Dodaj do ulubionych

czym pielegnowac sucha skore?

IP: *.* 02.01.02, 12:26
Dziewczyny, Poradzcie czy pielegnowac sucha skore moich coreczek. W chwili obecnej nie ma na niej jakichs wykwitow, jest tylko zdecydowanie szorstka na zewnetrznych powierzchniach ramionek i nozek. Smaruje je po kapieli oliwka ale to za malo.A moze jeszcze przy okazji poradzicie, czy smarowac sucha i szorstka skore mamy?Dzieki,Magda
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 02.01.02, 17:32
      ja polecam Oilatum - sa mydla, plyny do kapieli, emulsje do kapieli i kremy. Ja stosuje krem na swoje rece, ktore byly w oplakanym stanie - pomoglo !!!
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 02.01.02, 17:56
      U mojego dziecięcia najlepiej sprawdza się "maść apteczna" - Vit.A 100.000j; 2% Sol. Ac. borici; Aqua dest. aa 20,0; Lekobaza ad 100,0. Oczywiście nie na buzię w mrozy.Maglena
      • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 02.01.02, 19:57
        A ja polecam serię Topialyse. Droga ale dobra (cena porównywalna do Oilatum)...
      • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 03.01.02, 22:36
        Uwaga na wit. A - wlasnie dzis sie dowiedzialam, ze moze uczulac !!!!!!!!!!
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 02.01.02, 20:03
      Jest sporo dobrych kosmetykow na rynku.Moim zdaniem absolutnie genialne leczniczo-kosmetyczne oilatum (mydelko, emulsja do kapieli, krem) na bazie parafinylinia leczniczo-kosmetyczna balneum hermal (ale to akurat nie sluzy Michalowi - trasznie sie drapal po kapieli w emulsji balneum)krem lipobase (baza do przygotowania sterydow, raczej nie alergizujaca), z tego co pamietam na bazie wazelinyniezle svr topialyse z ogorecznikiem (niestety oboje - ja i Michal jestesmy na nia uczuleni - Michal za zadne skarby nie da sie tym posmarowac, podejrzewam, ze buzia go pali, tak jak mnie pali po tych kosmetykach) - krem bardzo nawilzajacy, bezzapachowe mydlo, balsam do ciala.Musisz sama poeksperymentowac. To, ze np oilatum rewelacyjnie sprawdza sie w przypadku mojego dziecka nie znaczy, ze Twoje dzieci zareaguja na ten kosmetyk podobnie. Cale szczescie jest w czym wybierac :)PozdrawiamYM
      • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 02.01.02, 20:05
        svr - mydlo w plynie oczywiscie
        • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore?-dermosan IP: *.* 03.01.02, 11:19
          polecam krem dermosan bez filtrów. U nas sprawdził się rewelacyjnie. Nawilża, natłuszcza i łagodzi niewielkie wysypki. Jedyną wadą (wynikającą z właściwości)jest gęsta konsystencja.Używałam po kolei wielu środków (lipobase, e-45, linola, oeparol, la roche possay, linoeparol, robione w aptece z wit. A, z kwasem bornym, bambino-też dobry, balneum, oilatum -ładnie natłuszcza)i ostatnio najlepiej nam służy właśnie dermosan, ale tak jak już Dziewczyny pisały wcześniej każdemu co innego pomaga. Dermosan jest tani (ok.7 złotych), więc nawet jak nie bedzie słuzył to nie opustoszy kieszeni.pozdrawiamsabina
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 03.01.02, 12:06
      Ja smaruję Lipobase, choć jest dość gęsty i cięzko rozsmarować. Kąpię małego w płynach z dodatkiem oliwki (a jak nie mam to po prostu dolewam do kąpieli łyżeczkę oliwki dla dzieci). Czasem też wlewam do kąpieli krochmal - nie natłuszcza, ale mały ma po takiej kąpieli śliczną skórę i nie wysuszoną. Ania
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 04.01.02, 13:41
      My smarujemy skórę kremem robionym w aptece z kwasem bornym, vit A i E. Na receptę kosztuje 5 zł duże pudło, które wystarcza na co najmniej miesiąc. Kiedyś wypróbowaliśmy E45. Bardzo wydajny ale raczej słabo nawilża.Do kąpieli używamy Balneum Hermal.
      • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 04.01.02, 16:04
        Ja dodam tylko ze jesli zamiast kwasu bornego lekarz przepisze cholesterol to masc idealnie nadaje sie rowniez do ochrony buzi przed mrozem - nie zawiera wtedy wody i jest bardzo tlusta.ANia.Ania mama Zuzi napisała/ł:> My smarujemy skórę kremem robionym w aptece z kwasem bornym, vit A i E. Na receptę kosztuje 5 zł duże pudło, które wystarcza na co najmniej miesiąc.
        • Gość: Magda_D Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 04.01.02, 18:10
          Hej, troche mnie przestraszylas Migotka - ja mam wlasnie masc z kwasem bornym robiona na recepte i lekarka kazala mi nia smarowac buzie dla ochrony przed mrozem. Bardzo zmiekcza skore, ale rzeczywiscie po kazdym spacerze buzie sa mocno czerowne. Chyba szybko kupie cos innego w aptece.Dzieki za info,Magda
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 04.01.02, 13:57
      ja smaruje synka Xerialine 500 z serii svr/ skóra po tym jest mięciutka - wada - zbyt drogi 55zł /op.500ml /
      • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 04.01.02, 16:24
        Madziu!Czy ten krem jest też dla małycg dzieci. Ja mam emulsję z tej serii dla siebie i tam jest napisane, że dla dzieci powyżej 5 lat. A jak jest z kremem? Cały czas używam kosmetyków Topialyse, ale muszę znaleźć dodatkowo coś bardziej natłuszczającego.PozdrawiamPaulina
        • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 05.01.02, 16:12
          tak nadaje się / mój maluch miał 3 miesiące jak go tym zaczęłam smarować / ten balsam przepisała nam alergolog
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 05.01.02, 02:26
      Gdyby ktos byl zainteresowany mascia witaminowa to mam zeskanowany odcinek recepty z dokladnym skladem. W Aptece na pewno beda wiedzieli o co chodzi.moj adres akarniewska@businessman.com.pl
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 05.01.02, 14:08
      Optiderm jest najlepszy.Oilatum też może wywoływać uculenie u bardzo wrażliwych dzieci!
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 08.01.02, 22:10
      Dobra do natłuszczania suchej skóry alergików jest oliwa z oliwek, taka zwykła spożywcza, ale nie rafinowana, tylko z pierwszego tłoczenia
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 08.01.02, 22:19
      dla dzieciakow polecam oliwe z oliwek, pierwsze tloczenie na zimno - dokladnie wsmarowac w cale cialka swiezo po kapieli na niedokonca osuszona skore. szorstkie miejsca mozna dodatkwo linomagiem masc - ale to juz kwestia osobnicza - jednym pomaga innym szkodzi, mojemu pomoglo. moze tez byc dermosan poltlusty.a mamie goraco polecam szesc dni oleju sezamowego i jeden dzien oleju lnianego. po pierwszym pachnie czlowiek jak swieza sajgonka, po drugim nie pachnie prawie wcale. a byly to pierwsze smarowidla, ktorych po doprowadzeniu skory do porzadku nie musze uzywac codziennie, wystarczy raz na dwa, trzy dni. a skore mam socha jak wior, kiedys musialam sie smarowac nawet kilka razy dziennie, zeby sie nie luszczylo. ale to juz za mna. i jaka oszczednosc...pozdro.j.
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 10.01.02, 12:27
      nasza pani dermatolog dziecięca powiedziała, ze optiderm to nie jest maść dla małych dzieci, poprzedni dermatolog niestety nie dzieciecy mi ją zapisał. Ja stosuję cholesterolową, tania bo 5 zł i można dodać witaminy A i E. Do kąpieli oilatum. Mozna tez E-45, Balneum.
    • Gość: guest Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 15.01.02, 10:24
      a krem Balneumn Intensiv dla 2-miesiecznego malucha? ma opakowaniu nie ma zadnej informacji, czy to nadaje sie dla niemowlat
    • Gość: janeczka Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 22.01.02, 19:07
      Polecam oprócz balneum i oliatum HASCOSAN.A tak w ogóle to u alergików szystko może uczulać. Najbardziej uważajcie na lanolinę!
    • Gość: bunia Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 24.01.02, 23:37
      Ja używam Cutibazę (półtłusty) i Dermobazę (tłusty). A kąpię w Balneum. To jej uczulenie to chyba nie po tych preparatach...bunia
    • Gość: dorsi Re: czym pielegnowac sucha skore? IP: *.* 25.01.02, 16:41
      Czy moge poprosic o orientacyjne ceny tych kremow,masco itd.?DziekujeDorsi mama Bianki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka