Dodaj do ulubionych

maść z hydrokortizonem

04.05.06, 22:35
Czy mogłybyście mi podać składniki i proporcje na robioną maść z hydrokortizonem?

Moje dziecko jest strasznie obsypane i chciałabym mu troszkę ulżyć. W zeszłym roku dermatrolog przepisała nam 5 dniową kurację właśnie tą maścią i zmiany skórne ustąpiły.

Jakbyście mogły mi pomóc to byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam
Iza

PS. Byliśmy u naszej alergolog, ale ta przepisała nam tylko elidel. A na tę maść niestety mnie nie stać.
Obserwuj wątek
    • marki0 Re: maść z hydrokortizonem 04.05.06, 23:01
      są przerózne, ale ta bedzie chyba najdelikatniejsza/nie wiem czy dobrze odczytam/
      Hydrocortisoni 0,5
      ol Rapac 20,0
      Aq destil 10,0
      lekobaza ad 100,0
      jest to masć na zmiany twarzy i kończyn.Stosowac w zaostrzeniu 2 razy dziennie
      przez 3-5 dni.

Nieco silniejsza
      adici borici 1,5
      1%mg hydrocottisoni 20,0
      lekobaza 20,0

adici borici 1,5
      hydrocortisoni 0,3
      glicerini 3,0
      ol ricini 5,0
      lanolini 12,5
      Ja te maści stosowałam okazyjnie na bardzo silne zmiany od 2 m-ca.

Ale poszperaj w internecie, bo gdzies widziałam składy wszelakich maści i takich
      na bazie moczniaka, masci cholesterolowaej czy z dodatkiem sterydów. Kos mi
      kiedyś pouscił link ale oddałam kompa do naprawy i mi zniknęło.Pozdrawiam.
    • izzunia1 Re: maść z hydrokortizonem 04.05.06, 23:57
      Tylko, ze zadna apteka nie zrobi masci z hydrokortyzonem na podstawie jakiegos
      opisu. A jesli recepte lekarz bedzie wypisywal na podstawie wiedzy z internetu
      a nie tego jakie stezenie hydrokortyzonu, ewentualne srodki natluszczajace
      patrzac na stan skory dziecka - to zmienilabym lekarza.
      • dziunia_f Re: maść z hydrokortizonem 05.05.06, 07:38
        Masc z hydrokortyzonem bez recepty to masc 0,1%. Zapytaj w aptece, na pewno
        sprzedadza Ci wlasciwa.
        A masci z kwasem bornym nie stosuje sie u dzieci. Kiedys byl stosowany
        nagminnie, a teraz z racji potwierdzonego jego toksycznego dzialania, sie go nie
        stosuje.
        • jamila Ad. Acidum Borici..:))) Kwas borny 05.05.06, 15:17
          Teraz dopiero sie dowiaduje o tym, ze kwas borny jest toksyczny. Tak sie
          cieszylam z masci mocznikowej z kwasem bornym, ktora nam niedawno dala pani
          alergolog - wszystkie jej recepty na masci zawieraja kwas borny (czy dla
          dziecka 8 m, czy dla wiekszego). Szkoda, prawda? I gdzie tu szukac alergologa!
      • izabela1976 Re: maść z hydrokortizonem 05.05.06, 09:52
        Izzunia1,
        faktycznie apteka nie zrobi mi maści bez recepty, ale jak mam skład to idę do
        lekarza i mi przepisuje tę maść.
        Są różne warianty a mnie chodziło o ten poniżej. Coś mi się tam kołatało po
        głowie ale nie pamietałam szczegółów. Pomyślałam, że jak zobaczę składy maści
        to na pewno ten swój znajdę smile
    • izabela1976 Mam. Znalazłam 05.05.06, 09:49
      Przerzuciłam wczoraj wieczór cały dom i znalazłam tę nieszcęsny skład maści.

hydrocortisoni 0.5
      cholesteroli ad. 50

• zosia888 Re: Mam. Znalazłam 06.05.06, 18:33
        Izabella! Skad jestes? Mam kupon rabatowy na elidel, moge Ci odstapic. Pozdrowka.
        • izabela1976 Re: Mam. Znalazłam 07.05.06, 23:05
          Zosia888,
          ja też mam kupon rabatowy na elidel, na całe 30 zł. Tylko skąd wziąć pieniądze na resztę. Może gdyby moje dziecko chorowało tylko na alergię to kupiłabym ten nieszczęsny elidel. Ale w tym miesiącu czeka nas badanie słuchu - 120 zł, rehabilitacja małego - 320 zł, usg nerek - 80 zł i tak miesiąc w miesiąc.
          Niestety moje argumenty do pani doktór nie trafiły.

Ale bardzo dziekuję za propozycję odsptapienia kuponu. Dzieki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka