Dodaj do ulubionych

odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHCĘ!!!

11.08.05, 21:13
Kochane mamy, pocieszcie mnie bo padnę zaraz z nerwów. I proszę też o rady.
Opisze, co u nas. Mam córkę, ma rok i 3 miesiące, jest atopikiem (uczulenie
na mleko krowie), karmię ją piersią. Na początku stosowałam dietę
eliminacyjną ale jak mała miała ok. 8 miesięcy zauważyłam, ze już tak nie
reaguje na produkty, które ja zjadłam.
Przez kilka miesięcy nie miała praktycznie zadnej wysypki, czasem tylko suchą
skórkę i kilka razy parę "kropek" w nadgarstkach. Jednak to, co moje dziecko
ma na ciele od paru dni to masakra! Jeszcze nigdy tak nie wyglądała, drapie
się strasznie i budzi się nawet w nocy a zmiany obejmują: nadgarstki
(dookoła), zgięcia łokci, zgiecia kolan, twarz i szyję; czyli tylko korpusik
jest czystysmile. Dodam, ze niczego ostatnio nie zmienialiśmy ani diety,
proszków do prania itd.

Byłam z nią dzisiaj u pediatry przy okazji szczepienia i babka przepisała
Elocom (ale posmaruję ją tylko jeden raz) i jakąs robioną maść oraz
natłuszczanie skóry i dietę. No to mi wiadomo i oczywiście zastosuję się do
zaleceń. Jednak bardzo mnie zdziwiło zalecenie odstawienia od piersi i
podania Isomilu 2. Nie wydaje mi się, żeby to był dobry pomysł w przypadku
alergika, zamierzam karmić piersią do końca 2 roku życia dziecka. Czy jednak
szkodzę mojemu dziecku?
Czy wy stosowałyście dietę eliminacyjną przez cały czas karmienia dziecka
piersią?

Proszę, napiszcie co wy byście zrobiły na moim miejscu.
Jeśli mozecie, to bardzo proszę napiszcie, jakie jest menu waszych dzieci
uczulonych na mleko krowie. Będę wdzięczna. Mam w głowie mętlik. Licze na Was.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ratel Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 11.08.05, 21:24
      U mnie to samo, nie mieszkasz gdzieś w okolicy Wrocławia, może to coś pyli?
      Zupełnie nie rozumiem zalecenia Twojego pediatry, skoro do tej pory nie było
      tak najgorzej.
      U mnie ZNACZNE POGORSZENIE po odstawieniu od piersi - ja niestety musiałam.
      • jusiaz Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 12.08.05, 00:46
        Nie odstawiaj od piersi. Dla Twojego dziecka, oprócz tego, że teraz się drapie,
        dojdzie nowy megastres - co może pogłębić jeszcze drapanie. Spróbuj z dietą,
        ale karm, karm jak najdłużej skoro tak czujesz, że to będzie najlepsze dla
        dziecka, Ty jesteś Matką i Ty podejmuj takie decyzje. Teraz - pierś może być
        ukojeniem.
        Karmienie piersią jest dla mnie bliskie, z tego powodu, że jestem niespełniona -
        bo za mnie taką decyzję podjęli lekarze.

Myślę, że Ratel ma rację teraz pylą trawy i chyba chwasty, grzyby pleśniowe. U
        mojego dziecka w nocy pogarszało sprawę otwieranie okna - a reaguje na trawy
        właśnie skórą : buźki, dłoni, nóżek.

