Dodaj do ulubionych

lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu?

25.11.05, 09:37
pani doktor przepisała na zaprcia
nie spojrzałam na skład, kupilam
w składize debridat jest E110, naturalny zapach pomarańczowy, polisorbat 80,
w składzie lactulosum aromat poamarańczowy lub miodowy
nie dałam mu tych leków
kurcze
na dodatek te leki przepisała mu pani doktor z poradni alrgologicznej (nie
nasza)
nie wiem czy mu to podać
Obserwuj wątek
    • mw115 Re: lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu? 25.11.05, 09:41
      Efekty uboczne: E110 jest barwnikiem azo, zatem może wywołać reakcje u osób z
      nietolerancja na salicylany. Dodatkowo, uwalnia histaminę i może wzmóc objawy u
      astmatyków. W połączeniu z benzoesanami może powodować nadpobudliwość u dzieci.
    • patyska Re: lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu? 25.11.05, 09:46
      z debridatem to nie pomoge, bo mam go w szafce, ale nigdy nie podalam, natomiast jesli chodzi o
      lactuloze, to jedyny preparat z ta substancja dozwolony alergikom nazywa sie Duphalac - nie ma
      dodatkow smakowych ani kolorkow wink a dlaczego 2 na raz? ja bym dala tylko ten duphalac na razie.
    • patyska a w ogole... 25.11.05, 09:47
      ... to sliwki suszone lub duzo przecieru z dyni nie pomaga na te zaparcia?
    • kruffa Re: lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu? 25.11.05, 10:21
      Poszukałabym innego sposobu na zatrawdzenia, bo debridat to koszmarna chemia i
      więcej może przynieść szkód niż pożytku. Mo to dali na kolki i uważam, że była
      to jedna z przyczyn rozwinięcia się alergii u córki.

Kruffa
    • fidonga Re: lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu? 25.11.05, 11:21
      Moja corka brala debridat od 1 tygodnia zycia, nawet gdy w 7 msc. stwierdzono
      ze ma alergie. Ale przyczyna byla powazna (brala tez inne leki bardzo silne
      typu coordinax czy gasprid) - mysle ze jezeli to tylko zaparcie to
      te "lactulozo pochodne" wystarcza. A te leki typu debridat i mocniejsze przy
      dluzszym stosowaniu uposledzaja miedzy innymi uklad krazenia (moja po roku
      zazywania ma problemy do dzis)i naprawde warto przemyslec za i przeciw (bo moze
      byc wiecej szkody niz pozytku...). Niektorzy lekarze maja latwosc przepisywania
      lekow - ja jestem zwolenniczka dzialania najpierw typu suszone sliwki, soki
      owocowe, tarte jablko, woda przegotowana, czy psychologiczne (zaczarowany
      nocnik...)czy nawet lewatywa, a jak to nie pomaga to dopiero chemia
      Pozdrawiam
      Asia
      • mw115 Re: lctulosum i debridat- mogę dac do dziecu? 25.11.05, 11:52
        dzieki dziewczyny za wszystkie odpowiedzi
        nie podam mu tych leków
        na lekarkę jestem zła jak nie wiem co !!!
        przepisała mu tak: lactulosa 2x 10 ml, debridat 2x 5 ml, enterol 2x 1 kaps 10
        dni
        problem moim zdaniem nie jest targiczny, synek (16 m-cy) kupy robi w zasadzie
        codziennie, tyle że koszmarne bobki czarne
        sliwki je suszone i morelki suszone eko i kompocik z ww.
        co do dyni to nie próbowałam nigdy, bo synek jest uczulony na marchew, za
        jabłkiem nie przepada a tartego to juz wogóle nie zje
        wodę też mu babcia do picia daje, też buraczki gotowane często jada

a sam enterol dać mu? nie wiem jak z drożdżami- nigdy nie próbowalismy
        • patyska Moniko... 25.11.05, 11:55
          ... niestety o zatwardzeniu swiadczy nie czestotliwosc tylko konsystencja. bobki czarne to powazne
          zatwardzenie, ktore moim zdanie powinno byc potraktowane laktuloza, ale ta, ktora my bierzemy i jest
          ok, choc Jeremi mega-alergik, czyli Duphalac'iem. z enterolem bylabym ostrozna, bo to jednak lek na
          biegunke, ale lacidofil jak najbardziej.
          • mw115 Re: Moniko... 25.11.05, 12:04
            Patysko
            dzięki bardzo
            czyli co myślisz- kupię dzisiaj ten Duphalac i Lacidofil i to mu dam.
            Tylko ile?
            sensu podania tego enterolu tez nie moge pojąć- czytałam że to na biegunkę
            u lekarza był z babcią,a na dodatek nie było naszej lekarki tylko inna na
            zastępstwo
            • patyska Re: Moniko... 25.11.05, 12:07
              a ile ma Twoj dzidzius? bo jaks sie zakrecilam... bo o ile dawkowanie znajdziez na opkawaniu
              duphalacu (ale zacznij od malych dawek, powoli zwiekszajac co drugi dzien, bo sie dzidizus moze za
              ostro za przeproszeniem oczyscic wink) to lacidofil u niemowlat to zdaje sie pol kapsulki do mleczka
              porannego najpiej, a starszym cala kapsulke.
              • mw115 Re: Moniko... 25.11.05, 12:11
                mój synek to już całkiem duży chłopak 16 m-cy o wyglądzie podobno dwulatka smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka