xxxinkaxxx 31.01.06, 08:28 hej, czy ktos wie jakie produkty zawieraja duzo latwo przyswajalnego magnezu? wiem, ze avokado ma sporo, ale to chyba "grupa wysokiego ryzyka"? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beciaw2 Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 08:51 A pestki dyni może? Kiełkowane są b. bogatym źródłem żelaza, cynku i magnezu. Sprawdzę w domu co jeszcze w mojej magicznej książce i napiszę jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx do beciaw... 31.01.06, 17:10 Beata, a jaka to magiczna ksiazka? podaj szczegoly, prosze.... Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx Re: do beciaw... 31.01.06, 17:11 zapomnialam - pestki dyni nie przeszly... Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: do beciaw... 01.02.06, 08:45 A taka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=35122205 Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw2 Re: do beciaw... 01.02.06, 08:48 Podobno siemie lniane też ma sporo magnezu. Odpowiedz Link Zgłoś
asiabed Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 11:32 suszone owoce - morele, figi. Orzechy (tylko moga uczulac), pelne ziarna zboz (maja gluten - wiec trzeba uwazac przy alergiach), warzywa o ciemnozielonych lisciach (salata, brokuly, szpinak! i inne), kakao (uczula), tofu (soja tez uczula). Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 17:08 taaa, no to wiadomo skad niedobory... z wymienionych to moja mala tylko morele moze (ale suszonych nie...) Odpowiedz Link Zgłoś
momi-m Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 17:25 Duzo magnezu mają produkty niezbyt przyjazne dla alergików,a z bardziej przyjaznych to krótko gotowana kalarepa,botwinka,szpinak(ale zawiera histaminę). Rosliny strączkowe i kasza jaglana,bo gryczana bardziej małomagnezowa jest... Acha,amarantus i nasionka dyni.Pozdrawiam Ineczko. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 18:00 To szpinak zawiera histaminę ? A co jeszcze ją zawiera ? poza wołowiną ? Odpowiedz Link Zgłoś
momi-m Re: niedobory magnezu- jakie produkty podawać? 31.01.06, 18:24 Truskawki,ananas,banan,bakłazan,szpinak,awokado,pomidorki,wołowina,ryby ale nie pamiętam czy wszystkie,ciecierzyca,soczewica,kapusta kiszona,dynia,sery tez nie wiem dokładnie które,Misio,Tamari,sos sojowy i na marginesie to jeszcze wino,piwo.Poszukaj na atopowe.pl Ktos polecał angielskojęzyczną stronę o produktach z histaminą itp. ale juz nie wiem gdzie dokładnie to było.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxinkaxxx ...momi-m.... 31.01.06, 20:14 skad to wszystko wiesz? z atopowe.pl wlasnie??? jak mala? co teraz jecie? bo neo nie- prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
momi-m Re: ...momi-m.... 01.02.06, 10:38 Hej Inka!Z atopowe.pl o histaminie,a o magnezie to z książek różnych.... czytam bo szukam witamin.... bo nie jemy neo i nic co z mlekiem się widziało,a ostatnio to nawet sinlac poszedł w odstawkę.W testach (metoda chemiluminescencyjna) wyszedł indyk o.k - klasa 0,ale jak podam do obiadku to potem drapanko i jak tu wierzyć testom.Z ryzem jest tak samo. Reakcja na białko - a indyk nie uczula..?....wiem,że nic nie wiem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś