Dodaj do ulubionych

leczenie owsików

05.05.06, 12:29
Byłam dzis u lekarza. Dostaliśmy wszyscy Pyrantelum - dzieco w zawiesinie a
my w tabletkach. Jest tylko taki problem, ze mimo moich nacisków - siedziałam
w gabinecie prawie 40 minut dostałam recepty na jedną dawkę dla małego 0 2 ml
i jak będę chciala zrobic powtórke to mam przyjść po rceptę. a dla nas
dostałam 2 razy po 3 tabletki. I mamy to brać jeden dzien wszyscy my po 3
tabletki na raz i po 10 dniach powótrka.
Sigvaris pisała, ze trzeba to brać przez 3 dni i 2 powótrki a nie jedna.
Zastanaiam sie teraz co robić - moze pójść do mojej internisty ( teraz byłam
u pediatry ) prywatnie i nie mówić, zę już mam recpety i spróbować wziąć
receptę znowu dla wszystkich - no nie wiem co mam robić, naprawdę sad(.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: leczenie owsików 05.05.06, 13:43
      Wiesz to nie chodzi o to, co ja tu napisałam. Tylko o zdrowy rozsądek, nawet
      jeśli już występuje jakieś niedouczenie. Leki nie działają na larwy ani na
      jaja. Jednorazowa dawka nie załatwia więc wszystkiego. Zawsze można zapytać
      lekarza, jak jego uczyli... I tłumaczenie że owsiki są składane pozaustrojowo i
      w ustroju jaj nie ma - też jest indolencją. Jaja czasami wylęgają sie b.
      szybko (zwłaszcza owsików!!) i larwy wpełzają do odbytu... Więc są w ustroju,
      jednak leki ich jeszcze nie paraliżują (bo leki nie sa w stanie zabić robaków,
      a jedynie je sparaliżować i organizm wtedy jej wydala). Larw i jaj nie da sie
      sparaliżować... po prostu. Stąd powtarza sie dawkę tak, zeby nowe pokolenia nie
      zdążyły się znów rozmnożyć. Ze względu na wielośc (rozpiętość) pokoleniową
      kuracje powtarza sie nawet 3-krotnie (u maleństw - NIE). A czytałm na forum
      zdrowie posty matek, co przy starych owsicach powtarzały dawki 5-krotnie.
      Ciekawe więc jak lekarz pojedyńczą dawką chce zlikwidować owsicę...

Pyrantelum jest w buteleczce. Chyba nie da rady nawet kupić 2 ml tego
      preparatu. Dopytaj w aptece i jeszcze raz porozmawiaj z lekarzem. Brak wtedy
      leków dla Was. Pyrantelum rzadko stosuje sie u dorosłych. Polecam kontakt z
      lekarzem dla dorosłych (pierwszego kontaktu). U dorołych sosuje się najczęściej
      Zentel lub Vermox.
      • cogens Re: leczenie owsików 05.05.06, 16:40
        W butelce jest 15 ml pyrantelum dla dziecka. Mam mu dac jeden raz 2 ml.
        Co do nas to mam dla nas po opakowaniu pyrantelum w tabletkach ( opakowanie
        zawiera 3 tabletki ). No niestety na instrukcji pisze, ze zastosować
        jednorazowo a po tej jednorazowej kuracji zrobić badania po 14 dniach. więc
        marne mam szanse. I tak sukcesem jest to, ze udało mi sie, zę mam leki na 2
        kuracje. Na dodatek strasznie sie nalatałam, zęby to kupić.
        Pediatra jest jednocześnie naszym lekarzem rodzinnym.
        Ja mam jeszcze abonament do medicovera wiec teraz się zastanawiam czy by się
        tam nie wybrać i nie posłuchac koncepcji internisty mojej z tej przychodni.
        Co za los...
        • cogens Re: leczenie owsików 05.05.06, 17:15
          Może niejasno sie wyraziłam. Otóż tak:
          pyrantelum w płynie mam dla małego ( butelka 15 ml ) i mam mu dać jeden raz 2
          ml i ewentualnie powtórzyć po około 10 dniach.
          Co do nas to mamy raz wziąć po 3 tabletki na raz jednego dnia i powtórzyć po
          około 10 dniach też na raz 3 tabletki - pyrantelum w tabletkach.
          Jak to powinno być?
          Ja juz sama nie wiem, internista w poniedziałek dopiero. I też nie wiem jakie
          mam jej przedstawić argumenty.
          • sigvaris Re: leczenie owsików 05.05.06, 18:08
            Czy internistka powiedziała o porządkach?
            Też pewnie nie. Wnioski na podstawie tego co już wiesz - możesz wyciągnąć sama.
            A ja nie mogę leczyć przez net. Ani nie przez net.

O dawkowaniu leków przeciw robakom piszę tylko w zakresie pozbycia się robaków,
            czyli ich "wybicia". Dlatego pisze o seriach, o powtórzeniach serii! I pozornie
            ma to związek z "zabijaniem" nie leczeniem. Do prawidłowego "wybicia" gadów
            jest potrzebna znajomośc biologii (co opisałam Ci w poprzednim poście) - nie
            medycyny nawet. Ulotki podają "wybijanie" książkowe, czyli przy założeniu
            istnienia jednego pokolenia. Jak w większości dawkowań ryzyko leczenia spada
            więc na lekarza, a że lekarz nie chce lub nie potrafi..

Jeśli chodzi o leczenie Pyrantelum dorosłych - niestety też nie mogę Ci pomóc.
            Wśród lekarzy których znam z leczenia robali (skutecznego) żaden nie stosował
            tego u dorosłych. Więc nie mam jak się nawet odnieść do tego co dostaliście.
            Też napisałam, że do leczenia dorosłych stosuje sie zazwyczaj inne leki.

Przepraszam, ale ja nie potrafię Wam w tej sytuacji nic doradzić, poza zmianą
            lekarza. Lub podjęcia tej (??) "kuracji".
            • justin301 Re: leczenie owsików 05.05.06, 18:59
              O porządkach wspomniała oczywiście.
              Załamka po prostu, w poniedziałek idę do tej internisty mojej.
    • amra1 Re: leczenie owsików 06.05.06, 22:19
      Dokładnie takie samo leczenie przy owsikach przepisała mnie i mojej córce nasza
      lekarka. Z tą różnicą, że dla małej był Zentel w zawiesinie, a dla wszystkich
      dorosłych Pyrantelum w tabletkach (ilość tabletek wynikała z masy ciała) - i
      też jednorazowo, a po 10 dniach powtórka. Po lekturze forum podeszłam do tego
      nieufnie i zadzwoniłam do innego lekarza, aby się upewnić. Potwierdził, że tak
      właśnie leczy się owsiki. Dodam, że się wyleczyliśmy smile
      • buzka5 Do amra1 07.05.06, 07:49
        Podałaś Zentel jednorazowo,następnie powtórzyłaś po 10 dniach i dziecko zdrowe?
        • cogens Re 07.05.06, 10:51
          Już mam kupiony Vermox ale teraz to narawdę boje się odać mojemu dziecku
          pyrantelum 3 dni zamiast jednorazowo.
        • sigvaris Re: Do amra1 07.05.06, 12:09
          Zentel nie jest dla małych dzieci. Zentel jest lekiem nieporównywalnie
          silniejszym od Pyrantelum. Zentel u dzieci stosuje się do leczenia glistnicy,
          niektórych tasiemców i w b. dużych dawkach do leczenia toksokarozy.
          Oczywiśce lekarz może zlecić jego podanie do leczenia owsików - robi to
          przeciez na własne ryzyko. Lub dziecko Amry ma juz ok 5-7 lat.
    • amra1 Re: leczenie owsików 07.05.06, 22:10
      Dokładnie - braliśmy wszyscy dwie dawki - pojedynczo w odstępie 10 dni. Badania
      przeprowadzone po leczeniu wykazały, że jest czysto. Oczywiście oprócz tego
      były generalne porządki, ze szczególnym uwzględnieniem pościeli, bielizny
      pościelowej, ubrań, zabawek małej.

Sigvaris, wiem, że Zentel jest o wiele silniejszy, ale na ulotce nawet jest
      napisane, że stosuje się go przy owsikach. Dopuszczalny jest do stosowania po 2
      roku życia (przynajmniej zawiesina). Zarówno na ulotce od Pyrantelum jak i od
      Zentelu wyraźnie jest wskazana przy owsikach dawka jednorazowa. Z
      zastrzeżeniem, że w razie potrzeby można kurację powtórzyć po upływie 10-14
      dni. Natomiast przy glistach, tasiemcu itd. zalecana jest trzykrotna kuracja
      trzydniowa. To tyle, jeśli chodzi o ulotki, natomiast tak jak wcześniej
      powiedziałam - taką kurację potwierdziło w moim przypadku dwóch lekarzy,
      niezależnie od siebie, z zupełnie różnych ośrodków medycznych - w tym jeden,
      któremu ufam w 99%.

Wracając do Zentelu, moja córka ma w tej chwili półtora roku, w trakcie
      leczenia miała rok i 3 miesiące. Dlatego dostała zmniejszoną dawkę Zentelu -
      dawka jednorazowa zawiesiny w przypadku 2-letnich dzieci i starszych to 20 ml.
      Karolina dostała 2 x po 10 ml. Ale już synek opiekunki ( 3 lata, chodzi do
      żłobka na "pół etatu" i prawdopodobnie on przywlókł robactwo) dostał dawkę
      normalną. Dzieci zniosły leczenie Zentelem bardzo dobrze, żadnych niepożądanych
      skutków ubocznych nie było, czego nie mogę powiedzieć o sobie po pierwszej
      dawce Pyrantelum... myślałam, że zejdę... sad

Pozdrawiam
      A
      • sigvaris Re: leczenie owsików 08.05.06, 10:12
        Amro, wiem że Zentel jesy i na robaki obłe (m.in. na owsiki).
        Jednak forum i zasady działania takiego forum - nie skłaniają mnie do polecania
        leków silniejszych dla dzieci, jeśli są słabsze. Taką decyzje podejmuje juz
        indywidualnie rodzic z lekarzem - w gabinecie.
        Generalnie najchetniej nie pisałabym o leczeniu wcale. Ale to też trudne jak
        się czasami czyta o "zalecanych" dawkach przez lekarzy. I o zalecanych lekach.
        Najbardziej szokujący był chyba Vermox z Pyrantelum na lamblie...zlecony przez
        lekarza z najsławniejsze placówki w Polsce leczącej dzieci.

Poza tym kwoli sprawiedliwości, tu na forum nie tylko pisze sie o lekach
        przeciwpasożytniczych. Wiele uwagi poświęca sie lekom przeciwalergicznym także.
        W obu przypadkach wiele zależy od lekarza co je zleca i podaje dawkowanie.W
        wielu przypadkach matki polecają sobie leki słabsze dla dzieci, jeśli tylko
        można takie coś przeprowadzić. W wielu przypadkach lub prawie każdym polecają
        dawkowanie podpatrzone u lekarzy specjalistów, a nie wymyślone przez siebie.
        I ja podobnie - opieram się nie na swoim doświadczeniu, a na obserwacji kilku
        lekarzy, co wg. mmie pasożyty wybijać umieją i robią to od lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka