Dodaj do ulubionych

Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowiedzcie!

20.03.06, 20:00
Witam,
u mojej córki (2 lata i 3 mies.) stwiedzono drożdżaki (Candida). Podpowiedzcie
mi proszę:
1. Czy powinniśmy się przebadać w tym kierunku wszyscy tzn. ja mąż i młodsza
córeczka (5 mies. która zresztą ma obiawy azs)?
2. Czy cała rodzina się powinna przeleczyć jak przy innych pasożytach czy
wystarczy leczyć tylko starszą córkę?
3.Czy warto czekać 2 miesiące na wizytę do dr Mikołajewicz czy lepiej pójść
szybciej do innego lekarza a jeśli tak to do jakiego? Np do pediatry?
4. Co można robić zanim rozpocznie się leczenie żeby nie tracić czasu?
Słyszałam coś o diecie przeciwgrzybicznej ale nie wiem na czym dokładnie ona
polega. Czy mogłybyście mi to wyjaśnić?

Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
Z góry dziękuję!
Aneta
Obserwuj wątek
    • agakos1 Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 20.03.06, 21:28
      Ja też chciałabym poznać odpowiedzi na te pytania. Dziś odebraliśmy wyniki od dr
      K. Wszyscy mamy Candidę( ja i mąż +, chłopcy -3latka i roczek ++). Też nie wiem,
      co dalej robić, do jakiego lekarza się udać. Może ktoś nam doradzi?
    • agakos1 Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 20.03.06, 21:32
      Pod tytułem Alergie jest na czerwono podświetlone odpowiedzi szukaj tutaj. Tam
      znajdziesz te diety przeciwgrzybicze.
    • sigvaris Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 20.03.06, 21:56
      1. nie wiem gdzie stwierdzono tego drożdżaka u córki (czy wymaz czy badanie
      kału, przyjmuje że przewod pokarmowy, czyli z kału), co do dalszych badań
      musicie postanowić sami. Grzybice nie sa zaraźliwe (jak inne pasożyty), poza
      przypadkiem porodu i noworodka (ale to też wtedy będzie raczej zarażenie
      miejscowe). Jeżeli dziecko 5 msc, ma objawy AZS to może jednak warto przebadać
      matke dziecka (posiew z wymazu z pochwy) i dziecko (zeskrobek ze skóry) - wtedy
      będzie jasne czy owe AZS nie jest np. grzybicą skóry z gronkowcem?
      2. całą rodziną warto przejść na dietę. Dziecku będzie przyjemniej. Mniejszy
      kłopot z dzieleniem wszystkiego na dwa posiłki. Dieta poza tym jest zdrowa.
      Jeśli wyjdą te posiewy u mamy i maluszka pozytywnie (tzn. coś wykażą) leczenie
      też będzie już jakby w toku.
      3. Do lekarza pediatry zawsze można iść. Ale nie spodziewałabym sie jakiejś
      rewolucji w leczeniu. DOstaniecie nystatyne (antybiotyk!) a może flumycon.
      Niestety po takim leczeniu nawroty są prawie pewne. W trakcie takiego leczenia
      nie robi sie badań wymazowych i zeskrobków.
      4. Grzybice leczy się prawie wyłącznie dietą. Mam na myśli grzybice przewodu
      pokarmowego. Jeśli wyjdzie grzybica u mamy (np. pochwy) albo u maluszka (skóry)
      wtedy poza dietą trzeba będzie włączyć także inne leczenie (miejscowe).

Wymaz i zeskrobek polecam zrobic u p. D. Kostrzeńskiej (telefon w wyszukiwarce).
      A dietę można podpatrzeć tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=34695152&a=34829700
      I jedna uwaga.
      Drożdżak w przewodzie pokarmowym z grzybicą pochwy często idzie w parze. Grzyb
      jest od ust do odbytu (czyli w przewodzie pokarmowym). Jak wiadomo odbyt nie
      jest daleko od pochwy. Zarażenia są więc częste. Dlatego nawet leczenie
      grzybicy pochwy też warto wspomagać dietą.

• sigvaris Re: AZS i grzyby 20.03.06, 21:58
        A tu takie małe info o powiązaniu AZS z grzybami w tle. Zerknijcie na punkt 2
        tego postu:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=38828222&a=38859352
      • anya_81 Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 20.03.06, 22:23
        Sigvaris,
        bardzo zainteresowały mnie Twoje informacje o wymazie i zeskrobku. Ale jak
        wygląda pobranie materiałów na obydwa te badania i gdzie takie badania się
        robi?? Może masz jakiś adres laboratorium (lekarza??) w Poznaniu? Pozdrawiam!
        • sigvaris Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 20.03.06, 22:47
          Wymaz to przetarcie miejsca skąd jest pobierany materiał do
          badań "patyczkiem". Oczywiście "patyczek" jest laboratoryjny i wymaz robi
          laborant. Wymaz dotyczy miejsc mokrych: oka, gardła, nosa, rany,pochwy, ujścia
          cewki, odbytu. Jest to bezbolesne badanie. Tyle że pacjent musi być na miejscu.
          Co do zeskrobka, to raz widziałam ten proceder, polega na pobraniu materiału do
          badań z suchego miejsca jakim jest np. nieuszkodzona skóra (bez ran).
          Co do labu, zaraz znajdę bo mam tu gdzieś...
          • sigvaris Re: laby od wymazów itp. 20.03.06, 22:50
            • sigvaris Re: laby od wymazów itp. 20.03.06, 22:53
              Coś mi za szybko idzie, przepraszam.
              Kiedyś z innego forum zebrałam takie info. I fakt laboratorium w Wa-wie
              trenowałam na własnej skórze, a o tym w Poznaniu słyszałam wiele dobrego od
              znajomej.
              Wklejam:
              - Kraków Instytut Mikrobiologii przy UJ, ul. Czysta (naprzeciwko AGH, róg al.
              Mickiewicza).
              - Liliana Jeżowa, Poznań, ul. Włodkowiaka 34-mikrobiolog. Specjalistyczny
              Gabinet Mikrobilogi Pediatrycznej ul. Włodkowica 34 60-334 Poznań tel (0 61)
              867-33-89
              - Dorota Kostrzeńska, gabinet- Warszawa, ul. Inżynierska 1/17, naprzeciwko
              studia TVp, tel.0226192394-bakteriolog
              - Katedra i Zakład Mikrobiologii Lekarskiej Akademii Medycznej im Prof.
              Feliksa Skubiszewskiego, Lublin, ul. Chodźki 1 tel.0817405839-zajmują się
              leczeniem przewlekłych zakażeń gronkowcowych i paciorkowcowych, wykonują
              autoszczepionki.
              - Pracownia Mikrobiologii Sl. Akademii Medycznej ul. Medyków, Katowice-
              Ligota".

Od razu dodam, że innych namiarów W Polsce nie mam.
              • anya_81 Re: laby od wymazów itp. 21.03.06, 00:17
                Bardzo dziękuję, na pewno skorzystam z informacji!
          • nowajulka Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 21.03.06, 08:18
            Niektóre laboratoria dają specjalne szpatułki i pojemniczki do domu. Tak jest
            np na Czystej. A przynajmniej było 8 miesiecy temu.
      • piotrzz Do Sigvaris ! 20.03.06, 23:12
        Przede wszystkim dziekuję za odpowiedź!
        Drożdżaki u dziecka wyszły w badaniu kału.
        Poza tym ja i mąż jesteśmy praktycznie tuż po leczeniu drożdżycy ( u mnie
        właśnie w wymazie z pochwy wyszły,mąż został przeleczony profilaktycznie)

Jeśli chodzi o pkt. 3 to czy Twoim zdaniem lepiej będzie jak się zapisze na
        koniec maja do dr M. a w "międzyczasie" przebadamy się jeszcze ja mąż i malutka.
        Czy to co napisałaś (że po antybiotyku nawrót jest prawie pewny)oznacza że nie
        ma sensu go brać? Sorry że taka jestem namolna ale nie wiem do kogo się z tym
        wszystkim udać. Wiele osób poleca dr Mikołajewicz ale na wizytę do niej trzeba
        zaczekać 2 mies. Z drugiej strony obawiam się że jak teraz pójdę do pediatry to
        on zlekceważy sprawę (tak jak do tej pory było) albo co najwyżej dostane receptę
        na ten czy inny antybiotyk.
        Badania robiłam dziecku na własną rękę pod wpływem tego o czym przeczytałam na
        tym forum. Bardz żałuję że dopiero teraz... i że słuchałam tych wszystkich
        lekarzy, traktowali mnie jak hipohondryczkę co to wymyśla dziecku choroby uncertain

Sigvaris, czytałam o Twojej córeczce, powiedz ile czasu potrzeba na pozbycie się
        drożdżaków? Czy Twoja córeczka już jest wyleczona?

aneta
        • sigvaris Re: Do Sigvaris ! 20.03.06, 23:29
          Jak zrobisz wymaz u Kostrzeńskiej to poproś o 14 dni trzymania próbki w
          kierunku grzybów (bakterie będa i mogą byc szybciej). Dostaniesz też wtedy
          mykogram, czyli wykaz co zabije te grzyby, a co nie.
          Ja akurat odradzam branie nystatyny. Ale to jest mija opinia. opini alaika po
          małych przejściach.

Do grzybicy naprawdę nie należy podchodzić jak do jakiegos strasznego problemu,
          jeśli okaże się że nie ma innego towarzystwa w organiźmie - pasożytów (mam
          nadzieję wykluczonych u Was), gronkowców - dacie radę się tego pozbyć szybko.
          Dieta jest tu naprawdę kluczowa.

Moje dziecko było leczone przez dr Mikołajewicz lekami izopatycznymi sanum. Ona
          stosuje te leki. Leczenie trwało ok 1,5 msc. - skutecznie. Jednak Martusia była
          zbyt mała na inne metody (jadła wtedy prawie tylko Nutramigen), a ja już nie
          mogłam jej karmić.

Dr M. nie jest biegła w bakteriach w tym względzie trzymajcie się Pani
          Kostrzeńskiej. Jednak rozważnie - leczenie grzybów i bakterii (jesli wyjdą)
          powinno być sprzężone ze sobą. Lepiej leczyc najpierw bakterie, potem grzyby,
          chyba że bakteriolog zasugeruje inaczej.
          • piotrzz Re: Do Sigvaris ! 20.03.06, 23:51
            Wielkie dzięki!!!
            Poczytałam o tej diecie, na pierwszy rzut oka-ZAŁAMKA ! Moja córka najbardziej
            lubi ser żółty, biały ryż, banany i oczywiście słodycze!Aha i kajzerki bez
            dodatków. Nie wiem jak ja jej tego zabronięsad

Pozdrawiam
            • kerstink Re: Do Sigvaris ! 21.03.06, 07:46
              Diete wprowadz krok po kroku, nie wszystko na raz. Zobaczysz, dziecko nawet
              kataru nie bedzie mialo. Przynajmniej moje dzieci sa bardzo zdrowe na tej diecie.
              K.
    • nowajulka Re: Pytania o grzyby - doświadczone Mamy odpowied 21.03.06, 08:15
      Sądzac po objawach o których pisałaś wszyscy powinniście zrobić badanie.
      Leczeniem objemuje się osobę z przerostem drożdżaka lub tą która ma jego objawy.
      Nie warto czekać z leczeniem na wizytę. Już teraz powinniscie stosować
      antygrzybiczną dietę, brac probiotyki i łagodne środki przecigrzybiczne.
      Szczegóły znajdziesz na stronie dr Janusa, na forum o kandydozie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka