Dodaj do ulubionych

Torcik dla alergika???

IP: *.* 15.02.02, 15:06
Drogie Mamy,Prosze o pomoc. Moj synek konczy wkrotce roczek. Chcialabym upiec jakis torcik. W zasadzie na razie poza kolkami i klopotami jelitowymi nie objawial zadnych nietolrancji. Nie mial tez innych objawow typu wysypka, suchosc skory.Profilaktycznie stosujemy diete (Tatus alergik prawie na wszystkie pylki oraz pokarmowy). Synek dostal na razie troszke jogurtu naturalnego. Nie je jaj i produktow glutenowych. W dodatku nie chce "pieron mały" nic gryzc. To znaczy nawet gryzie, ale nie potrafi łyknac. Czy zrobienie tortu w tym kontekscie jest nierealne??????Czy ktos ma jakies ciekawe przepisy.Bede bardzo wdzieczna za wszystkie podpowiedzi nie tylko dotyczace slodkosci ale również nauki gryzienia.PozdrawiamAnkaP.S. Upieczony ostatnio przeze mnie chlebek z maki kukurydzianej i ryzowej byl sztywny jak koci ogon a przy tym kruszyl sie niemilosierniewink
Obserwuj wątek
    • Gość: Elik Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 17.02.02, 00:46
      Nie wiem czy maluch będzie akurat zainteresowany jedzeniem tortu?ale kto wie. Moja córcia była. Wtym roku upiekłam biszkopt na jajkach przepiórczych. Przełożyłam jedną część dżemem a drugą masą: zmiksowałam w młynku dokawy nasiona słonecznika i dyni dodałam miodu i odrobinę tahini(masło sezamowe),ale to ostatnie to niekoniecznie. Tylko że miód to raczej powyżej roku jeśli dobrze pamiętam. Mam gdzieś przepis na krem z kaszy jaglanej tylko że też jest z miodem i z zółtkami, ale jeśli dodać np sztuczny miód, alebo cukier a żółtka przepiórcze? Zajrzyj do arhiwum, niedawno też zadawałam podobne pytanie. Był przepis na masę z kleiku ryżowego lub kukurydzianego. Powodzenia.
    • Gość: Annnuszka Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 19.02.02, 00:04
      nie dam rady napisać ,bo już późno, ale jeżeli to jeszcze aktualne, podam na priv- ciasto bezglutenowe, bezjajeczne,bezmleczne...i łatwe i pyszne ( w sobotę zjadłam całą blaszkę)Ania
      • Gość: anka Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 19.02.02, 08:41
        Aniu, Bede Ci bardzo wdzieczna. Prosze o przepis ..:)PozdrowieniaAnka
        • Gość: halina Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 19.02.02, 09:27
          Annuszka, podaj na forum, nie skąp :)
          • Gość: polaszea Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 19.02.02, 11:45
            My też z Zuzią czekamy na ten przepis. Zuzia jest bezjajeczna i bezmleczna.
            • Gość: Annnuszka Re: Torcik dla alergika??? IP: *.* 19.02.02, 21:17
              Już, już podaję.To jest ciasto które jest jak dla mnie ( na diecie ze względu na Michała ) na tyle zjadliwe , że zdarzało mi się częstować nim osoby "niezorientowane" i smakowało im.Wersja podstawowa zawiera jabłka. Można ich nie dodać, wtedy otrzymamy po prostu spód który można zalac odpowiednia galaretką ( w zależności od alergii dziecka)20 dag margaryny ( przy diecie bezmlecznej uważać na skład!) - zdarza mi sie dać jej trochę mniej1 szklanka kaszki kukurydzianej drobnej1 szklanka cukru ( może być trochę mniej01 szklanka mąki bezglutenowej (dla tych na diecie bezgluten)1 łyżeczka proszku do pieczenia ale niekonieczniecukier wanilinowy ale niekonieczneijako opcja jabłka starte na grubej tarce WYKONANIE Na 30 minut włożyć margarynę do zamrażalnika.Składniki wymieszać.Tortownicę wysmarować tłuszczem i kaszką. Ja lubie posypać ją sezamem- super smakujeDo tortownicy wsypać szklanke sypkich produktów i wyrównać.Jeżeli sa jabłka to połowa jabłek. ( Nawet jeżeli ma to być tort dobrze jest utrzeć przynajmniej jedno jabłko- ciasto będzie wtedy lepsze).Szklanka sypkich produktów.JabłkaReszta sypkich.Na wierzchu zetrzec na tarce na grubych otworach twardą margarynę.Piec w mocno nagrzanym piekarniku około godziny, ale już po 45 minutach sprawdzić czy się za bardzo nie spiekło.Ciasto jest bardzo dobre, mamn nadzieję że bedzie wam smakowało.(Podzieekowania dla pani Beck - Pietrzak)Ania
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka