Dodaj do ulubionych

zapchany nos

20.11.05, 21:19
Mamy coś nowegosad Po ponadrocznych reakcjach skórno-kupowych, od wiosny
szliśmy ku lepszemu. Prawie każdy wprowadzany pokarm przechodził bez
problemu, nadal nie podaję córce (2 lata) słodkiego mleka (od czasu do czasu
dostaje naturalny kefir, kawałek żółtego sera), surowych owoców i warzyw,
przy przerobionych ok.
Od ok 2 tygodni ma dziwnie zapchany nos. W ciągu dnia jest ok, ale jak tylko
zamknie oczy, zaczyna oddychać z trudem, tzn ciągnie powietrze jakby przez
zapchany nosek, słychać w nosku furczenie, ma też często otwrte usta i
chrapie. Zastanawiam się czy nie wrocić do uboższej diety, masła klarowanego,
unikania marchwi itd, choć to furczenie mamy od niedawna... Sama nie wiem...
Może jekieś podpowiedzi, będę wdzięczna
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: zapchany nos 21.11.05, 00:11
      Moj mlody tez jest alergikiem, od dawna sapal, tak jakby mial zatkany nos, mimo, ze nie mial kataru, a w nocy chralapal okropnie. Pediatra skierowala nas do laryngologa, okazalo sie ze mial bardzo powiekszony migdalek nosowy, ktory utrudnial nie tylko oddychanie, ale i jedzenie. Po jego usunieciu w ciagu kilku dni wszystko minelo jak reka odjal i teraz mam malego obrzartuchasmile)). Nie wiem, jaka jest zaleznosc alergii, sapki i chrapania, wiem tylko o migdalku co nieco. Duzo dzieci czesciej sie przeziebia i lapie zapalenie ucha, ale niekoniecznie. U nas bylo tylko sapanie i chrapanie. Zaczelo sie tez dosc nagle.
    • nowajulka Re: zapchany nos 21.11.05, 10:17
      U nas to alergia na cos, czego jeszcze nie odkryliśmy..........być może
      gluten.mamy podejrzenie o celiakię..............
      Wiem, że zapchany nos trzeba leczyc............u nas doprowadzał on ciągle do
      zapaleń krtani i chorób gardła (ściekajaca wydzielina)..............poza tym
      nieleczony przez nas katar spowodował zapalenie zatok..........z wszystkim
      trafiliśmy do szpitala...............
      Katar trzeba leczyć..............wyleiminować alergen lub wkrapalć coś do
      nochalka.............
      • jagoda2 Re: zapchany nos 21.11.05, 10:40
        U nas podobnie - alergia na jeszcze nie wiadomo dokładnie co (diagnoza niby
        jest, ale myślę, że to może być jeszcze coś innego niż wyszłego w testach),
        objawia się zapchanym nosem. Powiedziałabym ineczej - nos sprawia wrażenie
        zapchanego, ale kataru w nim nie ma. Jest po prostu obrzęk śluzówki nosa, ale
        bez kataru. Dodam, że 3 migdał został wykluczony.
        Podawaliśmy Flixonase - poprawa była niemal natychmiastowa. Po odstawieniu -
        obrzęk nosa powrócił po ok. 2 tygodniach. Teraz nie podaję Flixonase - to lek
        sterydowy, a ja boję się sterydów na dłuższą metę, ale nie wiem, czy dobrze
        robię. Nie wiem, czy taki nieleczony obrzęk nosa może doprowadzić do czegoś
        złego w przyszłości.
        Jagoda
        • mieszko02 Re: zapchany nos 21.11.05, 10:43
          no właśnie, nos jest "niby" zapchany, bo kataru nie ma. Ale czy mogła uczulić
          się na coś co dostawała już wcześniej? Ostatnio nic nowego nie wprowadzaliśmy...
        • nowajulka Re: zapchany nos 21.11.05, 16:26
          U nas też nic nie ścieka.................I też sie boję sterdydów.........5
          grudnia idziemy na przyspieszoną konsultację do szpitala.aby wykluczyć celiakię
          i mukowiscydoze............mam nadzieje, że to będzie tylko chwilowa
          nietolerancja glutenu.........
          a gluten, jako jedyny wśród alergenów wywułuję inne reakcje alergiczne.na
          mleko, itp..............oby to był gluten, a nie alergeny wziewne...........bo
          jego mozna "łatwo" wykluczyć z diety...........
    • jagoda2 Re: zapchany nos 21.11.05, 14:00
      Właśnie przeczytałam, że nieleczony obrzęk błony śluzowej nosa może prowadzić
      do zapalenia zatok ;-(. To jest odpowiedź na pytanie, które sama sobie
      zadawałam od dłuższego czasu. Chyba więc musimy powrócić do stosowania
      Flixonase, zdaje się, że nie ma innego wyboru sad.
      Jagoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka