Dodaj do ulubionych

Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne?

23.05.06, 15:05
Właśnie - zwracam się do Was drogie Mamy znające się na alergiach i t.d. smile
z pytaniem...
Może mi ktoś wyjaśni, dlaczego w testach z krwi mojemu synkowi nie wyszły
wszystkie alergeny, a testy skórne natomiast wg mnie sa o wiele bardziej
miarodajne - oddają rzeczywisty obraz alergii....
Czy są jakieś dane, artykuły lub badania na ten temat?
Z krwi np. w różnych laboratoriach cały czas wychodziło, że syn jest bardzo
uczulony na trawy i zboża. Ja jednak widziałam po objawach, że to nie tylko
one sa winne... Objawy pojawiały się w pierwszych tygodniach kwietnia, gdy o
trawach jeszcze nikt nawet nie myślał.... Na Pleśnie badałam 2 razy (z krwi) -
nie wychodziło, ale jednak ciągle je podejrzewałam, i co - wyszły dzisiaj w
panelu skórnym i to jak!!!
Brzoza, dąb, leszczyna, buk oraz jeszcze wiele roślin wyszły także i to by
się zgadzało, bo syn ma objawy od początku wiosny, aż do października....

Jak to jest Czyżby jednak te skórne były lepsze?
Obserwuj wątek
    • akaja Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 23.05.06, 16:16
      Obie metody mają na celu odkrycie przeciwciał w klasie IgE skierowanych przeciw
      konkretnym alergenom. Testy z krwi odkrywają te przeciwciała swobodnie krążące
      w surowicy a testy wykrywają przeciwciała IgE opłaszczone na komórkach tucznych
      znajdujących się w skórze. Okazuje się, że czas "przeżycia" przeciwciał
      krążących jest znacznie krótszy niż przeciwciał związanych na komórkach
      tucznych, czyli ich poziom szybciej spada. Poza tym przeciwciała w krwi
      wykrywane są różnymi metodami laboratoryjnymi w zależności od metody i
      laboratorium oraz alergenu który testują testy te mają różną swoistość i
      czułość. Podstawowym problemem jest swtorzenie jak najbradziej czułych i
      swoistych testów ale w przypadku niektórych alergenów jest to bardzo trudne. W
      przypadku alergii wziewnej lepsze są testy skórne. Poza tym są dużo tańsze,
      szybsze i prostsze w wykonaniu.
      • mamaku Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 23.05.06, 19:05
        Ja z kolei ze swojego doświadczenia wiem, że nie zawsze to, co uczula w testach
        wychodzi. Nasz syn 2 razy miał robione testy i pewne alergeny (np. pleśnie) nie
        wychodzą w ogóle, a mały reaguje bardzo silnie. Spacer do lasu czy parku
        jesienią, kąpiel w basenie i wilgotne pomieszczenia odpadają zdecydowanie.
        Spotkałam się z kilkoma lekarzami, którzy powiedzieli mi, żeby nie trzymać się
        kurczowo wyników testów, bo po pierwsze dziecko jest jeszcze małe, a po drugie
        testy nie zawsze informuja o wszystkich alergenach. Zaczęłam się nawet
        zastanawiać nad celowością robienia kolejnych, ale potem doszłam do wniosku, że
        wyniki testów to zawsze jakaś wskazówka i jest się czego uczepić. Poza tym jak
        sama słusznie zauważyłaś nie wszystko się zgadza - jak zwykle dociekliwa mama to
        najlepszy wykrywacz alergenów smile
        • sdomitrz Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 23.05.06, 19:24
          Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Fajnie, że napisałaś o tym basenie. Będę o tym
          pamiętała. Ja z kolei wiem, że nie możemy na jesieni pójść do lasu, np. po
          grzyby - też z powodu tych pleśni.Najbardziej jednak mnie przerAŻA PERSPEKTYWA
          ELIMINACJI ALERGENÓW KRZYŻOWYCH dla traw, drzew, pleśni.... Musiałabym
          wykluczyć prawie wszydstkie warzywa i owoce.
          Wlaśnie, zapytałam alergologa o tych krzyżoewych i niestety wbrew temu, co się
          pisało na tym forum alergeny krzyżowe szkodzą i wywołują reakcje przez cały
          rok, nie tylko w okresie pylenia....
          • akaja Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 23.05.06, 21:09
            W żadnym wypadku nie musisz eliminowac pokarmów POTENCJALNIE reagująych
            krzyżowo z alergenami wziewnymi. Nie je się tylko tych pokarmów co rzeczywiście
            wywołują alergeny. Nie trzeba się też oglądac na wynik samego testu skórnego
            tylko na konkretne objawy. Dodatnie testy skórne ma dwa razy więcej ludzi niż
            choruje na alergie. Natomiast jeżeli jesteś uczulona np na brzozę i masz
            pokrzywki po zjedzeniu jabłka to będziesz je miała przez cały rok a nie tylko w
            okresie pylenia.
            • mamaku do:akaja 23.05.06, 21:37
              Dzieki, to trochę mi wyjaśnia!
              Poprzedni post pisałam nie przeczytawczy Twojej odpowiedzi...jeszcze raz dzieki.
          • mamaku Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 23.05.06, 21:34
            Nie do końca wiem jak to jest z tymi alergiami krzyżowymi sad
            Nie wiem dlatego, że nie eliminuję wszystkiego i ciagle, tylko w tych trudnych
            okresach. Bo np. Mój Miki uczulony jest silnie na pyłki brzozy i topoli i wtedy
            staram się nie podawać mu jabłek. Ale w pozostałych porach roku je i mu nie
            szkodzą (?) Nie rozumien tego mechanizmu, czy możesz napisać coś więcej na ten
            temat? Będę wdziecznasmile
            Dla zainteresowanych podaję link do alergii krzyżowych:
            www.atopowe-zapalenie.pl/zapalenie/Alergen
            • sdomitrz Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 24.05.06, 12:29
              Mój mały ma AZS przez cały rok i naprawde nie wiem poczym. Wcześniej nie
              eliminowałam jabłek, bo pod znakiem zapytania była brzoza (nie wychodziła w
              testach). Teraz spróbuję wyeliminować. Mnie alergolog powiedział, że muszę z
              tymi krzyżowymi poeksperymentować i poszukać tych produktów (z zakresu
              krzyżowych), które wywołują reakcje skórne.
            • akaja Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 24.05.06, 16:09
              Niestety naukowcy też nie wiedzą dlaczego tak jest. Faktem jest, że u
              niektórych osób które sa uczulone na pyłki po pewnym czasie dochodzi do
              pojawienia się alergii na pokarmy reagujące krzyżowo, ale nie jest to regułą.
              Większość osób z alergią wziewną może jeść wszystko i nie ma problemu.
              Natomiast u części osób wychodzą dodatnie testy skórne z pokarmami reaktywnymi
              krzyżowo a potem część z tej grupy rozwija obajwy alergii pokarmowej-
              najczęściej tzw zespół alergii jamy ustnej. Co ciekawe ta postać alergii
              pokarmowej uważana jest za postać tzw "dorosłą"- pojawiającą się później niż w
              pierwszych latach życia i wtórną do alergii wziewnej.
              • ana256 Re: Jak to jest? Testy skórne bardziej wiarygodne 24.05.06, 19:55
                Niestety coraz częściej dotyczy to również dzieci.
                Potencjalne reakcje krzyżowe z brzoza mogą dot, nastepujących pokarmów:
                Pierwsza grupa: seler, orzechy, jabłko, marchew, arbuz, mak, gruszka, soja,
                koper.
                Druga grupa: ananas, papryka, melon, dynia, cukinia, ogórek, pomodor, banan,
                wiśnia( czereśnia).
                {Poszczególne grupy zależą od tego na jaki alergen brzozy jest uczulenie,
                powszechnie wykonywane testy ich nie rozrózniają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka