gosc132 31.10.06, 14:29 mam podawac najpierw claritine a po ilus munutach flexitide? lekarz nie wyjasnil , claritina ma byc na czczo a flexitide rano, czy moze byc po poludniu, czy to bardzo mocny steryd? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pibrokmarys Re: znacie flexitide? prosba o info 31.10.06, 14:54 Domyslam sie, ze chodzi Ci o Flixotide... Jest to kortykosteroid wziewny. Lek przeciwzapalny. Najczesciej stosowany przy długotrwałym leczeniu astmy, ale nie tylko. Przy zapaleniach oskrzeli, płuc, jako lek wspomagajacy, działający przeciwzapalnie. Działa miejscowo i jeśli jest podawany prawidłowo, dociera tylko do miejsc zagrożonych, czyli oskrzeli i płuc. Bardzo ważne, żeby po każdym podaniu leku wypłukać usta i przetrzeć twarz (tzn. miejsca których dotykała maseczka). To zapobiegnie powstawaniu aft i grzybicy. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrówka dla dzidzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 31.10.06, 15:41 dzieki za odp. lekarka zapisala go jako lek na alergie ( objawiajaca sie zapaleniem krtani w okresie jesienno zimowym) czy prawidlowo? Odpowiedz Link Zgłoś
pibrokmarys Re: znacie flexitide? prosba o info 31.10.06, 15:48 Przyznam szczerze, że nie potrafię Ci odpowiedzieć. Flixotide nie jest lekiem na ALERGIE jako taką. Jest generalnie lekiem przeciwzapalnym, wiec moze lekarka przepisala go Twojej dzidzi aby zapobiegac nawracającym zapaleniom krtani. Mysle, ze tutaj rzeczywiście moze pomoc. Ale z alergii Flixotide jeszcze nikogo nie wyleczyl( Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 31.10.06, 15:50 moje dwie dzidzie ( chlopcy ) to 3,5 letnie niezle rozrabiaki. ma podawac ten lek z claritine ( moj ponizszy gluchy post) ale nie wiem jak dokladnie podfawac i czy ta zelaznosc ma znaczenie, pozdr A Odpowiedz Link Zgłoś
pibrokmarys Re: znacie flexitide? prosba o info 31.10.06, 15:55 Ja osobiscie zaleznosci pomiedzy tymi lekami nie widze. Claritine podajesz doustnie, a Flixotide wziewnie. Ja swojemu synkowi podaje Flixotide rano. Z tego co wiem (ale oczywiscie moge sie mylic) to nie ma zaleznosci miedzy lekami wziewnymi a doustnymi. Nie ma znaczenia czy podajesz je na czczo, czy po jedzeniu, przed czy po innych lekach doustnych. Ale moze jeszcze ktoras z dziewczyn sie odezwie i skoryguje to co napisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
wiola.cz7 Re: znacie flexitide? prosba o info 01.11.06, 11:02 dodam tylko,ze najlepiej podac dzicku claritine na noc,bo dziecko moze byc rozbite ten lek jest lekiem histaminowym i moze powodowac sennosc,zwiekszony apetyt.moj syn dostaje zyrtek i tez na noc.flixotide jest lekiem zapalnym,ma chronic oskrzela i pluca.moje dzieci maja astme i biora ten lek wziewny przez caly rok.zycze zdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 01.11.06, 13:25 witam, dziekuje serdecznie za wszystkie odp. claritine amm dawac napewno ranno inapewno na czczo a poniewaz moje dzieci sa bardzo energiczne i rozbrykane wolalabym troche senniejsza ich wersje zeby uiglowy nie urywaliod rana, oczywiscie zartuje cyt.zalecenia lekarzy.ale problem w tym ze moej dzieci nie maja astmy a tylko standardowa krtan w standardowym czasie.a Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 02.11.06, 12:08 moze ktos jeszcze stosuje ten lek?? Odpowiedz Link Zgłoś
yaga20 Re: znacie flexitide? prosba o info 02.11.06, 12:24 ja stosuje ten lek u szyna 7 latka który ma alergię na roztocza kurzu domowego i stale kaszle. Nie możemy sie pozbyc tego cholernego kaszlu jak już jest dwa dni dobrze to na trzeci znowu kaszel. Doraźnie przy takim wzmożonym kaszlu bierze do tego jeszcze atrovent. Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 03.11.06, 12:00 czy zauwazylas jakies skutki uboczne? jak dlugo stosujesz ten lek? chronicznie czy jak zaczyna sie kaszel? a Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 08.11.06, 12:00 Czy flexitide można podawac wziewnie o jakiejkolwiek stałej porze dnia? Czy powinno być rano? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: znacie flexitide? prosba o info 08.11.06, 13:17 Ja podaję córce Flixotide okresowo, w sezonie pylenia. Jeśli wystarczy podaję raz na dobę, jeśli jest taka potrzeba - dwa razy (rano i wieczorem). Pulmonolog sugerował podawanie raz na dobę - wieczorem, ale ja podaję rano, bo wydaje mi się, że właśnie w ciągu dnia córka jest bardziej narażona na alergeny. Claritine podaję praktycznie przez cały rok, pół tabletki rano, na czczo. Co do tej krtani - ja bym zrobiła wymaz z gardła na obecność różnych paskudztw. Moja córeczka, jeszcze w niemowlęctwie, też bardzo często zapadała na zapalenie krtani. Pediatra zasugerowała wymaz z gardła, który okazał się strzałem w dziesiątkę - wyszedł gronkowiec i jeszcze jakaś bakteria. Po przeleczeniu antybiotykiem zapalenie krtani już nigdy się nie pojawiło. Pozdrawiam, Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 08.11.06, 14:47 Jagoda, jestes w w-wy? Jeśli tak u jakiego lekarza się leczycie?( my u dr. Grzedy a leki te same co u Ciebie tylko claritine w syropie) Czy Twoja Coreczka miesięcy ma alergia jak moje dzici czy astme ( flexotide to niby na astme) czy zauważyłaś skutki uboczne? Jak długo dajesz w czasie pylenia 9 ile miesięcy) rozumiem ze podawanie flexitide w czasie pylenia a nie chronicznie to zalecenie lakarza? Czy podajecie oprocz flixotide i claritine jakies inne leki an alergie? /astme? Dzieki z gory Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: znacie flexitide? prosba o info 08.11.06, 15:23 Jestem z Poznania . Moja córka na razie nie ma astmy, ma pełnoobjawową pyłkowicę. Flixotide podaję tylko wtedy, kiedy jest taka potrzeba, a więc w okresie większego stężenia niektórych pyłków (szczególnie pleśni), bo wtedy córka zaczyna kaszleć na skutek skurczu oskrzeli. W praktyce oznacza to podawanie wziewów przez jakieś pół roku w roku - mniej więcej od maja do października. Poza okresem pylenia nie podaję Flixo, bo na szczęście nie ma takiej potrzeby. Oprócz Flixo i Claritine przez większą część roku podaję także Singulair 4 mg. Pozdrawiam, Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 08.11.06, 15:51 Jagoda dzieki, duzo zdrowia dla malej i ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 09.11.06, 09:14 Jagoda, jeszcze jedno pytanie, moje dzieci maja ten lek na kaszel krtaniowy i wykryta alergie i zalecono mi leczenie flixotide i clritine, zapalenie krtani może być również nie zwiazane z alergia ( choc laryngolog nic nie mowi a wymaz zrobie swoja droga) i nie jestem przekonana do stalego stosowania wziewow gdy oprocz krtani nic im nie dolega ( na skurcz krtani mam berodual) a ona wystepuje tylko w niektórych miesiacach roku. Zastanawiam się nad skutkami ubocznymi, w ulotce pisza o zahamowaniu wzrostu, moje dzieci maja 3,5 roku…nie zastanawiałabym się gdyby mieli duszności , uporczywy kaszel lub katar ale jeśli sa zdrowe i oprocz kaszlu krtaniowego ( który przechodzi pozniej w normalny i nie musze go specjalnymi lekami leczyc) nic im nie dolega zastanawiam się nad tym co lepsze czy steryd chronicznie czy ewentualnie tylko w przeziębieniach i przy kaszlu krtaniowym, czy tak można tez stosowac flixotide ? może nie było by mowy o tym zagrzybieniu gardla ( czy miałaś to u swojej corki?) z goru dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
pibrokmarys Re: znacie flexitide? prosba o info 09.11.06, 09:44 Wiesz, ja osobiscie moge sie wypowiadac o leczeniu Flixotidem astmy, bo taką mamy u synka. Wiem, ze w naszym konkretnym przypadku aby leczenie było skuteczne, musi być długotrwałe. Nawet jeśli kaszel ustąpi, to nadal musimy podawac lek. W przypadku krtani, naprawde nie wiem co Ci radzic. Sama jednak nie zdecydowalabym o odstawieniu leku. Nie wiem czy masz zaufanie do swojego lekarza, ale jesli tak, to raczej stosowalabym sie do jego zalecen. Pozdrawiam Cie serdecznie. Marysia Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 09.11.06, 11:34 Marysia, oczywiście ze tak, wizyte mam 12.12 i wszystko skonsultuje ale staram się dowiedziec wszystkiego co Mozliwe o leku i podawaniu, czy Ty podajesz przez tube? Ile powinno być oddechow aby dobrze absorbowac lek? Jak długo podajecie? Zauwazylisci ejakies skutki uboczne? Czy objawia się wasza astma? Czy bierzecie jeszcze cos oprocz flexitide? Wiecie o koniecznym plukaniu ust i wycieraniu twarzy po kontakcie z tuba z wziewem? Pozdr A Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda2 Re: znacie flexitide? prosba o info 09.11.06, 11:10 Jeżeli ten kaszel krtaniowy jest spowodowany alergią, to może rzeczywiście należy leczyć tak, jak Wam zaleca lekarz, ale powiem szczerze - nie wiem. Nie wiem, czy Flixotide jest także na kaszel krtaniowy. Ja zrozumiałam, że Twoje dzieci często chorują na zapalenie krtani - stąd moja sugestia, by zrobić im wymaz z gardła. Lekarz każe Wam stosować wziewy przez cały rok? Piszesz, że ten kaszel krtaniowy pojawia się okresowo, więc może wystarczyłoby podawać Flixo tylko w okresie, kiedy ten kaszel występuje? Nasz pulmonolog uważa, że absolutnie nie ma potrzeby, by córka była na wziewach przez okrągły rok. Jego zdaniem w zupełności wystarczy, że dostaje wziewy wtedy, kiedy jest taka potrzeba, kiedy reaguje alergicznie na pojawiające się kolejne alergeny wziewne (kolejno: wczesne drzewa, trawy, zboża, pleśnie). I prawdę mówiąc, wydaje mi się to logiczne. Ola ma typową pyłkowicę, więc wziewy są tylko jednym z podawanych jej leków. Oprócz tego dostaje krople do nosa (przez większą część roku), a także stosujemy maści i kremy na pojawiające się okresowo zmiany skórne. Myślę, że w Waszej sytuacji warto byłoby mieć absolutną pewność, że ten kaszel krtaniowy jest na tle alergicznym, a nie np. z powodu bytującego w gardle gronkowca. W jaki sposób objawia się zagrzybienie gardła? Masz na myśli np. pleśniawki? Ola nie miała nigdy pleśniawek, wymazy z gardła też nie wykazały grzybicy, ale wtedy jeszcze nie była na wziewach. Aktualnie czekamy na wyniki badania kału w kierunku grzybów i pleśni. Pozdrawiam, Jagoda Odpowiedz Link Zgłoś
gosc132 Re: znacie flexitide? prosba o info 09.11.06, 11:59 Pytam o ta grzybice gardla bo ponoc jest duze prawdopodobiensto wystapienia gdy podaje się dłużej wziewnie fixotide. Gdzie robi się wymaz z gardla u laryngologa/ jak się do niego chodzi to nie potrzeba skierowania jak rozumiem? Musze oczywiście wszystko skonsultowa z lekarka bo ostatnio bylam bardzo zaskoczona wynikami testow skornych ( alergia) trwalo to długo i bylam wykonczona pilnowaniem moich wiecznie zywyuch jak srebro bliźniaków. Wzielam recepty i dawkowani e i nie porozmawiałam, oczuwiscie stosuje się do leczenia i staram się zdobyc wiesci dt. Leku przed nastepna wizyta w celu gelbokiej rozmowy z lekarka . Jagoda dzieki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś