Dodaj do ulubionych

od kiedy przekąski?

09.06.05, 12:00
Czy 9 m-cy to już godny wiek,żeby dawać dzieku jakies pieczywko ryzowe do
gryzienia? Ewentualnie co by się jesczze do nauki gryzienia nadało, bo przy
ograniczonej diecie alergika nie bardzo wiem co moge małej jeszcze podać?
(kukurydzy nie je)

Obserwuj wątek
    • patyska Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 12:08
      nioooo... wink mozna by juz dawac, ale: skoro kukurydzy nie je, to trzeba dawac
      ryzowy chlebek, tak? no wlasnie. a na rynku jest tylko jeden bezpieczny chlebek
      ryzowy, taki z oczyszczonego ryzu, bo inne sa z brazowego, a wlasnie w lupince
      znajduje sie alergen ryzowy. nam kumpela przyslala do pogryzania chrupki
      jaglane, ale w Polsce sa niedostepne, no chyba ze masz kogos za granica wink
      • alohaa Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 18:22
        ja znam tez tylko Good Food i Sonko z wafli ryżowych. Spróbuję dać, u nas małe
        ilosci pokarmów raczej większych zmian nie wprowadzają, poza tym ja przeciez
        juz małej dawałam RYŻ BRĄZOWY !! (właśnie mnie olśniło). No to poszłam na
        całość ....
        Ale podaj tę zagraniczną markę, mąż często do Berlina jeździ ... może by
        skoczył do niemieckich delikatesów wink)
    • jagnisia5 Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 12:37
      Patysko, które pieczywo ryżowe jest bezpieczne (mam na myśli firmę,
      producenta)? My używamy cienkie wafle ryżowe Good Food, ale czytam właśnie, że
      one są z ryżu brązowego.
      • patyska Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 12:53
        Jeremi zajadal sie good foodem ale niestety musialam zabrac sad i jest lepiej
        bez tego chlebka. te z bialego to jakas taka firma typu wasa, ale ich tez nie
        kupuje, bo boje sie, ze wszystkie sa robione w tej samej fabryce i te ich
        ryzowe moga miec resztki pszenicy albo kukurydzy, na ktore to moje dziecko jest
        uczulone.
        • jagnisia5 Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 12:56
          My z kolei nie możemy glutenu. Oszaleć można!
          • patyska Re: od kiedy przekąski? 09.06.05, 13:04
            my tez nie mozemy glutenu sad
            poszukaj tych chrupek jaglanych - masz kogos na Wegrzech, moze w Niemczech?
    • kakuja Re: od kiedy przekąski? 10.06.05, 11:28
      ja czekalam do 10 miesiaca,i wtedy podalam pieczywo haber jest delikatniejsze
      i bardziej kruche niz wasa naprzyklad.moze poczekaj do 10mies. sprawdz czy
      gluten przejdzie i wtedy jest wiekszy wybor.ja tak zrobilam.chyba ze znajdziesz
      cos z ryzu do przegryzania,popatrz po pulkach sklepowych.
      • juzta Re: od kiedy przekąski? 10.06.05, 18:15
        U nas sprawdziło się pieczywo chrupkie polskiej firmy CHABER.
        Znalazłam wersję bez glutenu kukurydziano-gryczaną i kukurydziano-ryżową. Mała
        może jeść kukurydzę.
        Na opakowaniu jest napisane, że badania próbek zostały wykonane przez Centrum
        Zdrowia Dziecka Pomnik - Szpital Dział Immunologii w Miedzylesiu.
        Możliwe, że produkują takie ryżowe, ale ja się na takie nie natknęłam.
        Pozdrawiam,
        J.
    • kruffa Re: od kiedy przekąski? 10.06.05, 18:47
      A może spóbuj zrobić cienkie/delikatne placuszki z mąki gryczanej i dawaj na
      początku w maleńkich kazałkach "pod kontrolą".
      Tylko nie wiem czy to nie za wcześnie, chociaz dzieci są przecież różne.

Kruffa
    • alohaa Re: od kiedy przekąski? 10.06.05, 22:53
      a czy cos takiego by się nadało? PROSO DMUCHANE .. Pamiętam kiedys na forum
      czyis post o ryzu dmuchanym, który podobno świetnie sprawdzał sie w tej roli.
      Mie się tylko wydaje że to juz dla starszyzny ... no ale może wam sie ten link
      przyda.

www.naturo.pl/product_info.php?cPath=49_54&products_id=197&osCsid=ee140a35271ddd2ee4796441857abb6f
    • alohaa Oto co ustaliłam 13.06.05, 13:15
      zorientowałam sie co na półkach piszczy i podaję .. może kogoś to zainteresuje:

wafle ryzowe z białego ryżu: Wasa i Chaber. Oba zawierają sól, Wasa o ile
      dobrze pamiętam również oleje roslinne. I Wasa jest chyba zmąki ryżowej.

Inne pieczywko ryzowe jakie mi wpadło do ręki to tylko ryż brązowy i większość
      znich ma dodatek soli. Wyjątek to Good Food. 100% ryżu. Sonko za to ma np.
      pieczywko z ryżu plus amarantusa.

Tyle w zwykłym spożywczaku ..
      • mw115 Re: Oto co ustaliłam 13.06.05, 14:08
        alohaa
        gdzie widziałaś te wafle sonko ryżowo-amarantusowe?
        • alohaa Re: Oto co ustaliłam 13.06.05, 21:27
          Retkinia, u rodzicow mam taki spozywczak w ktorym jest zawsze duży wybór i
          dużo ciekawostek. Jeśli interesują Cię bliższe namiary to podam. A tego
          amarantsua jest tam malusio, jakieś 5 % może (opakowaniejuz wyrzuciłam, więc
          tak podaję z pamięci)
          • mw115 Re: Oto co ustaliłam 14.06.05, 08:35
            jak możesz to podaj
            • alohaa Re: Oto co ustaliłam 14.06.05, 15:54
              Retkinia, okolice stacji Statoil, a dokładniej jadąc Wyszyńskiego od centrum
              trza skrecic w Armii Krajowej w prawo i potem zaraz wpierwsza osiedlowkę w lewo
              (stoi tam dość charakterystyczny nowy blok). wten sposób wyjedziesz akurat na
              stary peerelowki blaszak. Sorry, że tak łopatologicznie, ale adresu jako
              takiego nie znam.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka