Dodaj do ulubionych

Rozmaz krwi a lambie

19.08.06, 20:58
Dziewczyny mam pytanie!Moja córeczka 17 msc-straszny niejadek miała ostatnio
robione badania krwi. Wszystko o dziwo, wyszło ok, a ja mam cały czas
wąpliwości bo uważam ,że zdrowe dziecko powinno chociaż trochę chciec jeśc.
Pomyślałam, że może to jakieś pasożyty jej przeszkadzają. Ale lekarka
powiedziała, że jak w rozmazie krwi nie wyszły jakieś kom kwasowe to nie ma
czego szukac?
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: Rozmaz krwi a lambie 19.08.06, 22:34
      Lekarka nnie ma racji. Kwasochłonne mogą być podwyższone - ale nie muszą. Przy
      pasożytach nic nie ma na "musi" i "zawsze jest".
      Badania z krwi generalnie nie muszą dawać żadnego obrazu pasożytów.
      Na tym forum było już wiele matek z wynikami jak dzwon, a jednak z pasożytami.
      Np. Dziunia_f - wyniki syna OK - lamblioza jak dzwon.
      Np. Matiuszka - wyniki OK - glistnica..
      Lekarka w pasożytach jest słaba. Widać, że poza zajęciami na 1 roku AM nie
      doczytała nic więcej. A nawet nie odświeżyła sobie materiału...
    • magda-lis Re: Rozmaz krwi a lambie 20.08.06, 22:39
      Ja również dopiszę się do listy... mój syn miał badania w normie, jedynie OB
      lekko podniesione, a lamblia była i siała spustoszenie.
      Mało tego badania Elisa wykazały że tej Lamblii wcale nie jest dużo (na kartce
      dają zazwyczaj "+", albo "-", ale badają liczbowo), więc coś mi tu nie gra, bo
      objawy mięliśmy wszechstronne i to naprawdę duże.
      pozdrawiam
      • sigvaris Re:Magda-lis 21.08.06, 00:39
        Magda, dlatego to oznaczenie jest nic nie warte. Oznacza jedynie ten dzień, ten
        fragment kału. Lamblia nie musi dzielić się codziennie w dużych ilościach. Cyst
        będzie raz mniej, raz więcej w kale. Problem leży bowiem tam, gdzie go nie
        zobaczymy. Jelita moga być oklejone trofozoitami lamblii na maxa - a wynik
        będzie "mały".
        Oznaczenie ilościowe na wynikach służy jedynie laborantom. Przy lamblii i
        robakach sam fakt znalezienia choćby śladowej ilości jaj lub cyst oznacza, że
        SĄ. A to wystarcza do leczenia. To tak jak z gnidami i wszami. Czy jak
        znajdziesz jedną gnidę- to oznacza, że wszawicy nie ma? Ano nie.
        • magda-lis Re:Magda-lis 21.08.06, 01:01
          A no... brzmi rozsadnie, tylko że ja nie mam ani głowy do takich rozważań ani
          czasu na to. Dla mnie jest jasne że kiedy widzę objawy chorobowe u dziecka (a
          tym razem to sie podziało że hoho) ide do lekarza i to on wymyśla co może być
          powodem a nie ja.
          Od tego jest przecież lekarz i jak czytam co piszesz to szlag mnie trafia, że
          lekarka u której byłam tego nie wiedziała, ale za to bardzo przekonująco
          utwierdziła mnie w zdaniu że większą szkodą jest leczyć tak małą ilość niż
          zostawić te lamblie. Wyniki jej przyniosłam i opowiedziałam o objawach - czyli
          postawiłam diagnozę za nią wystarczyło przepisać leki...
          Dzięki Bogu nie zostawiłam tematu tylko szukałam potwierdzenia u innych
          lekarzy.. na szczęście trafiłam do mądrego człowieka który mnie wyprowadził z
          tej i kilku innych błędnych informacji sprzedanych mi za grubą kasę przez pewna
          niestety moim zdaniem niekompetentną panią dokotr z Katowic.
          pozdrawiam
          • n17062000 Re:Magda-lis 21.08.06, 09:10
            jakie objawy miało Twoje dziecko.Moja córka to straszny niejadek i niespokojnie
            śpi.
            • kiraw Re:Magda-lis 21.08.06, 09:18
              podbijam.moja mala ma lambie-wlasnie dzwonilam do lab.test elisa-wynik
              dodatni.i co mam teraz zrobic???jestem w szoku chociaz przypuszczalam ze cos
              nie tak, brzydko pachnialo z buzi, zle spala. i miala koszmarne since pod
              oczami-tak jakby spuchniete oczy.
              poradzcie cos
            • magda-lis Re:Magda-lis 21.08.06, 11:03
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=44440561&a=44477382
          • sasza71 Re:Magda-lis 06.09.06, 08:22
            bardzo prosze odbierz prosze Magda poczte gazetowa-mysle,ze chyba trafilismy do
            tej niekompetentnej...cholera,boje sie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka