Dodaj do ulubionych

pocenie sie dziecka

06.07.05, 17:33
cześć moje dziecko strasznie sie poci najbardziej w nocy albo przy piciu
mleka czy herbaty. Od kilku tygodni walczymy z kaszlem.czy może to być
związane z jakomś choroba te poty i co to za badanie potu na chlorki??
bo o tym gdzieś czytałam ale nie wiem co to znaczy dziecko ma 18 M-CY
POZDRAWIAM MARZENA
Obserwuj wątek
    • jaskag Re: pocenie sie dziecka 06.07.05, 19:35
      Chlorki w pocie to badanie w kierunku mukowiscydozy - to bardzo poważna choroba
      genetyczna (objawy to uporczywy kaszel trwający miesiącami i zaburzenia
      trawienia związane z nieprawidłową pracą trzustki). Podobno występuje też, coś w
      rodzaju niepełnej mukowiscydozy (tylko zaburzenia ze strony układu oddechowego).
      Żeby wykluczyc chorobę robi sie badanie na obecność chlorków w pocie (zakłada
      się koc, dziecko się pocii bada się skład potu i ilość). Tylko tyle wiem, bo
      jeden z lekarzy mówił, zebym zrobiła to badanie mojejmu 6-letniemu Staiowi,
      który ma astmę, homeopata, który przyszedł do nas też podpowiadał to badanie.
      Alergolog z kolei mówi, że jeśli bardzo chcę to mogę robiż ale nie ma takiej
      potrzeby. Postanowiłam iść po wakacjach, bo mój Staś przeszedł ostatnio tyle
      badań, ze chcę dać mu odpocząć. Jak zrobimy badaniam, napiszę coś więcej
      Wiem, też ze nadmierne pocenie jest objawem krzywicy Niedoboru wit D3). A co
      sugeruje lekarz?
      jaska
    • wiga1968 Re: pocenie sie dziecka 06.07.05, 20:45
      www.forum.mukowiscydoza.pl/viewtopic.php?p=613
      Tu znajdziesz informacje o mukowiscydozie i ludzi, którzy wiedzą o tej chorobie
      dość dużo, a może nawet bardzo dużo. Ja też zaczęłam podejrzewać u synka tę
      chorobę, bo też miał i ma kaszel kilkumiesięczny, poci się dużo od urodzenia.
      Okazało się jednak, że mały ma refluks pokarmowy.
      Pocenie się i kaszel, to może być też objaw pasożytów, szczególnie lamblii. U
      synka też to było. Badanie kontrolne nie wykazało cyst lamblii, więc narazie
      chyba pozbyliśmy się ich.
    • sigvaris Re: pocenie sie dziecka 06.07.05, 21:56
      Mogę Ci odpowiedzieć tylko per analogia.
      Moje dziecko pociło sie tak, że wstawałam w nocy i zmieniałam mu pieluszkę pod
      głową. Co 1,5 godziny i pieluszka była mokra.
      Nie wiem czy wiesz, że u mojego dziecka wykryliśmy pasożyty. CZy interesowałąś
      sie na tym forum wątkami:
      candida
      lamblia
      glista
      Wiedz, że nie ma dziecka zbyt małego na te trzy, wymienione przeze mnie
      pasożyty. Wiedz, że ich "posiadanie" nie ma wiele wspólnego z higieną.

Dziecko poci się tak potęznie, ponieważ (tak sądzę) odczuwa świąd i nie może
      się podrapać, jego organizm za wszelką cenę próbuje usunąc toksyny, czyli
      wypaca je, ale nadaremnie pasożyty wydalają swoje odchody, czyli toksyny dla
      naszych organizmów.
      Ponieważ pasożyty (głównie robaki, czyli glista i owsiki) urzędują głównie w
      nocy warto sprawdzić ten wątek. Warto.
      Robi sie badania kału:
      w kierunku lamblii
      w kierunku grzybów
      w kierunku robaków (choć to badanie powszechnie nazywane jest "na pasożyty".
      Ale jeszcze poczytaj o tym trochę, zanim zlecisz badanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka