Dodaj do ulubionych

Jaka podłoga przy alergiku

23.04.06, 14:57
Zastanawiamy sie nad zmianą podłogi w pokoju naszego dziecka (2 lata).
Obecnie jest tam wykładzina dywanowa. Co polecicie w przypadku alergika:
panele, deski czy morze dalej wykładzine dywanowoą?
S.
Obserwuj wątek
    • jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 23.04.06, 15:13
      Wykładzina odpada, dobra jest gładka, czysta podłoga bez szpar, czyli panel,
      bądż deska, ale coś w stylu Barlineckiej. Na to polecam położyć mały dywanik lub
      dywanki (w zależności od wielkości pokoju), ale takie, które można prać !!!
      - np z Ikei (mozna znaleźć na Allegro)
      • nowajulka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 00:31
        Podpinam sie pod wypowiedź jusytki. My mamy na podłodze narzutę na łóżko (2,20
        na 2m). Na tyle gruba, aby nie było zimno od podłogi i mozna ja prać. Dywan,
        nie chciał się, skubaniec zmieścić do pralki. Za duży kupiłam buuuuuuuuu........
        • jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 08:35
          Taka narzuta to też jakis pomysł, ale zapewne ślizga sie po podłodze, a dywaniki
          z Ikei - są podgumowane od spodu więc pozostają tam gdzie je położę smilePiszę z
          Ikei, bo tylko tam spotkałam dywanki nadające się do prania, ale może są też
          jakieś inne - trzeba spojrzeć na metkę - temperaturą prania sie nie przejmujcie,
          ja piorę w 50 stopniach (minimum aby zniszczyć roztocza) i piorą się ładnie -
          nie zmieniają kolorów i sie nie odkształcają - a piorę dość często co tydzień -
          góra dwa, szybko też schną.
          • nowajulka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 20:28
            Wiadomo, że dywaniki sa lepsze. Ja też mam/miałam taki z Ikei. Tyle, że kupiłam
            za duży. Ale te małe mamy w przedpokoju i w łazience. Sprawdzając się idealnie.
    • gutekjr Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 18:08
      Polecam korek.Ma się go nie czepiać pleśń itd., jest naturalny.U nas jest ponad
      pół roku i jestem bardzo zadowolona - łatwo się ściera i nie jest zimny w dotyku
      (i na oko) jak zwykła podłoga. Poszukaj w internecie na stronie
      www.domkorkowy.com.pl.
      Pozdrawiam
      Dorota
      • jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 21:26
        Ale czy korek jest idealnie gładki? Wszelkie nierówności podłogi nawet maleńkie
        szparki sprzyjają gromadzeniu się kurzu, w nim roztoczy.
        • gutekjr Re: Jaka podłoga przy alergiku 25.04.06, 08:15
          Nasz jest lakierowany - błyszczący i jest gładki. Żeby wyczuć mini-minimalne
          wgłębienia pod lakierem naprawdę trzeba się postarać. Można posprawdzać w
          sklepie. My mamy na kleju, a ponoć jest teraz montowany na klik.
          Pozdrawiam
          Dorota
          • bo76 Re: Jaka podłoga przy alergiku 27.04.06, 21:25
            A ja też polecam drewno - panele lub deskę. Super praktyczne i łatwe w
            utrzymaniu czystości. Nie wyobrazam sobie dbania o czystość i tępienie roztoczy
            przy wykładzinie dywanowejsad A pod pupkę do zabawy w pokoju mały dywanik, żeby
            dało sią go prać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka