Dodaj do ulubionych

tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy?

04.01.06, 22:00
Synek ma 5 i pół miesiąca, czy powinnam zacząć wprowadzać mu już inne
pokarmy, od czego zacząć? Byłam dzisiaj z nim u alergologa, dr powiedziała że
należałoby mu wprowadzić zupkę: buraczek, pietruszka, ziemniak, odrobina
soli, oliwa, kaszka ryżowa do zagęszczenia. Za jakiś czas wprowadzić pora, a
marchewkę i seler na końcu. Czy miała rację? Synek ma delikatne objawy
alergii, lekarka twierdzi, żę to skaza białkowa ale może być też jeszcze coś
innego. Co o tym myślicie??
Obserwuj wątek
    • bebewawa Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 11:53
      Moim zdaniem dobrze ci doradziła, seler na końcu bo często uczula - tak jak u
      nas.
      Pozdrawiam imiennika mojego synka smile
    • solidna Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 12:32
      Nie tylko alergika, ale tego przede wszystkim, nalezy karmic tylko mlekiem do skonczenia 6 m-ca zycia, wiec jesli mozesz to wstrzymaj sie jeszcze te pare tygodni.
      Nasza alergolożka zaczyna od trochę innego (moim zdaniem bezpieczniejszego) zestawu- ryż+ warzywa- kabaczek, cukinia, dynia, patison- wprowadzane oczywiście po jednym warzywku. Jeśli przez 5-7 dni nie ma zmian, to można próbować następne warzywko.
      My w ogole zaczelismy od ryzu przez pare dni, bo nie moglismy zdobyc, tych troche egzotycznych wowczas dla nas, warzyw. I dzieki temu wiemy, ze ryz dla naszego jest ok (bo zdarzaja sie dzieci uczulone na ryz).
      Naszego uczula m.in. burak i marchewka.
    • agusiaa1_mama_ignasia do: solidna 05.01.06, 14:22
      jak to sam ryż? w jaki sposób go podawałaś, czy czymś przyprawiałaś do smaku?
      kiedy zdobyłaś już te warzywa to po ugutowaniu robiłaś z nich papkę tylko
      razem z ryżem czy również z wywarem?

Co z kleikami ryżowymi, kukurydziamymi, sinlakiem?
      Napiszcie mi też dziewczyny jak wyglądała wasza dieta podczas karmienia
      piersią? Ja nie jem w tej chwili nabiału (tego od krowy), miodu, czekolady,
      orzechów, cytrusów, ryb. Tak naprawdę to nie wiem czy coś z tych produktów
      uczula moje dziecko- nie jem ich raczej tak asekuracyjnie. Delikatne objawy
      alergi są cały czas, czy powinnam jeszcze coś wykluczyć z mojej diety?

• solidna Re: do: solidna 05.01.06, 15:37
        Tutaj masz dietę dla karmiacej
        Lykaj wapń w tabletkach (żadne musujące czy też w syropie)- 1000-1200 mg na dobę.

1. kasze i mąki wszystkie, chleb najlepiej żytni na zakwasie, ale musisz mieć
        pewność, że nie zawiera masła, mleka, maślanki itp. Najlepiej przepytać
        pobliskiego piekarza.
        2. miesa - wszystkie bez wolowiny i cieleciny z zastrzezeniem, zeby uwazać
        na te kupne np. kurczaki
        NIE WOLNO WĘDLIN !!!Mięso pieczone lub gotowane.
        3. warzywa: typowo polskie bez selera, pomidorów i papryki
        4. owoce polskie bez truskawek, malin, poziomek, winogron
        5. do picia: slaba herbata i kawa, soki i kompoty domowe z ww. owoców.
        6. zupy: na wywarach z warzyw, z dodatkiem oleju (bez wywarów miesnych)
        7. tluszcze: oliwa, smalec
        8. slodycze: domowe bez bakali, kakao, miodu, sezamu, maku
        9. przyprawy: sól i cukier

Z ryzu robilam kleik, gotowalam ok. 40 min., czasami przyprawialam sola, potem jeszcze miksowalam, by nie bylo grudek.
        Kabaczek gotowalam na miekko, czyli tez ok 30 min. i miksowalam z woda, w ktorej byl gotowany i ryzem. Do takiej zupki dodawalam jeszcze lyzke oliwy z oliwek.
        Gotowych kleikow maly jeszcze nie jadl.
        pozdr
        B.
        • bozka11 jakie wapno??? 12.01.06, 14:21
          Możecie podać nazwę tego wapna, bo ja od paru m-cy piję musujace forte sandoz,
          pytałam w aptece tylko takie mi pokazali.
          Dzięki!
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 15:57
      a co z jajkami? bo ja uwielbiam ciasta?

właśnie wcinam płatki fitnes z owocami( papaia, ananas, żurawina, rodzynki,
      kokos) czy mogę?

jak długo utrzymywać taką dietę, kiedy mogę zacząć rozszeżać ją o nabiał?
      • solidna Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 17:30
        > a co z jajkami? bo ja uwielbiam ciasta?
        dr pozwolila mi w przetworach, co do ciast, musisz wybrać takie, które nie zawierają mleka i jego pochodnych, margarynę można zastąpić bezmleczną lub olejem, unikaj też proszku do pieczenia, używaj raczej sody,

> właśnie wcinam płatki fitnes z owocami( papaia, ananas, żurawina, rodzynki,
        > kokos) czy mogę?
        nie wiem czy te płatki nie zawierają śladowych ilości orzechów, jeśli tak jest to musisz się z nimi pożegnać, co do owoców egzotycznych, to ja ich nie jadłam, wiem jednak że kokos może uczulać, rodzynek też nie mogę

> jak długo utrzymywać taką dietę,
        dopóki karmisz piersią,
        > kiedy mogę zacząć rozszeżać ją o nabiał?
        o tym było, zdaje się w innym Twoim wątku, ja z nabiału nic nie jem,

w tym drugim wątku piszesz o problemach skórnych syna, niewiele pomogę, ale może w Twojej diecie jest coś, co go uczula.
        Napisz dołkadnie co jesz.
      • kruffa Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 19:21
        Te płatki to raczej nie przy alergiku.
        Nabiał możesz wprowadzac do swojej diety jak nie będzie żadnych objawów, dziecko
        będzie tolerowało wprowadzane pokarmy pewnie gdzieś po skończeniu przez malucha
        roku.

Kruffa
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 18:56
      jem:
      -chleb zwykły i razowy, margaryna bezmleczna np. delma, dżemy (czarna porzecza,
      jagoda, wiśnia, truskawka), wędliny swojskie (kiełbasa, białe), jeśli chodzi o
      mięso to jem wszystko, pasztet drobiowy,
      -ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną i jenczmienną,
      -kisiele (truskawka, żurawina, morela), brzoskwinie z puszki, biszkopty LU,
      ciasteczka owsiane LU, chałwę, cini minis, ciasta: olejowe z jabłkami, makowiec
      i inne z olejem lub margaryną bezmleczną,
      -od czasu do czasu zjadam jajko,
      -piję kompoty: jabłko, gruszka, śliwka, wiśnia, truskawka, wodę z sokiem
      malinowym, zieloną lub czarną cherbatę, od czasu do czasu lampka wina lub pół
      szklanki piwa,
      -używam wszystkich przypraw,
      -z owoców i warzyw: jabłka, gruszki, kapusta we wszystkich postaciach, papryka,
      ogórki zielone i kiszone, pomidory, w zupach: marchewka, pietruszka, seler,
      por, oprócz tego cebula, rzodkiewka, sałata,

dlaczego nie mogę sezamu, chałwa jest z sezamu i jest taka pyszna?
      • kruffa Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 19:27
        Jak na twojej diecie dziecko nie wygląda jak burak to nie jestem pewna czy to
        alergia, a jesli juz to bardzo drobniutka.
        Twoja dieta zawiara tyle silnych alergenów i chemii, że większośc dzieci z tego
        forum dawno juz leżałoby po takiej diecie matki pod kroplówką z hydrocortizonem.
        Więkoszości tego co ty jesz ja nie jadałam nawet przed ciażą.
        Bardziej niebezpieczne od nabiału sa truskawki, maliny, mak, o sezami już nie
        wspomnę. Ogólnie - nie jestes na żadnej diecie.
        Jesteś pewna, ze twoje dziecko ma alergię? Mogę się założyc, że ten pasztet
        drobiowy ma w sobie pochodne mleka.

Kruffa

• ana256 Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 08.01.06, 15:19
        No to ja mam kilka sugestii:
        Paszet gotowy może zawierać serawtke ( białko mleka krowiego).
        Chleb tez. Poszukaj piekarni gdzie sie dogadasz jak pieką albo piecz w domu.
        Nie polecałabym wedlin nawet swojskich bo zwierają dużo przypraw 9 wiesz jakie?
        Kisle gotowe uwaga na barwniki sztuczne .
        Cini mini - przeczytaj etykietke co zawieraja, tak samo chałwa.Sezam jest
        alegizujący.
        Ciasta gotowe - czytaj etykietki.
        No i przyprawy czy uzywasz vegete , kucharek, jarzynke?
        Popracuj na etykietkami.
        W produktach gotowych jest wiele ukrytych alergenów.Dodatki do żywności czyli
        chemia nie jest wskazana dla alergika.
    • agusiaa1_mama_ignasia Re: tylko pierś- w jakiej kolejności inne pokarmy 05.01.06, 21:08
      Ignaś ma takie objawy:
      -kupki konsystencji kisielu, kolor żółto- zielony, żółto pomarańczowu, zielony
      z pasmami koloru ciemno zielonego
      -chrapie
      -ulewa
      -3 razy miał na policzkach wysypkę i przesuszoną skórę, teraz na bużce są tylko
      takie lekko czerwone suche placki- pod brodą, pod ustami, pod nosem
      -na całej bużce są takie krostki pod skórą, kaszka, której nie widać, trzeba
      dotknąć
      -dzisiaj pojawiłw się na twarzyczce, w tym na powiekach drobniutkie czerwone
      krostki, prawie nie widoczmne
      - przez długi czas synek miał katar i lekki kaszel, przeszedł już zapalenie
      płuc i zapalenie oskrzeli
    • agusiaa1_mama_ignasia do kruffy 08.01.06, 12:45
      Zapomniałam napisać jeszcze, że Ignaś ma też zmiany na uszach- czerwone placki
      z łuszczącą się skórą. Wczoraj pojawiły się też zmiany za uszami- mnóstwo
      czerwonych krostek, z których zrobią się póżniej takie ranki (łuszczące
      placki). Oprócz tego synek puszcza bardzo dużo bączków. Dzisiaj na główce w
      okolicach ciemiączka zauważyłam dwa żółte strupki, czy to może być
      ciemieniucha, czy możliwe żeby pojawiła się u dziecka, które ma już 5,5
      miesiąca?

Wysypka raczej dziecka nie swędzi i raczej nie bali go brzuszek.

Twoim zdaniem moja dieta to żadna dieta, ale tak pokierowali mną lekarze. Nie
      jem mleka (w tym wędlin oraz produktów, które zawierają: serwatkę, maślankę,
      masło, mleko w proszku, laktozę), czekolady, miodu, ryb, cytrusów.

Spróbuję jeszcze raz opisać naszą historię, nie wiem co robić, może Ty mi coś
      doradzisz...?

Kiedy Ignaś miał kilka tyg. zaczęła schodzić mu skóra z brwi, czoła i główki. Z
      brwi i czoła złuszczyła się b. szybko ale z głowy schodziła chyba z dwa
      miesiące. Jedni mówili, że to delikatna ciemieniucha, inni, że taki jego urok.
      Kiedy synek miał półtora miesiąca dr w poradni patologi noworodka obejrzała mu
      główkę i stwierdziła, że to mogą być początki skazy i żebym przestała pić
      mleko, ale przetwory mogę. Póżniej małego widziało jeszcze wielu lekarzy
      dlatego, że mieliśmy tę nieprzyjemność leżeć w szpitalu i żaden z nich nie
      potwierdził słów tamtej lekarki. Więc ja głupia, wyrodna matka nadal piłam to
      mleko ibyłam zdania, żę nie mogę bez niego żyć...!!!! Jak synek miał 2,5 mies
      to pierwszy raz go wysypało- policzki i uszy, diagnoza: delikatne zapalenie
      skóry, które raz dwa minie, do smarowania sterydy. Za jakieś dwa czy trzy tyg.
      znów wysypka, znów posmarowałam kilka razy sterydami. Po pierwszej wysypce sama
      odstawiłam całe mleko, po drugiej pozostałe produkty. Trzeci raz pojawiła się
      kiedy ja nic z ww rzeczy nie jadłam, po tyg. wysypka sama zniknęła smarowana
      tylko Lipobase. Odstawiłam też oliwkę i wszystkie kremy dla dziecka, przestałam
      używać kosmetyków sama. Przez kilka tyg. bużka była śliczna synek tylko
      okresami ulewał, kupy były nieciekawe, chrapał i puszczał b. dużo bąków. Jedna
      mądra dr w międzyczasie kazała nam przejść na Bebilon Pepti- kiedy mały miał
      3,5 mies- i stwierdziła, że dosyć już tego cyca, mam tylko nadzieję, że dobrze
      zrobiłam, że nie zrezygnowałam z karmienia piersią. Byłam wtedy też z synkiem u
      alergologa, dr powiedziała, że to napewno nie alergia bo te krostki takie małe
      i delikatne i że ja prawdziwej wysypki nie widziałam, jej zdaniem to raczej
      nietolerancja pokarmowa ale na wszelki wypadek mam nie jeść ww produktów. Dla
      mnie wysypka ta twarzy mojego dziecka jaka by nie była i tak będzie największa
      na świecie. Objawy takie jak pisałam wcześniej wciąż się utrzymywały więc
      zrobiłam badania na pasożyty- nic nie wyszło, teraz je powtarzam. Zbliża się
      czas kiedy powinnam wprowadzić do menu mojego dziecka jeszcze coś poza moim
      mlekiem więc znów udaliśmy się do alergologa, tym razem do innego. Cała wizyta
      trwała może 10 min., dr o nic nie pytała, to raczej ja mówiłam, nawet porządnie
      dziecka nie zbadała. Mam jeść tak jak jem w tej chwili, przepisała Fenistil i
      Lipobase, dała przepis na pierwszą zupkę o której pisałam powyżej. Fenistilu na
      razie nie podaję. Policzki dziś są ładne ale na uszach i za uszami wygląda to
      paskudnie. Co lekarz to inna diagnoza a ja boję się o swoje dziecko bo wiem, żę
      jeśli teraz czegoś nie zrobię to może być tylko gorzej. Wreszcie wymusiłam na
      pediatrze skierowanie do alergologa i spróbuję umówić się na wizytę do dr
      Gwardysa z Łodzi, który był polecany na tym forum. Ja mieszkam w niewielkim
      mieście- 60 tys. mieszkańców- i u nas alergologów jak na lekarstwo.

Jak coś jeszcze mi się przypomni to dopiszę.

Błagam o pomoc, co mam dalej robić?

Mogę wysłać Ci na priv zdjęcie twarzyczki mojego dziecka i ocenisz wtedy na
      własne oko jak wygląda ta wysypka.

Pozdrawiam.
      • kruffa Re: do kruffy 08.01.06, 18:36
        Któraś z dziewczyn podała ci w tym watku dietę od której można zacząc - to jest
        zresztą dieta, którą przepisuje na początek alergolog do której chodzę z córką.
        Nie jest to coś wymyslonego przeze mnie, ale przez lekarza z ogromnym
        doświadczeniem.
        Chętnie ci pomogę, ale pamiętaj, ze ja lekarzem nie jestem. To co napisałaś w
        ostatnim poście wskazuje że twoje dziecko ma alergię.
        Na twoim miejscu przeszłabym na prawdziwą dietę hypoalergiczną i poczekała na
        ustąpienie objawów. Potem zaczęła dopiero rozszerzac dietę synkowi - zaczynając
        od 1 produktu przez tydzień, po tygodniu jak nie bedzie zmian, następny itd.

Żeby ci trochę pomóc z tą dietą przeanalizuję co dotąd jadłas i co może byc nie
        tak - może to ci trochę pomoże.

-chleb zwykły i razowy, margaryna bezmleczna np. delma, dżemy (czarna porzecza,
        jagoda, wiśnia, truskawka), wędliny swojskie (kiełbasa, białe), jeśli chodzi o
        mięso to jem wszystko, pasztet drobiowy,

większosc chlebów zawiara pochodne mleka i polepszacze, dzemy jesli są ze sklepu
        zawierają kwasek cytrynowy (o truskawkach nie wspominam, bo są zabronione),
        swojskie wędliny zawierają najczęściej saletrę i różne przyprawy np. czarny
        pieprz i czosnek. O pasztecie nie wspominam - nie wiem czy jest to zwykły ze
        sklepu czy domowy, ale do domowych dodaje się przyprawy, jajko, masło itd.
        Osobiście jestem przeciwniczką margaryn jako mega rakotworów.

-ziemniaki, ryż, kaszę gryczaną i jeczmienną,

tutaj jest ok - nie ma żadnych dodatków i niebezpieczeństw (oczywiście uczuli
        może wszytsko ale załóżmy na początku że to jest ok jako produkt naturalny)

-kisiele (truskawka, żurawina, morela), brzoskwinie z puszki, biszkopty LU,
        ciasteczka owsiane LU, chałwę, cini minis, ciasta: olejowe z jabłkami, makowiec
        i inne z olejem lub margaryną bezmleczną,

kiśle sa pewnie z torebki, a to mega rakotwory pełne chemi, brzoswinie z puszki
        mają w 99% przypadków kwasek cytrynowy w składzie, wszelkie ciasteczka ze sklepu
        jeśli nawet nie zamierają mleka mają w składzie nie wiadomo co - wystarczy
        przeczyta skład, CHAŁWA - TO SEZAM (ZABRONIONY !!!! podobnie jak orzechy) i
        mnóstwo chemi, cini minis - nie dam sobie ręki uciąc bo nigdy tego nie jadała,
        ale pewnie na opakowaniu jest napisane że mogą zawierac sladowe ilosci orzechów
        i mleka, poza tym mnóstwo chemi i przypraw. Podobnie jest z wszelkimi ciastkami
        ze sklepu.
        -od czasu do czasu zjadam jajko,
        może uczulac lub nie - to trzeba sprawdzic, ale jeśli nawet nie uczula to raczej
        lepiej jest jej jeśc w przetworach a nie np.jako jajeczniczę - czyli w dużym
        stężeniu

-piję kompoty: jabłko, gruszka, śliwka, wiśnia, truskawka, wodę z sokiem
        malinowym, zieloną lub czarną cherbatę, od czasu do czasu lampka wina lub pół
        szklanki piwa,
        Kompoty mogą byc, ale domowe z zastrzeżeniem, że nie wolno ci truskawek i malin.
        Sklepowych bym nie tykała.

-używam wszystkich przypraw,
        Większośc ma właściwości uczulające, pomijam już fakt, że większośc zawiera
        glutaminian sodu.

-z owoców i warzyw: jabłka, gruszki, kapusta we wszystkich postaciach, papryka,
        ogórki zielone i kiszone, pomidory, w zupach: marchewka, pietruszka, seler,
        por, oprócz tego cebula, rzodkiewka, sałata,

Warzywa, które nie rosną w tej chwili naturlnie (w sumie żadne nie rosną o tej
        porze roku) sa naszpikowane chemią - czyli rzodkiewka, sałata, ogórek odpadają.
        POnadto na początku wyklucza się pomidora, selera i paprykę.

Reasumując:
        U twojego dziecka nie jest chyba tak tragicznie, ale dobrze gdybyś przeszła na
        dietę i potem stopniowo próbowała wprowadzac kolejne produkty. No i oczywiście
        wapno - 1000-1200 mg w tabletkach (nie musujące)
        I poszukała dobrego lekarza. Osobiście uważam, że do dobrego warto się nawet
        przejechac raz na 2 m-ce i 200 km.

Ja jestem na takiej diecie od 8 m-cy, tylko ze jem jeszcze biały ser, kefir i
        czasami jogurt naturalny - głodna nie chodzę, a wyniki mam tak dobre (jestem w
        ciąży), że lekarz cały czas wręcz zabraniał jakichkolwiek suplementów
        witaminiowych smile))

Kruffa

• agusiaa1_mama_ignasia Re: do kruffy 08.01.06, 18:58
          Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź.
          Spróbuję ograniczyć to co jem, choć wiem, że będzie ciężko. Pożegnam się ze
          słodyczami, wędlinami, przyprawami itd. Mam jeszcze kilka pytań:
          1. czy mogę używać przypraw typu majeranek lub zioła prowansalskie?
          2. czy to co pojawiło się na głowie Ignaśka to może być ciemieniucha?
          3. czy dobrze zrobiłam, że chcę nadal karmić i nie podaję Bebilonu pepti?
          4. jakie owoce i warzywa mogę jeść?5
          5. czy mogę jeść kapustę kiszoną?
          • solidna Re: do kruffy 09.01.06, 11:11
            Ago
            wiem, że nie jest Ci łatwo, ale jeśli chcesz dalej karmić piersią, powinnaś zmienić nastawienie i odstawić zakazane produkty.

> 1. czy mogę używać przypraw typu majeranek lub zioła prowansalskie?