Dodaj do ulubionych

Honda Civic i cło

IP: *.in-addr.btopenworld.com 10.03.02, 14:51
Słyszałem, że nowa Honda Civic sedan jest produkowana w Turcji. Czy na
samochody sprowadzane z Turcji obowiązuje taka stawka cła jak na samochochody
sprowadzane z Unii Europejskiej i stref wolnego handlu czyli 0 procent czy też
35 procent jak w przypadku innych krajów. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś jest
zorientowany w temacie.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Wally Re: Honda Civic i cło IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 10.03.02, 20:46
      A co cie to obchodzi?
      Cena jaka jest kazdy widzi.
    • Gość: marlesz Re: Honda Civic i cło IP: 192.168.4.* 10.03.02, 21:58
      Gość portalu: A napisał(a):

> Słyszałem, że nowa Honda Civic sedan jest produkowana w Turcji. Czy na
      > samochody sprowadzane z Turcji obowiązuje taka stawka cła jak na samochochody
      > sprowadzane z Unii Europejskiej i stref wolnego handlu czyli 0 procent czy też
      > 35 procent jak w przypadku innych krajów. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś jest
      > zorientowany w temacie.
      >
      > Pozdrawiam

Tak chyba ją robią w Turcji - a cło na Turcję jest takie jak na UE czyli 0%

pozdr

• Gość: marlesz Re: Honda Civic i cło IP: 192.168.4.* 10.03.02, 22:02
        A tak apropo to śliczne autko :)))
        A wersja 1.6 podobno extra w porównaniu do konkurencji - myśle że warto kupić :)
        • Gość: bObO Re: Honda Civic i cło IP: *.chello.pl 10.03.02, 23:15
          Gość portalu: marlesz napisał(a):

> A tak apropo to śliczne autko :)))
          > A wersja 1.6 podobno extra w porównaniu do konkurencji - myśle że warto kupić :
          > )

Hmm, mi się tak średnio podoba, ale wnętrze jest bardzo eleganckie (bardziej
          eleganckie i "klasowe" niż w Accordzie, którego interior jest podobny do
          poprzedniego Civica). Pod tym względem sedan bije na głowę także "Civany" - czyli
          3d i 5d, w których czułem się gorzej niż w swojej 3d (poprzedni model). Szkoda,
          że nie sprzedają w Polsce wersji coupe - śliczna, ale "niestety" madeinjapan.
    • Gość: Niknejm Re: Honda Civic i cło IP: *.pg.com 11.03.02, 21:55
      Gość portalu: A napisał(a):

> Słyszałem, że nowa Honda Civic sedan jest produkowana w Turcji. Czy na
      > samochody sprowadzane z Turcji obowiązuje taka stawka cła jak na samochochody
      > sprowadzane z Unii Europejskiej i stref wolnego handlu czyli 0 procent czy też
      > 35 procent jak w przypadku innych krajów. Proszę o odpowiedź jeśli ktoś jest
      > zorientowany w temacie.

Stawka 0.
      Co ciekawe, na Civica TypeR 2.0 200KM (produkowanego w GB) jest 35% cła - bo
      wartościowy udział części 'mejdindżapan' wynosi powyżej 65%. :-(

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: cc Re: Honda Civic i cło IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.03.02, 22:36
        Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Co ciekawe, na Civica TypeR 2.0 200KM (produkowanego w GB) jest 35% cła - bo
        > wartościowy udział części 'mejdindżapan' wynosi powyżej 65%. :-(
        >
        I to dopiero jest paranoja!
        • Gość: marlesz Re: Honda Civic i cło IP: 192.168.4.* 11.03.02, 22:44
          To po co go robią w GB skoro na NAJWIĘKSZY rynek zbytu i tak dostają 35% cła? ;)

ps. swoją drogą ciekawe czy w UE też jest traktowany jako produkt japoński, a
          jeśli tak to jakie jest cło w UE na Japonie? Może ktoś wie?

pozdr
          • Gość: Niknejm Re: Honda Civic i cło IP: *.pg.com 12.03.02, 18:02
            Gość portalu: marlesz napisał(a):

> To po co go robią w GB skoro na NAJWIĘKSZY rynek zbytu i tak dostają 35% cła? ;
            > )

Nie wiem. Może najpierw zrobili, a potem pomyśleli? Albo (co bardziej
            prawdopodobne) stwierdzili, że cała baza produkcyjna do wytwarzania Civików 3D
            jest w Anglii, więc nie ma sensu produkować (składać) tylko samego TypeR gdzieś
            indziej?

> ps. swoją drogą ciekawe czy w UE też jest traktowany jako produkt japoński, a
            > jeśli tak to jakie jest cło w UE na Japonie? Może ktoś wie?

Pewnie jest traktowany i tam jako skośnooki produkt, skoro nie ma odpowiedniego
            certyfikatu 'Euro cośtam ileśtam'... Co do cła - nie wiem, ale podejrzewam, że
            jest dużo niższe niż w PL. W połączeniu z naszym VATem, akcyzą itp. wychodzą
            bowiem jakieś absurdalne różnice cenowe między Polską a Niemcami (np. na Hondę
            S2000 coś koło 40-50kPLN).

Pozdrawiam,
            Niknejm

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka