24.01.06, 19:48
wzystkie lekarki odradzaja robienia testow????dlaczego?mowia ze
prawdopodobienstwo to 50 %, sama juz nie wiem co robic, prosze o rade, moja
coreczka kiepsko przybiera na wadze, kiepski apetyt i czeste luzne kupy.od 5
m-cy dieta bezglutenowa i bezmleczna i ubogoalergiczna.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: testy 24.01.06, 19:57
      Oczywiście, że warto je robić.........u dziecka, które ma co najmniej
      roczek........i metodą immunoenzymatyczną....bo inne wykrywaja tylko duże
      alergie........a lekarki dają skierowania głównie na te tańsze metody.i pewnie
      dlatego nic nie wychodzi............ale metoda immunoenzymatyczna jest dość
      dorga............aby sprawdzić większość podstawowych rzeczy musimy liczyć się
      z wydatkiem rzedu 2 tyz sł.............(prawie wszystkie alergeny wziewne +
      połowa pokarmówki)........jednak testy te mogą wnieść wiele do leczenia
      alergii........może sie okazać bowiem, że dziecko jest uczulone np na pleśnie
      ale gółwne obajwy daje jabłko, które wchodzi w reakcję krzyzową z pleśniami
      właśnie (tak serio to nie wiem czy pleśnie reagują z jabłkiem).........
      Jednak aby nie wywalić pieniędzy w błoto trzeba wykluczyć pasożyty i
      kandydozę....bo one dają także alergiczne objawy...........które nawet testy
      mogą potwierdzić.....a przyczyna ich jest inna..........
      Prz tych objawach sprawdź lamblie.............
    • mami2001 Re: testy 25.01.06, 19:03
      moja gastro kazala dac lek na lamblie i robaki wiec ja to dziecku podalam bez
      robienia badan kalu. Nic sie nie zmienilo.Mnie interesuje ten cholerny gluten,
      w wypisie szpitalnym z sierpnia napisali tylko o glutenie ze tak jakby ta
      wielkosc odpowiadala alerii/nietolerancji.Jak czytam o celiaklii to mi pasuje
      idealnie i jestem zalamana.Zaczelo sie w 14/15 miesiacu zycia w miesiac po
      odstawieniu od piersi, biegunka zz temp, i potem nawracajace
      biegunki,zielone,spadek masy,brak apetytu.Do tego dziecko moje jest niejadkiem
      i po skonczeniu cyca przemleczylam ja, na 7 posilkow bylo 5 mlecznych
      (mleko,jogurty,serki,kaszki )Prosze o rade co oprocz lamblii mam robic zeby ten
      gluten dal mi spokoj, dziekuje i pozdrawiam
      • nowajulka Re: testy 25.01.06, 20:57
        A robiłaś kał mykologicznie ?
        \Gluten odstaw...........jeszcze upewnij się wcześniej co do
        wyniku.........odstaw i czekaj aż znikną objawy............
    • mami2001 Re: testy 26.01.06, 19:22
      wiesz co ona nie jadla glutenu przez 4,5 m-ca.Je 9 dni i nic sie nie dzieje,
      kupy w normie choc rzadko plastelinki, raczej papkowato-budyniowe zielone bo
      pije 450 ml dziennie nutra, wiec kolor raczej od nutra. jak juz ja
      sprowokowalam glutenem to zamierzam sprawdzic z krwii ten gluten czy cos
      jeszcze mam przebadac bo jade w poniedzialek?serdecznie dziekuje
    • kruffa Re: testy 26.01.06, 19:28
      Testy mozna robic od urodzenia. Może się jednak zdarzyc, że dziecko będzie miało
      alergię IgE niezalezną, dlatego warto zacząc od IgE całkowitego, a potem dopiero
      (jesli wyjdzie podwyższone) mozna pokusic się o swoiste na posczególne alergeny.

Kruffa
      • jagoda9999 Re: testy 30.01.06, 10:43
        Jeśli IgE całkowite wyszło 20,07, a objawy ogromne to można przypuszczać, że
        alergia IgE niezależna?!
      • nowajulka Re: testy 30.01.06, 11:19
        Kruffa, kiedy IgE jest podwyższone.mój syn ma 30..a ja przymierzam się właśnie
        do testów z krwi................
        • pasmo30 Re: testy 30.01.06, 15:27
          Ja mam takie normy IGE całkowite (z laboratorium).
          0-1 lat: 0-29 IU/ml
          1-2 : 0-49
          2-3: 0-45
          3-9: 0-52
          dorośli: 0-87
          • nowajulka Re: testy 30.01.06, 16:21
            No to my w takim razie mamy w normie.dzieki za odpowiedx.............sama nie
            wiem już czy robic te testy...........jak nic nie wyjdzie, to moja rodzina się
            wścieknie (zbierałam tę kwotę 2tys zł od wszystkich, jak lecialo)
    • mami2001 Re: testy 30.01.06, 21:28
      wiec moja corka majac rok i skonczone 4 m-ce miala IgE calkowite 28, 39 IU/ml
      czyli to znaczy ze to jest w normie?Badania byly robione w bardzo kiepskim
      stanie w szpitalu, zielone nawracajace biegunki, kiepska masa ciala i jeszcze
      bardziej kiepski apetyt.Cala czas podejrzewam taki stan przez przemleczenie,
      gdyz 85%/dobe jadlospisu zawieralo mleko krowie.Dzis robilam gluten z krwi
      przy podawaniu ketotifenu(panie mowily ze lek nie znieksztaci wynikow)mala jest
      sprowokowana od 2 tyg i nic sie nie dzieje.Wyniki pojutrze.Jest w znakomitej
      formie, slicznie zajada i jest zywo zainteresowana jedzeniem-kazdym!Taki stan
      widze pierwszy raz w zyciu, mala ma 21,5 m-ca.dziekuje za pomoc wszystkim
      dziewczynom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka