Dodaj do ulubionych

domowa zupka

IP: *.* 25.01.02, 15:59
Dziewczyny poradzcie jak ugotowac w domu zupke? moja coreczka (9 m-cy) od trzech dni je Nalcrom na sucho i jak na razie jej nie szkodzi jutro wiec rozszerzamy diete i chcemy ugotowac zupke (na razie Magdusia jest na samym cucusiu). Czy warzywa (najpierw marchew i ziemniaka) gotowac na parze czy w wodzie - z butelki czy kranu? A piers z indyka tez w wodzie? Dodawac do tego jakis olej? Czy dolac wody z gotowania warzyw zeby bylo rzadsze?Dziekuje,Aga
Obserwuj wątek
    • Gość: Monia2 Re: domowa zupka IP: *.* 25.01.02, 16:41
      Moja Madzia uwielbia zupki, które robię tak:Kroję warzywa w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniak, buraczek seler, por, ew. kalarepka... - oczywiście odpowiednie proporcje). Gotuję warzywa z wyjątkiem ziemniaka, który dodaję na 20 min przed końcem ze względu na krótszy czas gotowania. W oddzialnym garnku mięsko (podobno do roku nie można podawać wywarów z mięsa).Wszystko gotuję w wodzie Żywiec z butelki. Potem miksuję razem z mięsem i gotowe (acha! wody daję tyle, aby przykryło warzywa i potem nie odlewam). Możesz lekko osolić wodę z mięskiem, a do całości dodać kaszkę lub kleik. Ja np. daje zmiksowane siemię lniane bo Madzia ma zaparcia.Pozdrawiam,Monika
    • Gość: AśkamamaWiki Re: domowa zupka IP: *.* 25.01.02, 21:49
      Mojej małej alergiczce (7,5 m-ca) gotuję zupkę - ostatnio już z 4 składników (zaczynałyśmy od jednego) w ten sposób, że kroję w kostkę ziemniak, w plasterki marchewkę i pietruszkę i dodaję 2 różyczki brokułów. Wszystkie warzywa zalewam wodą (mamy filtr do wody więc używam wody z kranu ale filtrowanej), ociupinkę solę i pod koniec gotowania dolewam oliwy z oliwek. Próbowałam też z indykiem (gotuję osobno i samo mięsko potem miksuję z warzywami) ale po tym maluszka wysypało i nie wiem czy przez indyka czy to ja coś zjadłam. W przyszłym tygodniu podejmiemy kolejną próbę. Wody jest tyle, żeby przykryła warzywa, gotuję pod przykryciem. Ziemniaki i brokuły rzeczywiście szybciej się gotują ale i tak wrzucam wszystko razem. Wiki przepada za tymi zupkami, ale i tak myślę, że ma zbyt ubogą dietę.Pozdrawiam i życzę smacznego!
    • Gość: Justek Re: domowa zupka IP: *.* 26.01.02, 13:03
      Do zupek można zamiast mięska dodać np. żółtko, ale jeśli jest uczulona to może jajka przepiórcze? Ja często robię też zupki na różnych kaszkach np. na jęczmiennej lub kukurydzianej. Pozdrawiamy JmKsmile)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka