Dodaj do ulubionych

39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice

13.01.06, 14:51
Dziecko dostało wczoraj 3 dawkę którą zwróciło idzień był taki słabawy. Noc
nieprzespana, dziecko płakało itd. teraz nie wymiotuje, ale jest wysoka
gorączka. Oprócz tego te charczenia, chociaż mniejsze jak wczoraj. Czy może
być taka reakcja na lek? I po takim czasie?
Obserwuj wątek
    • maladorotka Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:02
      To zbieg okoliczności, maly cos zlapal, byc moze grypa jelitowa badz gardlo,
      dlatego dziecko zwymiotowalo.
    • kerstink Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:17
      Tak jak juz wczoraj napisalam wymioty moga byc objawem przy odrobaczaniu, jesli
      faktycznie byly robaki. Tak rowniez potwierdzila nam lekarka, moja corka tak
      miala. Goraczka - nie wiem. Niedobrze z ta goraczka.
      K.
      • maladorotka Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:21
        No wlasnie dlatego mowie, ze tu sie cos wykluwa dodatkowo. Nie mozna wszystkich
        wsadzac do jednego worka.
    • sigvaris Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:27
      Gor.ączka też może być jednym z objawów pozbywania się i robaków i toksyn.
      Zatruty organizm zawsze w czasie leczenia dostaje jeszcze wiecej toksyn, bo
      gady jak giną wydzielaja z siebie wszystko w trójnasób.
      Dużó pić i jednak przy takiej temperaturze poradź sie jakiegoś lekarza, jeśli
      ta temperatura się utrzymuje.
      Jeśli jednak ślad po niej ... tylko obserwuj co będzie dalej. Napisz co się
      dzieję, proszę.
      • qdachi Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:39
        po pierwszej dawce leku załatwił się chyba z 5 razy, ale przy 2 raz cupeńkę,
        przy 3 którą zwrócił po ok. godz. zrobił też minimalnie późnym wieczorem. Dr. M
        wczoraj jak dzwoniłam pytać czy to normalne z wumiotami powiedziała że tak ale
        czy zrobił kupę, bo to ważne aby gdzieś te robale wyleciały. Kazała zrobić
        lewatywę, dałam czopek i dziś zrobił 2 takie spore, kupy z włoskowatymi
        przeźroczystymi nitkami. Noc była tragiczna bo mały cały czas popłakiwał i nie
        przespaliśmy noc. Mi wydawało się że nie może organizm pozbyć się tych robali i
        ma zalegania-sama to wymyśliłam.
    • nowajulka Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:39
      Przyczyn może być sporo...być może pozbywa się toksyn, być może tak zareagowal
      na składniki pyranthelum czy być może dodatkowo wykluwa się infekcja wirusowa.w
      końcu szaleje grypa jelitowa..........a te charczenia pojawiły się po zazyciu
      leku ?
      • qdachi Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 13.01.06, 15:53
        Tak, po tej 3 dawce, taki mokry kaszel jakby nie mógł sobie odkasłać ale dziś
        już mniej. No zobaczymy. Ja mam nadzieję że to po lekch, bo juz przerobiliśmy,
        zapalenie płuc kilka zapaleń oskrzeli katar niemijający i co gorzsza co lekarz
        to inna diagnoza. A dziecko słabe.....
        • aneta7611 Re: 39,5 gorączki po pyrantenum? Jestem w panice 02.05.06, 23:24
          Mam podobny problem! moja 3letnia coreczka rozopczela leczenie lambliozy dwa
          miesiace temu po podaniu pierwszej dawki metronidazolu wystapil u niej
          charakterystyczny krtaniowy kaszel .ktory mimo leczenia syropami odczulajacymi
          i anybiotykiem utrzymuje sie do dzis a w powtornym badaniu na lamble wynik byl
          ujemne co dalej pomocy nie sadze zeby byla to alegia
          • sigvaris Re: aneta7611 03.05.06, 10:32
            1. mam nadzieję, że Wy też byliście leczeni w czasie kiedy dziecko dostawało
            ten metronidazol. Szkoda, że nie dostało Furazolidonu, to lżejszy lek...
            2. Mam nadzieje, że wiedziałaś o porządkach w końcówce leczenia.
            3. Mam nadzieję, że robiłaś badania kontrolne najwcześniej 3 tygodnie od
            zakończenia leczenia. Lub zrobisz je teraz, ponieważ krtaniowy kaszel często
            towarzyszy lambliozie lub innym pasożytom.

Jeśli założymy, że lamblii nie ma to wtedy warto sprawdzić:
            - grzyby i pleśnie w kale (metronidazol to silny antybiotyk o
            działaniu "grzybopędnym")
            - bakterie w kale - (czasami po leczeniu lamblii ujawniają sie inni
            pasożerowie, którzy jej towarzyszyli - to mogą być więc trudne bakterie, typu
            paciorkowce, gronkowce)
            - wymaz (bakterie) z gardła - (ponieważ może nie wyjść nic w kale, przedyskutuj
            z laborantem tez taką ewentualność, ale jako ewentualność w diagnostyce)

Wszystkie te trzy badania polecam zrobić w którymś z najbliższych dla Was
            laboratoriów z tej listy:

- Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
            Mickiewicza).
            - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć
            skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ) -
            ZAMKNIĘTY LAB - chyba na korzyśc Instytutu od fag.
            - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
            Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
            867-33-89
            - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
            studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
            - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
            Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
            leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
            autoszczepionki.
            - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice-
            Ligota".

To bardzo męczący kaszel więc dlatego radzę zrobić co się da, żeby go
            powstrzymać. Nie leczony powoduje potem częste zapalenia krtani i strun
            głosowych. A leczenie tego w ciemno też nie jest rozwiązaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka