nowajulka 14.04.06, 22:52 Czy dodatni wynik świadczy jedynie o bakteriach czy może też śiwadczyć o grzybie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kerstink Re: Testy wodorowe 15.04.06, 09:30 Nowajulka, wiem, ze pisalas o testach juz - nie przyjrzalam sie tym. Jednak teraz zwrocilam uwage, bo mojej siostrzenicy stwierdzili testami nietolerancja laktozy. Czy one moga miec cos wspolnego ? Test, o ktorym mi napisala moja siostrzenica, to tzw. H2-Atemtest, czyli wdmucha sie tak jak przy tescie na alkohol . Przez 12 godzin nie wolno nic jesc i pic oprocz wody, nie wolno palic. Nastepnie pije sie rozpuszczona w wodzie laktoze (takie stezenie, ze odpowiada 1l mleka krowiego) i sie wdmucha w urzadzenie co 15 lub 30 minut przez 4 godziny. Zaleznie od zmierzonych wartosci jest nietolerancja lub nie. Test polega na tym, ze gdy mamy do czynienia z nietolerancja, to laktoza jak wiadomo, nie jest przetworzona w jelitach, przemieszcza sie w jelito grube i tam jakos przechodzi przez scianki jelit, tworzy sie H2, CO2, metan i kwasy tluszczowe. H2 i CO2 jest wydmuchany i wlasnie sie mierzy to. O jakich testach piszesz ty ? K. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: Testy wodorowe 15.04.06, 10:12 To są te same testy, tylko mnie chodziło o testy wodorowe na bakterie w przewodzie pokarmowym. Kupy nadal pozostawiają wiele do życzenia - lekarka nie powiedziała nic jednoznacznie - kiedy zapytałam, czy ten wynik może oznaczać grzyby - powiedziała, że tak. Nie chcę dawać żadnego antybiotyku, a jednak...........te kupy mnie martwią. P.S. Testów na laktozę nie robiłam - bo się boję. I tak wiem, że ma jej nietolerancję, także obawiam się efektów. Bo po testach na bakterie źle zareagował (syrop). Starch pomyslec co by było po testacj na laktoze. P.S. My dmuchaliśmy tylko dwie i pół godziny. Bo i tak wynik wyszedł pozytywny. Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: Testy wodorowe 15.04.06, 10:18 Hmmm, niestety ci nie pomoge. Jestem kompletnie zielona w temacie. Na razie zaczne rozumiec, o co chodzi z testami. K. Odpowiedz Link Zgłoś