Życzę Ci podjęcia właściwej decyzji, takiej jak napisałaś w temacie, że nie
        chcesz.
        Justyna
    • kruffa Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 12.08.05, 07:12
      Ja bym spróbowała wprowadzić jakiś preparat, ale na pewno nie sojowy (Isomil),
      ale BP lub Nutramigen - z jednej prostej przyczyny: nie wiadomo jak długo twoja
      córka nie będzie mogła jeśc nabiału (czasami zdarza się że trwa to i 5 lat) i
      nie wiadomo jak długo ty będziesz w stanie karmić - po prostu różnie to bywa w
      życiu. W sumie jest to chyba oststni moment aby dziecko przyzwyczaiło się do
      innego smaku.
      Jeśli dieta ci nie przeszkadza i chcesz karmić - to karm. To jest twoja decyzja.
      Z drugiej strony spotkałam ostatnio mamę, która była w podobnej sytuacji (14
      m-cy karmienia) i alergolog, która jest zwolenniczką karmienia przez 2 lata
      stwierdziła, że w sumie chyba będzie lepiej odstawić. Dziecku to chyba wyszło na
      dobre.
      Tak więc decyzja nalezy do ciebie. Osobiście nie chciałoby mi się wprowadzać już
      diety i wolałabym dziecko odstawić. W tej chwili jestem w ciąży i drugie dziecko
      zamierzam karmić do roku. W tej chwili jestem już na diecie i dochodzę do
      wniosku, że prawie 2 lata diety wystarczy, choć wiadomo, że wszytsko może się
      zdarzyć.
      Córkę karmiłam 6 miesiecy tylko i wyłącznie piersią, potem los i alergia
      zadecydowały o odstawieniu. Teraz ma ponad 2 lata, rozwija się świetnie (jej
      akurat odstawienie wyszło na dobre) i wogóle nie choruje.
      Objawy wskazują na pokarmowe, choć często tak samo objawa się alergia na pyłki
      lub jakieś inne swiństwo w powietrzu.

Kruffa
      • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:45
        Cześć Kruffa, zdaje się, że jesteś z Warszawy, czy mogłabyś mi podac namiary na
        twojego alergologa? Ja tez mieszkam w stolicy i muszę się udać z córką do
        jakiegoś porządnego lekarza. Dzięki. Pozdrawiam
      • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:48
        acha i dlaczego, Twoim zdaniem BP lub Nutramigen są lepsze niż Isomil?
        I co to jest BP? Kompletnie się na tym nie znam, nigdy nie miałam potrzeby
        interesowania się sztucznymi preparatami do karmienia dzieci, jeśli masz
        chwilkę czasu to proszę o info.
        Pozdrawiam maleństwo w brzuchusmile
    • jagandra Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 12.08.05, 10:44
      WHO zaleca karmienie zdrowego dziecka co najmniej do ukończenia przez nie 2
      lat, a dziecka z alergią co najmniej do ukończenia 3 lat. Wiadomo, że w życiu
      bywa różnie i nie do wszystkich można przykładać jedną miarę, ale ja bym nie
      odstawiała. Sama karmię 21-miesięczną alergiczkę, dobrze nam z tym i nie
      zamierzam jej jeszcze odstawiać. Nie dostawała nigdy żadnego preparatu
      mlekozastępczego. Alergia na mleko krowie łagodnieje u niej, możemy już jeść
      jogurty, ja przez cały okres karmienia jadłam masło, od jakiegoś czasu daję też
      jej. Od niedawna jem też biały ser, ale nie mogę szaleć z ilością. Małej
      jeszcze nie daję. Generalnie jestem cały czas na diecie eliminacyjnej, ale
      niezbyt ostrej, nie jem wywarów mięsnych, drobiu, niektórych owoców, uważam na
      barwniki, konserwanty itp. Poza tym nie mogę stosować prawie żadnych
      kosmetyków.
      Sądzę, że skoro przez kilka miesięcy nie przestrzegałaś diety i dziecku nic nie
      było, to raczej teraz nie zadziałał alergen pokarmowy. Może kupiłaś sobie nowy
      balsam do ciała? A może to faktycznie jakieś pyłki? Nowy kwiatek w domu? Itp.
      • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:44
        Dzięki za info. Od kilku dni znowu jestem na diecie eliminacyjnej i stan skóry
        córki wyraźnie się poprawił, więc może tu jest pies pogrzebany. Fakt, ciężko mi
        z tą dietą bo uwielbiam mleko i mlekopochodne, ale czego się nie robi dla
        dziecka, prawda?
        Piszesz, że nie możesz stosowac prawie żadnych kosmetyków ale o jakie
        konkretnie chodzi? O balsam np. z którym dziecko mogło mieć kontakt? Czy może o
        perfumy? Proszę napisz, jak to wygląda u ciebie i jak zauwazyłaś wpływ tych
        kosmetyków na skórę dziecka.
        Nie odstawię dziecka od piersi, czytam wszędzie opinie, że alergik powinien być
        jak najdłuzej karmiony piersią właśnie. Choć jedna dziewczyna poniżej pisze, że
        przestawiła dziecko na sztuczne mleko i wtedy bastąpiła wyraźna poprawa zdrowia
        jej dziecka. A ja jestem fanatykiem karmienia piersią smile
        Pozdrawiam
        • jagandra Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 21:52
          > Dzięki za info. Od kilku dni znowu jestem na diecie eliminacyjnej i stan
          skóry
          > córki wyraźnie się poprawił, więc może tu jest pies pogrzebany.

No to świetnie! Ale to jednak dziwne, że tyle czasu było dobrze i tak nagle
          pogorszenie. Ciekawe, dlaczego? Ale z alergią to chyba czasami po prostu nie
          wiadomo sad

Fakt, ciężko mi
          > z tą dietą bo uwielbiam mleko i mlekopochodne, ale czego się nie robi dla
          > dziecka, prawda?

Ja przez półtora roku nie jadłam nabiału z wyjątkiem masła. Ale teraz już mogę
          jeść coraz więcej, i wiesz co - wcale mnie aż tak nie ciągnie. Nauczyłam się
          jeść inne rzeczy i chyba dobrze się stało. Myślę, że samego słodkiego mleka UHT
          i śmietany po prostu w ogóle nie będę używać, chyba że do ciasta.

> Piszesz, że nie możesz stosowac prawie żadnych kosmetyków ale o jakie
          > konkretnie chodzi? O balsam np. z którym dziecko mogło mieć kontakt? Czy może
          o
          > perfumy? Proszę napisz, jak to wygląda u ciebie i jak zauwazyłaś wpływ tych
          > kosmetyków na skórę dziecka.

Po raz pierwszy się zorientowałam kilka miesięcy temu. Anielka miała ogniście
          czerwone policzki, a ja nie wiedziałam, czemu. Po 3 dniach mi wyszła wysypka na
          rękach i było jasne, że to od nowego balsamu do ciała. Wtedy się zorientowałam,
          że właśnie stosuję go od 3 dni. Gdy go odstawiłam, skóra małej się poprawiła.
          Co dziwne, przed ciążą nigdy nie reagowałam na nic alergią. Potem ograniczałam
          kosmetyki, ze dwa razy jeszcze było tak, że coś zaczynałam stosować i była
          wyraźna reakcja u Anielki. W końcu odstawiłam WSZYSTKIE kosmetyki i w ciągu
          chyba dwóch tygodni skóra jej się wygładziła. Czasem coś wylezie, ale wcześniej
          przez ładne pół roku ciągle miała szorstkie policzki - teraz nie. Używałam
          tylko: szamponu dla dzieci i mydła też dla dzieci. Teraz używam jeszcze do
          twarzy i rąk (nie codziennie) kremu Alantan Plus. Pod oczy żel ze świetlika
          (właśnie testuję, chyba ok). Do ciała nic, kąpię się czasem w Balneum. W zimie
          pewnie kupię balsam Balneum. Od słońca SVR. Wydaje mi się, że to nie działa na
          zasadzie alergii kontaktowej, tylko pokarmowej, że jakieś składniki tych
          kosmetyków przenikają przez skórę do organizmu i do pokarmu.

> Nie odstawię dziecka od piersi, czytam wszędzie opinie, że alergik powinien
          być
          > jak najdłuzej karmiony piersią właśnie. Choć jedna dziewczyna poniżej pisze,
          że
          > przestawiła dziecko na sztuczne mleko i wtedy bastąpiła wyraźna poprawa
          zdrowia
          > jej dziecka. A ja jestem fanatykiem karmienia piersią smile

Ja właśnie też smile
          Wierzę w to, że taka poprawa może nastąpić, zwłaszcza jeśli dziecko jest
          uczulone na bardzo wiele różnych pokarmów i nie udaje się ich wszystkich
          namierzyć.
          Jeśli masz ochotę, zajrzyj na forum o długim karmieniu piersią. Tu się
          wspieramy smile

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=21000
          Pozdrawiam
          Jag.
    • skarolina Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 12.08.05, 20:21
      A u nas, po odstawieniu 10,5 miesięcznej Majki od piersi i przejściu na Amino
      nastąpiła znaczna poprawa - skóry, samopoczucia i przybierania na wadze.
      I dziękuję Bogu, że miałam na tyle rozsądku, żeby nie upierać się przy karmieniu
      piersią wg zalecen WHO smile))
      • ola31121982 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 12.08.05, 21:48
        hej
        u nas tez skaza białkowa.znajoma pani doktor powiedziala,ze zaczynamy od
        diety,ale jesli okaze sie ze to bedzie bardzo silna alergia przejdziemy na
        mleko sztuczne.to byl dla mnie szok bo kuba ma tylko 3miesiace i ja tez chce
        karmic jak najdluzej.jak narazie dieta wystarcza.
        nie znam sie na tym za dobrze ale po tych wszystkich postach ktore przeczytalam
        wydaje mmi sie ze isomil nie bedzie najlepszy-lepiej ten nutramigen(nie wiem
        czy dobrze zapamiętałam).
        mysle ze ja bedac na Twoim miejscu zdecydowalabym sie na odstawienie od piersi -
        bo to moze pomoc dziecku (oczywiscie nie musi)- ale dziwne w tym wszystkim
        jest to ze trzymalas diete nic nie zmienialas a tu nagle taka historia.
        decyzje musisz podjac sama.
        aha i jeszce jedno wszedzie pisza zeby karmic jak najdluzej,ale popatrz na to z
        drugiej strony ile dzieci jest karmionych od urodzenia sztucznymi preparatami i
        swietnie sie rozwija.ciesz sie ze masz juz za soba najwazniejsze 6 miesiecy
        karmienia.zyczymy powodzenia i nie przejmuj sie-wszystko bedzie ok.
        • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:53
          wiem, owszem, wiele dzieci jest karmionych sztucznie i ma sie dobrze, jednak ja
          mam fioła na punkcie karmienia piersią i jak dotąd spotykałam się z opiniami,
          ze alergika właśnie powinno się karmić jak najdłuzej. Stąd moje pytanie, bo
          pierwszy raz lekarz zalecił odstawienie dziecka i podanie sztucznego preparatu.
          POdejrzewam, że trudniej mi będzie odstawić siebie od dziecka smile
          papa
      • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:50
        no widzisz a ja się jednak upieram przy tej piersi i mam nadzieję, że nie robię
        dziecku krzywdy smile
        Dobrze, że u was ta decyzja poskutkowała i dziecko poczuło się lepiej.
        Czy to Amino jest na bazie mleka krowiego? Czy przepisał je lekarz? Proszę o
        info, gdyż kompletnie się na tym nie znam.Pozdrawiam
    • marudka1980 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 13.08.05, 22:09
      Ja tez karmie isomilem2 moj synek skonczy za 6 dni 5ty miesiac.Tez bylam
      zmuszona odstawic jego od piersi chociaz kosztowalo mnie to wiele wylanych
      lez.Niestety czasami trzeba sie posiecic boje sie ze przez moj kaprys moge
      doprowadzic do astmy z obojga zlego wole isomilsmileSciskam was serdecznie
      • polly6 Re: odstawic od piersi i podać isomil 2 - NIE CHC 14.08.05, 14:56
        Witaj marudko, dlaczego musiałas odstawić tak małą dzidzię od cycusia? Czy było
        to zalecenie lekarza? I dlaczego mogłabyś doprowadzić do astmy u dziecka? Czy
        chodzi Ci o to, że bałaś się, że zjesz coś, co może dziecku zaszkodzić?
        I czy po podaniu Isomilu stan zdrowia dziecka się poprawił?
        dzięki za odpowiedź, ja również Was gorąco pozdrawia.
        • marudka1980 do polly6 14.08.05, 15:17
          witam cie ponownie:0)Okazalo sie ze moj synek ma skaze bialkowa byl caly
          popazony na buzce i na ciele przy tym mial zaparcia dlategotez moj pediatra
          zmienil nam mleko na isomil mysle ze je swietnie toleruje z tym ze niewiem czy
          niski przyrost masy ciala500gram w ciagu miesiaca nie jest spowodowany tym
          mlekiemsadJezeli chodzi o astme to kazda zaniedbana alergia moze zamienic sie w
          astme-jezeli nic nie bedziemy robic przeciwko alergii.Chodzi o to ze tak mnie
          poinformowano.Jesli chodzi o stan zdrowia to jest maluszek nie do poznania
          radosny i bez zadnych odchylen:0)Jesli chodzi o piers to musialam odstawic
          maluszka od razu po narodzinach ze wzgledu na moje leki zatem karmili mi jego
          bebiko ale byla na to mleko taka reakcja jak wspominalam wczesniej zatem
          pediatra zlecil mi isomil no i chyba polecam to mleczko jesli chodzi o
          samopoczucie dziecka.3maj sie mysle ze lepiej bedzie jak posluchasz fachowca On
          nie chce Wam zaszkodzicsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka