14.08.05, 21:21
Dziewczyny napiszcie mi prosze co to dokladnie jest ten refluks?jakie sa
objawy?skutki?co wtedy robic?jak to potwierdzic?leczyc?itp.Z gory dziekuje za
odpowiedzi
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: Refluks 14.08.05, 22:16
      Codzi Ci o refluks żołądkowo- przełykowy czy nerkowy?
      • marudka1980 Re: Refluks 15.08.05, 11:43
        Chyba o ten pierwszysmilePozdrawiam
    • bb12 Re: Refluks 15.08.05, 12:13

Refluks żołądkowo-przełykowy to "wyrzucanie" zawartości żołądka do przełyku.
      Oprócz częściowo strawionego pokarmu, w żołądku mamy silnie drażniący, kwaśny
      sok żołądkowy, a czasami też żółć i sok trzustkowy.

Krótkotrwały refluks, bezpośrednio po posiłku, jest normalnym zjawiskiem
      fizjologicznym. Nieprawidłowe są natomiast częste refluksy między posiłkami, a
      nawet w czasie snu. Typowe objawy choroby refluksowej to zgaga i kwaśne
      obijania po posiłkach, a u dzieci uporczywe ulewania i wymioty.Najważniejszą
      przyczyną refluksu jest niewydolność dolnego zwieracza przełyku.
      Zwieracz uszczelnia połączenie przełyku z żołądkiem i nie dopuszcza do
      przedostawania się zawartości żołądka do przełyku. U niemowląt do 2-3 m.ż.
      zwieracz jest niedojrzały - dlatego noworodki i niemowlęta często ulewają po
      nakarmieniu.
      Najdokładniejszym badaniem jest całodobowy pomiar pH (stężenia jonów
      wodorowych) w dolnej części przełyku.
      Leczenie choroby refluksowej jest kilkuetapowe. Zaczynamy od zmiany diety,
      eliminując z niej pokarmy, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego.
      Łączymy to z zażywaniem leków uszczelniających połączenie przełyku i żołądka
      (np. cisaprid) oraz leków zmniejszających wydzielanie soku żołądkowego.

www.urwis.pl/m-news+article+storyid-45.html
      • wiga1968 Re: Refluks 15.08.05, 18:47
        U mojego synka rzeczywiście było ulewanie do ok. 8 mies. życia, ale żadnych
        wymiotów, i dłuuuugotrwały kaszel od 4 mies. życia. Po 10 miesiącach kaszlu, po
        zastosowaniu wielu rodzajów syropów i antybiotyków, w końcu okazało się, że to
        refluks pokarmowy III stopnia. Pokarm cofając się do przełyku nie powodował
        większych szkód w samym przełyku. Mały zawsze jadł chętnie, spokojnie i dużo.
        Kaszel był wynikiem przedostawania się pokarmu do oskrzeli i w konsekwencji
        zapalenia oskrzeli. Refluks stwierdzono po badaniu rtg z kontrastem. Musielismy
        odstawić gęste soczki marchewkowe, ograniczyć karmienie nocne, no i podawać 2
        rodzaje leków. Dzisiaj kończymy 6 tygodniowe leczenie i czekamy na efekty. Mam
        cichą nadzieję, że kaszel już nie powróci, a refluks należy do przeszłości.
        • marudka1980 Re: Refluks 15.08.05, 21:08
          Dzieki Wam bardzo.Mam synka 5 miesiecy ulewa tak ze czasami nie moge nadazyc z
          przebieraniem- i samym kwasem.Ogolnie jego samopoczucie jest super.W nocy nie
          ulewa ladnie spi.Jezeli chodzi o kaszel no to nie ma.Przybral na wadze przez
          miesiac tylko 500gram.Wazy w normie chociaz na najnizszym poziomie.Karmie jego
          mlekiem sojowym po bebiko dostawal wysypki i zaparcia.Dotychczas nie ulewal tak
          od ok.dwoch tygodni zaczal.Myslicie ze moze to byc refluks?Jezeli to nie sa
          takie objawy no to nie bede leciala do lekarza od razu.Niestety do 5go wrzesnia
          u mnie na wsi jest zamknieta przych.sadMusialabym jechac do innej
          miejscowosci.Poza tym nie mam innych obaw do niepokoju Pozdrawiam.
          • hanna73 Re: Refluks 15.08.05, 21:21
            aha, marudko, jesli twoje dziecko wczesniej nie ulewalo i nagle zaczelo w 5 tym
            miesiacu, to ja bym sie zastanowila nad przyczyna. moze to mleko sojowe mu nie
            pasuje? Coprawda niektorzy lekarze twierdza, ze refluks z alergia nie ma nic
            wspolnego, ale ja spotkalam sie tez z opinia, ze powodem refluksu moze byc
            nietolerancja jakiegos pokarmu.
        • aga7911 Re: Refluks 22.11.05, 22:02
          u mojego syna tez jest (chyba?)refluks.jestem ciekawa co was z tym kaszlem?
    • hanna73 Re: Refluks 15.08.05, 21:18
      Z tym refluksem to nie jest taka prosta sprawa. Ja bym raczej nie wierzyla w
      to, ze 6 tygodniowa kuracja wystarczy. Z tego co mi mowili lekarze, to to sie
      leczy i leczy co jakis czas.
      Moj 4 letni synek niewiele ulewal w okresie niemowlecym. A niedawno sie
      okazalo, ze ma refluks III stopnia. Refluks to nie tylko ulewanie czy wymioty.
      Objawem refluksu moga tez byc np. czkawka, albo taki bialy nalot w kacikach ust
      po spaniu.
      Teraz lekarz mowia ze refluks do 2 lat (!) jest norma. Pozniej mowi sie juz o
      chorobie. Refluks jest grozny bo powoduje, ze odrobinki pokarmu wpadaja do
      ukladu oddechowego i moga powodowac zapalenia oskrzeli itd. Na moje pytanie,
      kiedy sie przejmowac refluksem u niemowlaka uslyszalam, ze wtedy gdy powoduje,
      ze dziecko slabo przybiera na wadze lub gdy prowadzi do czestych zapalen drog
      oddechowych. Samym kaszlem podobno nie ma co sie przejmowac.
      • marudka1980 do hanny73 15.08.05, 21:37
        Dzieki wiec chyba sie przejade jutro do przychodni:0)
        • wiga1968 Re: do hanny73 16.08.05, 10:08
          Trochę mnie zmartwiłaś, pisząc, że 6 tyg, to za mało na wyleczenie refluksu.
          Opinie lekarzy tez widzę są dość kontrowersyjne. Jak mogłam nie przejmować się
          kaszlem, kiedy mały kaszlał prawie non stop. W nocy nie mógł przez to spać, a
          ja razem z nim. Flegmy było tyle (szczególnie po zaaplikowanych przez lekarkę
          syropach wykrztuśnych), że mały wymiotował samą flegmą. No i gdyby kaszlał
          tydzień, dwa, to możnaby rzeczywiście nie przejmować się, ale 8 miesięcy, to
          chyba ciut za długo.
          Ja narazie muszę odstawić leki, bo miałam je dawać tylko przez 6 tygodni , a za
          miesięc mam wizytę u alergologa, który prowadzi leczenie tego refluksu. Przez
          ten miesiąc muszę poobserwować, na ile leczenie przyniosło jakikolwiek skutek.

Marudko, rzeczywiście powinnaś może zmienić mleko. Ulewają zwykle maluszki i
          bodajże do ok 5 mies. ulewanie powinno się zakończyć, a przynajmniej
          zminimalizować.
          • 1asia11 Re: do hanny73 16.08.05, 21:48
            hej
            my tzn ja i moj synek Kubus rok i 10 miesięcy wróciliśmy z Gdańska. Synek miał
            Ph - metrię z której wyszło refluks osilnym natężeniu ( ale nie jest on
            określony w stopniach co mnie zastanawia )
            Mały do roku i 2-ch miesięcy wogóle nie chorował - ale za to bardzo dużo ulewał
            i nieważne było czy dopiero odstawiłam go od piersi czy był juz godzinę po
            jedzeniu.
            Od marca zaczął mi tak chorować że już nie wiedzieliśmy co począc zapalenie
            oskrzeli tydzień spokój i po tygodniu znowy zapalenie oskrzeli z dusznościami.
            inhalacje, 2-a razy w szpitalu 7 antybiotyków a on co chorował to chorował.
            teraz tak od 3-ch tygodni mamy ( odpukać ) spokój wprowadziliśmy mu leki na ten
            refluks, mały ma je przyjmować przez 3-y miesiące potem znowu na Ph-metrię.
            Podejrzewaliśmy również że przy okazji jest na coś uczulony ale przed chwilą
            odebrałam wyniki testów alergicznych ( robiliśmy mu panel pediatryczny ) i
            zdrowy na nico nie jest uczulony.
            Mam nadzieje ze po wyleczeniu tego refluksu bedziemy mieli spokój
            dużo zdrowia życzę
            pozdrawiam Asia - mama Kubusia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka