Dodaj do ulubionych

Zaparcie a alergia

25.05.06, 11:48
Mam bardzo duży klopot z moim 8- miesięcznym synkiem. Karmiłam go piersią
tylko kilka tygodni i odkąd przeszedł na mleko modyfikowane ma zaparcia.
Tyle, że nie byly one tak dokuczliwe, jak teraz. Stosowałam już wszystko co
mozliwe z diety. Niestety, zaparcia nie ustąpily. Zastanawiam się więc, czy
nie jest to przejaw alergii na mleko modyfikoane. Nie wiem tylko, czy
zaparcie może być jedyną przeslanką aby tak twierdzić. Synek nie ma innych
objawów wskazujących na alergię.
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Zaparcie a alergia 25.05.06, 11:51
      to napisz może jakie diety stosowałaś
      • alfa36 Re: Zaparcie a alergia 25.05.06, 21:14
        Stosowałam wszystko to, co nie zapiera: sliwki szuszone, sok gruszkowy,
        wcześniej jabłka (ale juz nie daję, bo nie wiem, jak z tym ucieraniem na
        tartce), oliwę z oliwek, brokuły, dynię, pietruszkę, seler teraz kalafior. Z
        mięs; indyka, królika, kurczaka i cielęcinę. Z kasz: jaglaną i kukurydzianą.
        Synek nie chce jeśc buraczków, więc to odpada. Pije BEBIKO 2.
        • 5_monika Re: Zaparcie a alergia 26.05.06, 14:57
          spróbuj homeopatyczny syrop Alvia
          • kakuja Re: Zaparcie a alergia 26.05.06, 19:19
            ja bym odstawila mleko na jakis czas,lub zmienila na inne .bo piszesz ,ze
            zaparcia pojawily sie odkad popija bebiko 2.
            • solcia1 Re: Zaparcie a alergia 27.05.06, 23:46
              Ja też się zastanawiałam jak się ma alergia do zaparć. Synek (5mies.) karmiony
              piersią + 1 raz 180 ml Isomil (stwierdzona alergia na białko). Tragedia -
              potrafił nie załatwiać się przez 5 dni. Z tego powodu już od kilku tygodni
              podaję mu sok jabłkowy i jakiś deserek ze słoiczka - jest lepiej, ale kupa jest
              zbita i trudno mu ją wycisnąć, pręży się od rana żeby wypchnąć kupę po południu.
              Czy to może mieć związek z alergią?
            • alfa36 Re: Zaparcie a alergia 30.05.06, 00:16
              Synek był karmiony piersia tylko 6 tygodni i rzeczywiście wtedy nie bylo
              problemu zaparć. Pije więc Bebiko dobre kilka miesięcy i zaparcia byly niejako
              od zawsze odkąd jest na mleku modyfikowanym. Teraz jednak problem się nasilił i
              dlatego zastanawiam się, co z tym mlekiem. Od kilku dni podaję mu laktulosę i
              debriad (czy jakoś tak). Na razie efektu nie ma.
              • zonka9 Re: Zaparcie a alergia 30.05.06, 12:19
                Moj synek tez mial problemy, po wszystkich ryzowych rzeczach go zapieralo,
                mimo, ze zadnych wysypek itp. po tym nie bylo..Ugotuj kompot z jablek, ale nie
                daj duzo, bo jablka w duzej ilosci tez zapieraja.Moj synek na 180 ml dziennie
                takiego kompotu i jeden sloiczek z gerbera jablek, w takiej ilosci jest oki,
                jak wiecej - zaparcia .A najlepiej dziala groszek ugotowany, jak mu dam wiecej
                niz tylko do obiadku to zaparcia znikaja.Sprobuj z tym groszkiem.Ja mojemu daje
                taki sloiczek z grbera "groszek z pietruszka" ,jesli nie jest Maluch na to
                uczulony, daj mu to nawet dwa sloiki w dzien i zobacz.
                I tak jak poprzedniczki mowily , mleko musisz odstawic.
                • kiwikasia Re: Zaparcie a alergia 03.06.06, 13:28
                  Oj, my wiecznie z zaparciami, nawet po bebilonie pepti, to i mam niemałe
                  doświadczenie...
                  Oto, co my stosujemy:
                  1. lactulosum (ale nie zalecane ilości, tylko większe porcje kilka razy
                  dziennie),
                  2. śliwki suszone, sok ze śłiwek, jabłka ale tylko gryzione, zero marchwi,
                  jagód i ryżu,
                  3. alvia nie pomogła,
                  4. proszek troisty (świetne, ale trzeba się natrudzić, by to znaleźć w aptece -
                  to ponoć najstarszy środek na zaparcia),
                  5. ziarno babki jajowatej z ziołowego (dosypuję ok. pół łyżeczki do obiadu),
                  6. czopki, ale nie pomagają,
                  7. debridat nie pomaga,
                  Obecnie eliminujemy to, co powoduje u nas zaparcia: gluten, białko jaja. Reszta
                  to atopowe lub biegunka dla odmiany. Nie jest lekko, tym bardziej, że tak
                  ograniczona dieta skutkuje tym, że dziecko nam się uczuliło na kurczaka, na
                  którego uczulone nie było...

aha - uczulenie na mleko często jest połączone z uczuleniem na soję!
                  • boleslawa Re: Zaparcie a alergia 04.06.06, 23:09
                    spróbuj podać Nutramigen, może obejdzie się bez zaparć
    • alfa36 Re: Zaparcie a alergia 04.06.06, 19:13
      Odstawić mleko? To,co mu dawać? Synek od zawsze pił bebiko (najpierw 1 teraz
      2). zaparcia też prawie od zawsze, tj.odkąd pije mleko modyfikowane (a miał 5
      czy 6 tygodni)
      • kiwikasia Re: Zaparcie a alergia 04.06.06, 19:49
        cóż... ja lekarzem nie jestem, a tylko taki może prawidłowo rzecz
        zdiagnozować... my od razu, przy pierwszej wizycie u pediatry, dostaliśmy
        recepty na bebilon pepti (lub nutramigen, ale ten jest bardziej obrzydliwy w
        smaku) - to hydrolizaty, preparaty mlekozastępcze, na tym też robi się np.
        naleśniki. Są tylko na receptę.Podejrzewam, że lekarz kazałby potestować
        reakcję na któreś z tych "mlek"...
        Takie mleko dziecku nie smakuje, zwykle trzeba mieszać ze starym, zwiększając
        dawkę preparatu i zmniejszając mleka...
        ale u nas - B zjadł od razu całą butlę bebilonu, można zatem zrobić taką próbę,
        może zje od razu, jak nasz alergik...
        Pozdrawiam - K
        • alfa36 do kiwikasi 04.06.06, 21:47
          twoje dziecko mialo zaparcia? Ich powodem było mleko?
          • kiwikasia Re: do kiwikasi 04.06.06, 22:03
            Nie, od mleka Bartek ma wysypkę i brzydkie kupki (i AZS ogólnie), zaparcia od
            glutenu, gruszki i od białka jaja. Straaaaszne zaparcia. Ale objawy uczuleń są
            różne.. Sam Bartek ma uczulenie na skórze od mleka, cytrusów, truskawek i
            barwników spożywczych, zaparcia jak wyżej, biegunkę cuchnącą i śluzowatą po
            bananie,,,

Warto porozmawiać z pediatrą, który zapewne da skierowanie do alergologa
            (państwowo - dłuuuugo się czeka...)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka