Dodaj do ulubionych

Gronkowiec-pytanie

28.01.06, 15:53
Jak sprawdzić czy dziecko ma gronkowca lub candidę? Co oddaje się do badania?
Gdy zapytałam w labolatorium pani zapytała mnie "a gdzie ma być ten
gronkowiec? w gardle?" A skąd ja mam wiedzieć czy moje dziecko ma np.
gronkwca i gdzie?
dziękuję
Nikka
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Gronkowiec-pytanie 28.01.06, 19:16
      Candidę sprawdzasz oddając kał do badania.wynik + lub 10^3 nie oznacza
      przerostu drożdżaka.ale jeżeli taki negatywny wynik jest po przeleczeniu i
      zastosowaniu diety antygrzybicznej to nie należy wpadac w
      euforię.......ponieważ drożdżaki mogłu nie wyjśc, ale w dalszym ciągu (dr Janus
      z forum candidy twierdzi, że nawet do 3 lat) ich zarodniki krązą w
      organizmie..........wtedy oznacza to, że na razie nic się nie dzieje, ale nie
      należy zaprzestawać diety................
      Gronkowiec faktycznie mozna zbadac wszędzie....w krwi, w mleku matki (przy
      czestych zapaleniach piersi), na skórze (w przypadku saczących się, trudno
      gojących się ran lub łuszczących się miejsc)lub w gardle (przy uproczywym
      kaszlu i innych dolegliwościach ze strony dróg oddechowych........podejrzewam,
      że w nosie tez może być.............ale za to nie dam sobie głowy
      uciąć.........a co sie dzieje ?
      • nikka11 Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 00:17
        Skóra, skóra i jeszcze raz skóra. Ciągłe zmiany, aczkolwiek nie ma ran. Zmiany
        mają charakter małych krostek, które np na dłoniach łączą się w liszaje, skóra
        jest zgrubiała, sędząca. Rozpoznanie przez lekarza AZS. Ale ja ciągle szukam...
        U nas w rodzinie nikt nie ma tej choroby. To jak tutaj zbadać gronkowca?
        Tak się zastanawiam. Jak byłam mała byłam w szpitalu i miałam gronkowca. Do
        dzisiaj nie interesowałam się tą bakterią. Możliwy jest nawrót i zarażenie
        dziecka np podczas ciąży?
        • sigvaris Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 10:34
          W Waszym przypadku można zrobić posiew kału w kierunku bakterii (gronkowiec
          może byc też w przewodzie pokarmowym i stąd mogą też być te zmiany na skórze).
          Lub spróbowwać wymazu (zeskrobka) z miejsc zmienionch chorobowo.
          Musze poszukać, wkleję Ci laboratoria dobre od takich wymazów.

Kał (nie wiem skąd jesteś), ale w Wa-wie dobrze badać pod adresem www.bakter.pl

• sigvaris Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 10:37
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=27748150&v=2&s=0
            Nie wiem, czy sprawdzałaś inne rzeczy, które też mogą powodować takie objawy na
            skórze dziecka, więc wklejam. Warto poczytać.
            • nikka11 Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 19:45
              Dziękuję za odpowiedź. Robiliśmy badania na robaki i 1 na lamblie. Powtórzymy
              jeszcze na lamblie. Muszę sprawdzić tego gronkowca i candidę. Mieszkam w
              Radomiu. I z tego co wiem to nie ma nikogo na forum z Radomia (kiedyś pytałam).
              Muszę znaleźć dobre labloatorium. Jeszcze raz dziękuję.
          • sigvaris Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 10:41
            A tu wykaz labów od wymazów (oni nie zadają pytań skąd brać wymaz, wiedzą to bo
            tam pracują lekarze). Cenę i inne szczegóły trzeba ustalić przez telefon.
            Te laboratoria robią też autoszczepionki na swoje znaleziska (w tym gronkowca),
            u mnie dopiero autoszczepionka pomogła, antybiotyki "ogólne" mimo wrażliwości
            gronkowca na nie, nie działały:
            - Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul.. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
            Mickiewicza).
            - Laboratorium "ALAB" we Wrocławiu przy szpitalu klinicznym. Trzeba mieć
            skierowanie od lekarza. Wrocław ul. Chałbińskiego 4 ( Akademia Medyczna ).
            - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
            Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
            867-33-89
            - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
            studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
            - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
            Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
            leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
            autoszczepionki.
            - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice- Ligota.
        • nowajulka Re: Gronkowiec-pytanie 29.01.06, 19:53
          Sprawdź jeszcze poziom cynku..............daje azs - owopodobne
          zmiany...........
          pewnie, że mogłaś tym zarazić dziecko..........
          • nikka11 Re: Gronkowiec-pytanie 31.01.06, 02:00
            Na czym polega to badanie (poziom cynku)? Pobranie krwi. Nigdy nie słyszałam.
            dziękuję
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka