szczss 23.04.06, 14:57 Zastanawiamy sie nad zmianą podłogi w pokoju naszego dziecka (2 lata). Obecnie jest tam wykładzina dywanowa. Co polecicie w przypadku alergika: panele, deski czy morze dalej wykładzine dywanowoą? S. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 23.04.06, 15:13 Wykładzina odpada, dobra jest gładka, czysta podłoga bez szpar, czyli panel, bądż deska, ale coś w stylu Barlineckiej. Na to polecam położyć mały dywanik lub dywanki (w zależności od wielkości pokoju), ale takie, które można prać !!! - np z Ikei (mozna znaleźć na Allegro) Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 00:31 Podpinam sie pod wypowiedź jusytki. My mamy na podłodze narzutę na łóżko (2,20 na 2m). Na tyle gruba, aby nie było zimno od podłogi i mozna ja prać. Dywan, nie chciał się, skubaniec zmieścić do pralki. Za duży kupiłam buuuuuuuuu........ Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 08:35 Taka narzuta to też jakis pomysł, ale zapewne ślizga sie po podłodze, a dywaniki z Ikei - są podgumowane od spodu więc pozostają tam gdzie je położę Piszę z Ikei, bo tylko tam spotkałam dywanki nadające się do prania, ale może są też jakieś inne - trzeba spojrzeć na metkę - temperaturą prania sie nie przejmujcie, ja piorę w 50 stopniach (minimum aby zniszczyć roztocza) i piorą się ładnie - nie zmieniają kolorów i sie nie odkształcają - a piorę dość często co tydzień - góra dwa, szybko też schną. Odpowiedz Link Zgłoś
nowajulka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 20:28 Wiadomo, że dywaniki sa lepsze. Ja też mam/miałam taki z Ikei. Tyle, że kupiłam za duży. Ale te małe mamy w przedpokoju i w łazience. Sprawdzając się idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 18:08 Polecam korek.Ma się go nie czepiać pleśń itd., jest naturalny.U nas jest ponad pół roku i jestem bardzo zadowolona - łatwo się ściera i nie jest zimny w dotyku (i na oko) jak zwykła podłoga. Poszukaj w internecie na stronie www.domkorkowy.com.pl. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Jaka podłoga przy alergiku 24.04.06, 21:26 Ale czy korek jest idealnie gładki? Wszelkie nierówności podłogi nawet maleńkie szparki sprzyjają gromadzeniu się kurzu, w nim roztoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gutekjr Re: Jaka podłoga przy alergiku 25.04.06, 08:15 Nasz jest lakierowany - błyszczący i jest gładki. Żeby wyczuć mini-minimalne wgłębienia pod lakierem naprawdę trzeba się postarać. Można posprawdzać w sklepie. My mamy na kleju, a ponoć jest teraz montowany na klik. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
bo76 Re: Jaka podłoga przy alergiku 27.04.06, 21:25 A ja też polecam drewno - panele lub deskę. Super praktyczne i łatwe w utrzymaniu czystości. Nie wyobrazam sobie dbania o czystość i tępienie roztoczy przy wykładzinie dywanowej A pod pupkę do zabawy w pokoju mały dywanik, żeby dało sią go prać. Odpowiedz Link Zgłoś