marudka1980 14.08.05, 21:21 Dziewczyny napiszcie mi prosze co to dokladnie jest ten refluks?jakie sa objawy?skutki?co wtedy robic?jak to potwierdzic?leczyc?itp.Z gory dziekuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: Refluks 14.08.05, 22:16 Codzi Ci o refluks żołądkowo- przełykowy czy nerkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: Refluks 15.08.05, 12:13 Refluks żołądkowo-przełykowy to "wyrzucanie" zawartości żołądka do przełyku. Oprócz częściowo strawionego pokarmu, w żołądku mamy silnie drażniący, kwaśny sok żołądkowy, a czasami też żółć i sok trzustkowy. Krótkotrwały refluks, bezpośrednio po posiłku, jest normalnym zjawiskiem fizjologicznym. Nieprawidłowe są natomiast częste refluksy między posiłkami, a nawet w czasie snu. Typowe objawy choroby refluksowej to zgaga i kwaśne obijania po posiłkach, a u dzieci uporczywe ulewania i wymioty.Najważniejszą przyczyną refluksu jest niewydolność dolnego zwieracza przełyku. Zwieracz uszczelnia połączenie przełyku z żołądkiem i nie dopuszcza do przedostawania się zawartości żołądka do przełyku. U niemowląt do 2-3 m.ż. zwieracz jest niedojrzały - dlatego noworodki i niemowlęta często ulewają po nakarmieniu. Najdokładniejszym badaniem jest całodobowy pomiar pH (stężenia jonów wodorowych) w dolnej części przełyku. Leczenie choroby refluksowej jest kilkuetapowe. Zaczynamy od zmiany diety, eliminując z niej pokarmy, które zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Łączymy to z zażywaniem leków uszczelniających połączenie przełyku i żołądka (np. cisaprid) oraz leków zmniejszających wydzielanie soku żołądkowego. www.urwis.pl/m-news+article+storyid-45.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: Refluks 15.08.05, 18:47 U mojego synka rzeczywiście było ulewanie do ok. 8 mies. życia, ale żadnych wymiotów, i dłuuuugotrwały kaszel od 4 mies. życia. Po 10 miesiącach kaszlu, po zastosowaniu wielu rodzajów syropów i antybiotyków, w końcu okazało się, że to refluks pokarmowy III stopnia. Pokarm cofając się do przełyku nie powodował większych szkód w samym przełyku. Mały zawsze jadł chętnie, spokojnie i dużo. Kaszel był wynikiem przedostawania się pokarmu do oskrzeli i w konsekwencji zapalenia oskrzeli. Refluks stwierdzono po badaniu rtg z kontrastem. Musielismy odstawić gęste soczki marchewkowe, ograniczyć karmienie nocne, no i podawać 2 rodzaje leków. Dzisiaj kończymy 6 tygodniowe leczenie i czekamy na efekty. Mam cichą nadzieję, że kaszel już nie powróci, a refluks należy do przeszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 Re: Refluks 15.08.05, 21:08 Dzieki Wam bardzo.Mam synka 5 miesiecy ulewa tak ze czasami nie moge nadazyc z przebieraniem- i samym kwasem.Ogolnie jego samopoczucie jest super.W nocy nie ulewa ladnie spi.Jezeli chodzi o kaszel no to nie ma.Przybral na wadze przez miesiac tylko 500gram.Wazy w normie chociaz na najnizszym poziomie.Karmie jego mlekiem sojowym po bebiko dostawal wysypki i zaparcia.Dotychczas nie ulewal tak od ok.dwoch tygodni zaczal.Myslicie ze moze to byc refluks?Jezeli to nie sa takie objawy no to nie bede leciala do lekarza od razu.Niestety do 5go wrzesnia u mnie na wsi jest zamknieta przych.Musialabym jechac do innej miejscowosci.Poza tym nie mam innych obaw do niepokoju Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Refluks 15.08.05, 21:21 aha, marudko, jesli twoje dziecko wczesniej nie ulewalo i nagle zaczelo w 5 tym miesiacu, to ja bym sie zastanowila nad przyczyna. moze to mleko sojowe mu nie pasuje? Coprawda niektorzy lekarze twierdza, ze refluks z alergia nie ma nic wspolnego, ale ja spotkalam sie tez z opinia, ze powodem refluksu moze byc nietolerancja jakiegos pokarmu. Odpowiedz Link Zgłoś
aga7911 Re: Refluks 22.11.05, 22:02 u mojego syna tez jest (chyba?)refluks.jestem ciekawa co was z tym kaszlem? Odpowiedz Link Zgłoś
hanna73 Re: Refluks 15.08.05, 21:18 Z tym refluksem to nie jest taka prosta sprawa. Ja bym raczej nie wierzyla w to, ze 6 tygodniowa kuracja wystarczy. Z tego co mi mowili lekarze, to to sie leczy i leczy co jakis czas. Moj 4 letni synek niewiele ulewal w okresie niemowlecym. A niedawno sie okazalo, ze ma refluks III stopnia. Refluks to nie tylko ulewanie czy wymioty. Objawem refluksu moga tez byc np. czkawka, albo taki bialy nalot w kacikach ust po spaniu. Teraz lekarz mowia ze refluks do 2 lat (!) jest norma. Pozniej mowi sie juz o chorobie. Refluks jest grozny bo powoduje, ze odrobinki pokarmu wpadaja do ukladu oddechowego i moga powodowac zapalenia oskrzeli itd. Na moje pytanie, kiedy sie przejmowac refluksem u niemowlaka uslyszalam, ze wtedy gdy powoduje, ze dziecko slabo przybiera na wadze lub gdy prowadzi do czestych zapalen drog oddechowych. Samym kaszlem podobno nie ma co sie przejmowac. Odpowiedz Link Zgłoś
marudka1980 do hanny73 15.08.05, 21:37 Dzieki wiec chyba sie przejade jutro do przychodni:0) Odpowiedz Link Zgłoś
wiga1968 Re: do hanny73 16.08.05, 10:08 Trochę mnie zmartwiłaś, pisząc, że 6 tyg, to za mało na wyleczenie refluksu. Opinie lekarzy tez widzę są dość kontrowersyjne. Jak mogłam nie przejmować się kaszlem, kiedy mały kaszlał prawie non stop. W nocy nie mógł przez to spać, a ja razem z nim. Flegmy było tyle (szczególnie po zaaplikowanych przez lekarkę syropach wykrztuśnych), że mały wymiotował samą flegmą. No i gdyby kaszlał tydzień, dwa, to możnaby rzeczywiście nie przejmować się, ale 8 miesięcy, to chyba ciut za długo. Ja narazie muszę odstawić leki, bo miałam je dawać tylko przez 6 tygodni , a za miesięc mam wizytę u alergologa, który prowadzi leczenie tego refluksu. Przez ten miesiąc muszę poobserwować, na ile leczenie przyniosło jakikolwiek skutek. Marudko, rzeczywiście powinnaś może zmienić mleko. Ulewają zwykle maluszki i bodajże do ok 5 mies. ulewanie powinno się zakończyć, a przynajmniej zminimalizować. Odpowiedz Link Zgłoś
1asia11 Re: do hanny73 16.08.05, 21:48 hej my tzn ja i moj synek Kubus rok i 10 miesięcy wróciliśmy z Gdańska. Synek miał Ph - metrię z której wyszło refluks osilnym natężeniu ( ale nie jest on określony w stopniach co mnie zastanawia ) Mały do roku i 2-ch miesięcy wogóle nie chorował - ale za to bardzo dużo ulewał i nieważne było czy dopiero odstawiłam go od piersi czy był juz godzinę po jedzeniu. Od marca zaczął mi tak chorować że już nie wiedzieliśmy co począc zapalenie oskrzeli tydzień spokój i po tygodniu znowy zapalenie oskrzeli z dusznościami. inhalacje, 2-a razy w szpitalu 7 antybiotyków a on co chorował to chorował. teraz tak od 3-ch tygodni mamy ( odpukać ) spokój wprowadziliśmy mu leki na ten refluks, mały ma je przyjmować przez 3-y miesiące potem znowu na Ph-metrię. Podejrzewaliśmy również że przy okazji jest na coś uczulony ale przed chwilą odebrałam wyniki testów alergicznych ( robiliśmy mu panel pediatryczny ) i zdrowy na nico nie jest uczulony. Mam nadzieje ze po wyleczeniu tego refluksu bedziemy mieli spokój dużo zdrowia życzę pozdrawiam Asia - mama Kubusia Odpowiedz Link Zgłoś