze pocenie się bez względu na dogrzewanie kołderką, występuje tylko
          wtedy, jak się z niej wychodzi (rekonwalescencja). W szcytowej formie infekcji
          częściej nam zimno... i bez kołderki trudno coś wypocić. Z resztą właśnie
          kołderka ma służyć wypoceniu, czyli pozbyciu sie toksyn!
          Nie wiem , czy udało mi się wyjaśnić...
    • setia Re: pocenie sie glowy 07.06.05, 22:37
      dieta. najczesciej za pocenie sie glowki niemowlecia odpowiada nadmiar
      fosforanow w diecie dziecka.
      • matiuszka Re: pocenie sie glowy 09.06.05, 00:03
        Zmieniam trochę kontekst z grzybicy na fosforany - Setia, zainteresowało mnie
        co piszesz. Czy nadmiar fosforanów w diecie ma cokolwiek wspólnego z
        fosforanami wapnia wydalanymi w moczu? Jeśli pytanie jest pozbawione sensu to
        przepraszam, nie znam się na tym nic a nic. A moja córka ma okresowo mokrą od
        potu główkę jak również dość liczne fosforany wapnia w moczu.
        • setia Re: pocenie sie glowy 09.06.05, 12:13
          matiuszka, nie jestem lekarzem i gdybym miala powiazac te dwie sprawy ze soba
          (nadmierne pocenie sie i fosforany wapnia w moczu) to moglabym wysnuc taka
          teorie:
          zaburzenia wapniowo-fosforanowe > kwasica krwi> pocenie sie> wzrost stezenia
          potasu we kwi (hiperkaliemia)> zasadowy odczyn moczu>fosforany wapnia w moczu;
          ale moja wiedza jest wyczytana i powierzchowna,i nie chcialabym narozrabiacwink,
          lepiej wiec z takim wynikiem badania moczu zglosic sie do lekarzasmile
          • matiuszka Re: pocenie sie glowy 09.06.05, 21:15
            dzięki smile
    • mabi79 Re: pocenie sie glowy 07.06.05, 23:01

Hej, moja córka kiedy miała ostrą alergie bardzo pociła jej sie głowka, w ogole
      tego z tym nie wiązałam, ale później wyczytałam, ze moze miec to związek pozdrawiam
      • sigvaris Re: pocenie sie glowy - mabi79 08.06.05, 01:03
        W tym poście chodzi o to, że eliminuje się alergię poprzez leczenie
        pasożytów... Pewnie nie zwróciłaś uwagi.
        Czyli alergia nie jest tu powodem leczenia dziecka, tylko grzybica (grzyby to
        pasożyty), która daje odczyny alergiczne. I gdybyś śledziła wątek od dawna: to
        pocenie główki nie pojawiło się przy okazji alergii, tylko przy okazji usuwania
        grzybicy przewodu pokarmowego.
        Chociaż zanim mama dziecka doszła do grzybicy, lekarze sugerowali jej alergię.
        Może też powinnaś sprawdzić dziecko pod kątem pasożytów?
        Skoro się poci przy "alergii" może organizm walczy z usuwaniem toksyn? Bo jest
        silny. Ale pasożytów nie da się wypocić. Niestety. Można wypocić tylko ich
        pozostałości... czyli toksyny. I też tylko w pewnym stopniu, bo ich całkowite
        usuwanie trwa dłużej.
    • ladiwa Re: pocenie sie glowy 09.06.05, 21:39
      U nas na pocenie pomogła homeopatia, przeczytajcie:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=24932271&a=25002834
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka