Dodaj do ulubionych

Mam do was parę pytań związanych z alergią...

11.03.06, 15:33
Moja prawie dwuletnia córka ma stwierdzoną alergię na podstawie testów z krwi
i biorezonansu. Jest uczulona na mleko, marchewkę, soję, mąkę pszenną,
gruszkę, pomidora, ryby, również w niewielkim stopniu na ziemniaki.
Całkowicie z jej menu wyeliminowałam produkty melczne (pije Bebilon Pepti).
Staram się jej również nie podawać innych alergizujących rzeczy.
Za namową Sigvaris zrobiłam jej badania kału i nic nie wyszło poza śladowymi
ilościami candidy.
Muszę też dodać, że córcia bardzo rzadko robi kupę (zazwyczaj raz na dwa dni)
i nie wygląda ona najlepiej - zazwyczaj jest ciemnozielona o papkowatej
konsystencji, bądź wręcz rzadka. Zamierzam podać jej probiotyki, ale
zastanawiam się tylko jakie. Może podpowiecie coś ?
Jeszcze jedno dotyczące kupy. Czasami zdarza się, że w tych kupach zanjdują
się takie małe czarne grudki jak mak, czy piasek. Czy możecie mi
odpowiedzieć, co to może być ?

Najgorsze jest to, że ciągle pokazują jej się zmiany alergczne. Jedynym takim
najczęściej zmienionym miejescem są jej nadgarstki i wierzch dłoni. Są to
czerwone, suche zmiany. Reszta skóry wygląda normalnie, tylko czasami na
twarzy pojawiają się pojedyńcze krostki.

Córcia jest strasznie blada i ma podkrążone oczy. Pobrałam jej krew na
badania w kierunku anemii, ale wyniki będą w poniedziałek. Na klatce
piersiowej zaobserwowałm również takie małe czerwone kropki (zupełnie jak
piegi). Wiem, że kiedyś któraś z was o tym pisała, ale nie mogę znaleźć.

Czasami załamuję ręce i nie mam już siły dalej walczyć. Całe szczęście, że
córcia jest pogodna.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: Mam do was parę pytań związanych z alergią... 11.03.06, 15:46
      Ja podaję ac zymes i beneflorę.jednak pamiętaj, że nawet probiotyki moga
      uczulac.każdy musi znalźć odpowiedni preparat dla siebie.............jeżeli
      docelowo będzie po nich poprawa (a po kilku dniach podawania nastąpi
      pogroszenie objawów) będzie znaczyło to, że pzyczyna może byc jednak grzyb....
      tak czy siak probiotyki pomogą w problemie kupowym.......oczywiście nie do
      końca, jeżeli spozywa jakis alergen........ale trochę na pewno pomoże.......
      Z Twojego postu wnioskuje, że robiłaś także kal na pasożyty i antygen
      lamblii.......mogłabyć odrobaczyć dziecko profilaktycnie pyranthelum i zobaczyc
      czy będzie różnica.........nie zaszkodzi (o ile nie jest uczulona na składniki
      syropku) a może pomóc..bo w badaniu robale zwykle nie wychodzą.........to tak
      odnośnie podkrażonych oczu, tych drobinek w kupie..........
      • lidszu Re: Mam do was parę pytań związanych z alergią... 11.03.06, 16:10
        A pyranthelum jest na receptę ? Chciałabym ją jednak profilaktycznie
        odrobaczyć.
        • nowajulka Re: Mam do was parę pytań związanych z alergią... 11.03.06, 17:49
          Tak, na receptę.........pamiętaj o tym, że wszyscy domownicy powinni się
          odrobaczyć........i o sprzątnieciu całego domku...........będziesz miala z
          głowy świąteczne porzadki hi,hi..............
    • kerstink Re: Mam do was parę pytań związanych z alergią... 11.03.06, 16:23
      Czy jestes pewna co do Bebilonu Pepti ? Sporo dzieci jednak na to reaguje zle.
      Twoja corka ma juz dwa lata i nie szkodzi jej, gdy jej na jakis czas odstawisz
      go, ew. zmienisz na Nutramigen. Co je twoja corka ?

Objawy jednak moga wzkazac na te pasozyty, lamblie, nawet jak nie wychodza.
      Mysle, ze badanie na antygen lamblii nie robilas, tylko ew. badanie kalu na
      lamblie ? To jest roznica. Pyrantelum nie pomaga w przypadku lamblii, ten lek
      jest na pozbycie sie glisty, owsicy, tegoryjca. Warto oczywiscie sie pozbyc,
      jednak lamblie leczy sie innymi lekami. Poczytaj posty Sigvaris na temat
      polecanej kolejnosci odrobaczania.
      K.
      • lidszu Re: kerstink 11.03.06, 18:27
        córcia dostaje BP od 2 tyg życia i nie wiedzę, aby jej szkodził. Jak dotąd
        żaden arelgolog nie zasugerował zmiany na Nutramigen.

Co jemy ? Mamy raczej ubogie menu. Należą do nich gulasz z udźca z indyka
        (przygotowuję go przygotowuję na rosole gotowanym bez marchewki), pieczony
        kurczak, płatki ryżowe, ryż. Na śniadania zazwyczaj jemy albo kanapki z chleba
        żytniego z wędliną, albo kaszę, albo jajecznicę. Bardzo mało je warzyw - lubi
        kiszone ogórki, czasami zje również świerzego. Je również buraczki. Z owoców je
        jabłka i czasami banany. Pije soki, herbatki i domowe kompoty.

Powiedzcie mi od czego powinnam zacząć jeśli zdecyduję się na odrobaczanie ?
        • kerstink Re: kerstink 11.03.06, 18:40
          Gdyby to moje dziecko, to bym odstawila na jakis czas BP. To jest proste,
          dziecku nie szkodzi. I zobaczysz, czy po 3-4 tygodniach cos sie zmienilo.

Menu rzeczywiscie ubogie. Troche mi sie nie podobaja wedliny (pewnie ze sklepu,
          mozna upiec samemu kawalek miesa), soki (chyba ze wycisniete w domu), nie
          wiadomo, czy nie reaguje na jajka. Ale probowalabym z mlekiem.

Poszukaj prosze watki Sigvaris. W nich dokladnie opisuje co w jakiej kolejnosci.
          Dobrze jednak byloby znalezc sensownego lekarza.

K.
          • lidszu Re: kerstink 11.03.06, 19:02
            A dlaczego sądzisz, że BP może ją uczulać ? Co w nim takiego jest ? Menu
            rzeczywiście ubogie. Na jajka na pewno nie jest uczulona. Wielokrotnie to
            sprawdzałam.
            Może to te wędliny. Rzeczywiście ze sklepu. Muszę sama zacząć coś piec.

Jeszcze jedno. Gdzie w W-wie mogę wykonać badania na antygen lamblii
            • kerstink Re: kerstink 11.03.06, 19:08
              Moje dzieci nie tolerowaly, inne dzieci na forum tez tak maja. Jednak takie
              mleka to sztuczne przetwory, nie oszukujmy sie. Poszukaj sklad na opakowaniu.
              Poza tym: twoje dziecko ma juz te 2 latka, nie musi dostac mleko.

Najprosciej wykonac badanie kalu na lamblie, w takim badaniu szuka sie cysty
              lamblii. Mojej corce znalazla te cysty dr Kamirska, do ktorej znajdziesz namiary
              na forum.

K.
              • lidszu Re: kerstink 11.03.06, 19:21
                Badania kału wykonywałam właśnie u dr Kamirskiej. I tak jak już pisałam
                wcześniej nic nie wyszło, oprócz śladowych ilości candidy.

Nad tym BP się jeszcze zastanowię. Nie chciałabym zostawiać córci bez mleka
                przez 3-4 tyg.

A co sądzisz o tym, że w wieku 2 lat nie ma jeszcze zarośniętego ciemiączka ?
                Cały czas dostaje Vigantol. To ciemiączko jest jeszcze tak na mniej więcej pół
                palca wielkie. Córcia w ogóle miła duże ciemiączko, ok. 2,5 cm. Początkowo
                dostawała zwykłą Vit. D3, ale w ogóle nie było rezultatów. Dopiero jak w rok
                temu zmieniłam na Vigantol, to w końcu zaczęło zarastać.

Jednak wydaje mi się, że coś tam u niej siedzi w środku. Tylko gdzie w W-wie
                znajdę lekarza, który podejmie się leczenia podejrzewanej przeze mnie robaczycy
                w ciemno ?
                • kerstink Re: kerstink 11.03.06, 19:30
                  To, ze dziecko potrzebuje mleko krowie czy jej pochodznych jest mitem,
                  szczegolnie w tym wieku. Jest to bardzo prosty test, dziecku sie nic nie stanie
                  i bedziesz pewna, czy to jest wlasnie to.

Ciemiaczko - nie mam pojecia.

Leczenia podejmie sie dr Mikolajewicz z Vega Medica www.vegamedica.pl , o
                  ile po jej obserwacji ona bedzie tego zdania.

K.
                  • lidszu Re: kerstink 11.03.06, 20:02
                    maiałam własnie zamiar zapisać się do dr Mikołajewicz. Co mnie przeraża to, to
                    że będę czekać bardzo długo na wizytę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka